Két városban elsüllyedt a futball, Nyíregyháza reménykedik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.09. 16:13
null
Nyíregyházán nem állt meg az élet, már felkészülési meccsen is pályára lépett a csapat – a kékben játszó Szpari 3–3-as döntetlent ért el a Nyírbátor ellen (Fotó: facebook.com/Nyíregyháza-Spartacus-FC)
Mint ismert, licencproblémák miatt búcsúzott a labdarúgó NB I-től a Győri ETO, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus és a PMFC, de hozzájuk hasonlóan nem kapott első és másodosztályú rajtengedélyt az élvonalból kieső Lombard Pápa sem. Megvizsgáltuk, mi történt eddig ezeknél a klubokkal a nyáron. Akad, ahol nem indítanak csapatot, és a játékosok nagy részét már elengedték, de olyan is, amelynél továbbra is küzdenek az igazukért, nem nyugszanak bele, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség döntése után csupán a harmadosztályban szerepelhetnek. Szerdai hír, hogy Pápán csak megye II-es, Kecskeméten pedig megyei I. osztályú együttes futballozik majd az új szezonban.

 

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) illetékes bizottságának döntése értelmében az NB I-től búcsúzó Győri ETO, Kecskeméti TE, Nyíregyháza Spartacus, PMFC és a Lombard Pápa is csak NB III-as licencet kapott a 2015–2016-os idényre. Nézzük sorban, melyik csapatnál hogyan gondolkodnak a jövőről.

LOMBARD PÁPA FC – PAPÍRON MÉG ÉL A KLUB, DE NEM INDÍT CSAPATOT

A leginkább kérdésesnek a Lombard Pápa jövője tűnik. Sokáig nem lehetett tudni, hogy megszűnik-e a klubot üzemeltető gazdasági társaság, indulnak-e a harmadosztályban, vagy esetleg megyei szinten kell újrakezdeniük az építkezést.

Az már biztos, hogy a 2015–2016-os szezonban Pápa városának nem lesz együttese az első három osztályban. Friss hír, hogy a Veszprém Megyei Labdarúgó-szövetség (VMLSZ) döntése értelmében a város új csapata, a Pápai Perutz Futball Club a megyei II. osztályban indulhat a következő kiírásban.

„Sajnos azokat a tartozásokat nem sikerült rendeznie a Lombard Pápa FC-nek, ami szükséges lett volna az induláshoz, így már biztos, hogy a 2015–2016-os szezonban a klub nem indít csapatot semmilyen szinten. A klubot működtető gazdasági társaság ennek ellenére nem szűnt meg. A következő két hétben eldől, hogy ezeket a tartozásokat sikerül-e rendezni. Ha igen, akkor az indulási jogot szüneteltetjük, és a legjobb esetben egy év múlva akár az NB III-ba is nevezhetjük a csapatot" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Szemán György klubigazgató.

Ez tehát a legoptimálisabb forgatókönyv, de a klub helyzete még ennek megvalósulása esetén sem tűnik rózsásnak. A Lombard Pápa élvonalbeli gárdáját alkotó futballisták kilencven százaléka már távozott – vagy azért, mert lejárt a szerződése, vagy azért, mert a klub elengedte őket, hiszen feléjük is jelentős a tartozás. Tehát ha jövőre a harmadosztályban elindulhatna a Lombard Pápa, akkor is kérdéses, milyen kerettel vághatna neki a pontvadászatnak, hiszen nem maradnak játékosai.

Továbbá jelen állás szerint helye sem lenne már a Lombardnak Pápán, mivel a város és a kft. közötti szerződés csak az első és a másodosztályra vonatkozott, ám a városvezetés amúgy is az új csapat, a Perutz FC szereplését támogatja.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS LOMBARD PÁPÁNÁL

Érkezők:

Kölcsönből érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Távozók: Euloge Daniel Ahodikpe (togói), Badics Patrik, Bernardo Frizoni (brazil), Milan Bogunovics (szerb), Andrei Ion Coroian (román), Csizmadia Csaba, Eisenberger Tamás, Gál Szabolcs, Horváth Gábor, Iványi Martin, Jagodics Bence (Nyíregyháza), Juhász Dániel, Kalender Mehmet, Király Botond, Marián Sluka (szlovák), Mouhamadou Seye (szenegáli-szlovák), Nagy Tamás (ZTE), Alekszandar Randjelovics (szerb), Schmid Máté, Szasa Popin (szerb, Haladás ?), Szűcs Lajos (Dunaújváros), Tajthy Tamás, Waltner Róbert (visszavonult), Yannick Mbengono (kameruni), Vadims Zulevs (lett)

Kölcsönbe távozók: –

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Csilus Tamás (FTC – onnan Kisvárda), Illés Dávid (Győri ETO), Pongrácz Viktor (Győri ETO), Stieber András (Győri ETO – onnan is távozott, szabadon igazolható), Vankó Imre (Győri ETO), Völgyi Dániel (Győri ETO – onnan Gyirmót, szabadon igazolhatóként)

Távozhatnak:

GYŐRI ETO – ÚJ CÍMER, ÚJ MEZ, ÚJ CSAPAT

A Győri ETO nagy átalakuláson ment át. Az együttes mögött álló Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje miatt a tavaszi szezon egy részét már abban a tudatban játszotta végig, hogy búcsúzik az élvonaltól. Hosszú huzavona után végül a labdarúgócsapat átkerült az ETO Futsal Kft.-hez, így az is eldőlt, hogy az NB III-ban indulhat.

A vezetők a szurkolókkal egyeztetve megváltoztatták a klub címerét, a mezeket, tehát teljesen új időszámítás kezdődik az ETO életében. Az élvonalból búcsúzó alakulat profi játékosai távoztak, a jövő csapatát az NB III Nyugati csoportjában ezüstérmet szerző fiatalokra építik, kiegészítve olyan győri kötődésű, élvonalbeli tapasztalattal rendelkező rutinos labdarúgókkal (Weitner Ádám, Oross Márton), akik hozzásegíthetik a gárdát a célok eléréséhez.

Továbbra is kérdéses viszont, hogy az átalakult Győri ETO hol játssza majd a hazai mérkőzéseit, többszöri nekifutásra sem sikerült ugyanis a létesítményhasználat terén előrelépnie. Mint ismert, az ügyészség a vagyon-visszaszerzési eljárásban többek között a Győri ETO Parkot is lefoglalta. Az aréna létesítményhasználati, bérleti szerződését pedig mindaddig nem lehet megkötni, amíg a csődeljárás utáni felszámolást nem rendelik el. Így ez ügyben még várni kell...

AZ ŐSSZEL AZ NB III-BAN SZEREPLŐ JÁTÉKOSKERET
Kapusok:Horváth Dániel, Végh Norbert
Védők:Nagy Bálint, Nagy Ádám, Kelemen Márk, Köles János, Kozma Máté, Németh Márk, Medgyes Sinan, Csató Martin (?)
Középpályások:Kerékgyártó Dávid, Weitner Ádám, Pongrácz Viktor, Borkai Ádám, Illés Dávid
Támadók:Szabó Zsolt, Vörösbaranyi Armand, Mayer Milán, Vankó Imre, Szabó Bence, Oross Márton

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL

Érkezők: Oross Márton (Gyirmót FC), Weitner Ádám (Szigetszentmiklós)
Kölcsönből érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Illés Dávid
(Lombard Pápa), Medgyes Sinan (szlovákiai, OFC Gabcíkovo – Szlovákia), Nacsa Péter (Szolnok), Németh László (Ajka), Pongrácz Viktor (Lombard Pápa), Vankó Imre (Lombard Pápa)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:

Távozók (mindenki szabadon igazolható): Nemanja Andrics (szerb, újpesti kölcsön után szabadon igazolható), Vladica Brdarovszki (macedón, Vardar Szkopje – Macedónia), Dan Bucsa (román, ASA Targu Mures – Románia), Marko Dinjar (horvát, PAFC), Luis Ibánez (argentin-olasz, Crvena zvezda – Szerbia), Farkas Zoltán (ceglédi kölcsön után Gyirmót?), Djordje Kamber (szerb, Budapest Honvéd), Lubos Kamenár (szlovák), Milos Kocics (szerb), Koltai Tamás (Videoton), Giorgi Kvilitaia (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Lang Ádám (Videoton), Lipták Zoltán (DVTK), Pátkai Máté (Videoton), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Njongo Priso (kameruni-máltai, Valletta FC – Málta), Rudolf Gergely, Miroslav Stevanovic (bosnyák, Borac Banja Luka – Bosznia?), Stieber András (pápai kölcsön után), Marek Strestík (cseh, MTK), Lazar Sztanisics (szerb), Nikola Trajkovics (szerb), Völgyi Dániel (pápai kölcsön után végleg Gyirmót), Windecker József (Újpest)

Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Pogacsics Krisztián (Bihor Oradea – Románia, onnan Puskás Akadémia)

Távozhatnak: Csató Martin, Mervó Bence, Szolga Máté

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS – HARCOLNAK AZ IGAZUKÉRT, MÁTYUS KITART

A Magyar Labdarúgó-szövetség és a Nyíregyháza Spartacus az elmúlt hetekben a nyilvánosság előtt előtt folytatott jogi vitát, vagyis Nyíregyházán továbbra sem nyugszanak bele a kizárásba. Annyi azonban biztos, hogy a Szpari a 2015–2016-os bajnokságot csak az NB III-ban kezdheti meg, miután az MLSZ versenybizottságának döntése értelmében nem kapott licencet sem az élvonalra, sem a másodosztályra. A klub ennek ellenére jogi úton harcol az igazáért (bírósághoz fordult), de megkezdte a csapat építését is a következő szezonra.

A vezetőedző, Mátyus János maradt, így a szakmai stáb adva van a folytatáshoz. A vezetők megpróbálták a lehetőségekhez mérten egyben tartani a keretet, ám érthető okok miatt akad bőven távozó.

Érzékeny veszteség a Debrecenbe igazoló kapus, Balogh János, és a kiváló őszt produkáló támadó középpályás, Pekár László, de az ő elmenetelük a kizárással valószínűsíthető volt. Nem úgy, mint Pákolicz Dávidé, akivel a nyár elején szóban megállapodott a Szpari, majd végül mégsem sikerült nyélbe ütni a június 30-án lejáró szerződésének meghosszabbítását.

A Nyíregyháza már megegyezett a hondurasi Luis Ramosszal – aki korábban játszott az NB I-ben a DVSC és a Kecskeméti TE színeiben is –, a legutóbb Pápán futballozó Jagodics Bencével, valamint az exfradista, legutóbb Pécsen szereplő Pölöskey Péterrel is. Mátyusék edzéseit látogatja Rudolf Gergely, de ő nem a harmadosztályba készül – orosz érdeklődőről hallani.

A vezetők 18 fős kerettel számolnak, kiegészítve saját nevelésű fiatalokkal, így ha sikerül megállapodni mindenkivel, reális cél lehet a feljutás.

A klub honlapjának tájékoztatása szerint kilencven százalékban már el is dőlt, kik alkotják az őszi keretet. Ovszijenko Volodimir, Perger Bence, Rubus Tamás, Szokol Zsolt, Jagodics Bence, Törtei Tamás, Igor Zofcák, Mohamadou Abdouraman, Luis Ramos, Zoran Kosztics, Pölöskey Péter, Rezes László és Vámos Márk rendelkezik írásbeli szerződéssel.

„A fiatalok közül Ötvös Bence, Lengyel Marcell és Ács Ádám játékára is számítunk, velük hétfőn írhatjuk alá a papírokat. Pálinkás Gergő és Kapacina Kevin ügyében még egyeztetnünk szükséges korábbi klubjukkal, hogy kell-e fizetnünk nevelési költségtérítési díjat, ezt még az átigazolás előtt szeretnénk tisztázni. Tóth Dániel munkájával is elégedettek voltunk, de őt csak kölcsönbe tudnánk most megszerezni, ezért lemondtunk róla, mivel a klub saját játékosokra építve szeretné elérni a célját. Jelenleg kilencven százalékos a keret, a vezetőedzővel egyeztetve egy belső védő és egy irányító középpályás még érkezhet, sőt az sem kizárt, hogy mindkét posztra szerződtetünk labdarúgót” – mondta Brekk János szakmai igazgató.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL

Érkezők: Luis Ramos (hondurasi, AZAL PFK – Azerbajdzsán), Jagodics Bence (szabadon igazolható, legutóbb Lombard Pápa), Pölöskey Péter (szabadon igazolható, legutóbb PMFC)

Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Gengeliczki Gergő (Mezőkövesd), Bajzát Péter (Mezőkövesd), Perger Bence (Balmazújváros)

Az utánpótlásból felkerültek: Ács Ádám, Lengyel Marcell, Ötvös Bence, Vámos Márk

Kiszemeltek: Kapacina Kevin, Pálinkás Gergő

Távozók: Balogh János (DVSC – szabadon igazolhatóként), Gengeliczki Gergő, Bajzát Péter (Mezőkövesd, kölcsön után végleg), Fodor Ferenc (Puskás Akadémia), Hrabina Alex (Szolnok), Deniss Ivanovs (lett, FK Liepaja – Lettország), Koller Krisztián (ZTE – szabadon igazolhatóként), Pákolicz Dávid, Pekár László (Puskás Akadémia),
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Bosnjak Predrag (FTC, onnan Haladás)

Távozhatnak:

PÉCSI MFC – AZ ÉLVONALBELI KERETBŐL MINDENKI TÁVOZIK

Pécsen továbbra is nagy a bizonytalanság. A tulajdonos, Matyi Dezső várhatóan megválik a felnőttcsapattól, pontosabban a hírek szerint 300 millió forintért eladná a klubot (állítólag Roderick Duchatelet, az újpesti tulajdonos is érdeklődött, de nem született egyezség). A város és a klub között folyamatosan tartanak az egyeztetések.

CSAK MEGYEI FOCI MARAD KAPOSVÁRON?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy legjobb esetben is csak a megyei első osztályban indíthat csapatot Kaposvár. A bama.hu információi szerint az NB II-ből kieső Rákóczit működtető kft. óriási adósságot halmozott fel, várhatóan csődbe fog menni, így a városnak a megyei II. vonalban kell együttest indítania. Egy osztállyal feljebb akkor indulhat a Rákóczi, ha megszerzi a Bene Ferenc Labdarúgó-akadémia jogait.

Csakhogy szerdán sem tisztázódott a pécsi futball jövője, sőt! Miután a klubot eddig Matyi Dezső vezetésével működtető PMFC Sport Kft. átvilágítása során kiderült, hogy jelentős tartozásai vannak, veszélybe került az adásvétel. Az önkormányzat ugyanis így nem vállalja az egyesület felvásárlását, mert nem engedheti meg magának, hogy mínuszban lévő klubot irányítson. S ha a város nem veszi meg, az NB III-as licence is elúszhat saját jogán.

A város vezetőségében néhány hete felvetődött, hogy a Diósdtól harmincmillió forintért megveszik a jogot, de ez a lehetőség mostanra elúszott – írja a bama.hu. A másik megoldás a Kozármisleny licencének átvétele, ám Pécs jelenleg semmit sem tud cserébe adni érte, ha nem veszi át a PMFC-t Matyi Dezső vállalatától.

Az, hogy a pécsiek milyen játékosállománnyal vágnak neki a harmadosztály (?) küzdelmeinek, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az élvonalbeli keretből senki sem marad.

„Tudjuk, hogy már így is késésben vagyunk a csapatépítéssel, de amíg rendezetlenek a tulajdonosi viszonyok, nem tudunk konkrét lépéseket tenni. Az biztos, hogy az NB I-es csapatból mindenki távozik. Voltak lejáró szerződésű labdarúgók, meg akiknek eleve benne volt a szerződésében, hogy csak az élvonalra szól. Akadt olyan is, akit értékesíteni tudtunk, ám a többiekkel közös megegyezéssel bontottunk szerződést, hiszen nem várhattuk el a játékosoktól, hogy az NB III-ban kelljen futballozniuk. A tulajdonos és a klub erkölcsössége is ezt diktálta. A légiósok közül Eke Uzoma még Pécsen edz, de nem sokáig, valószínűleg visszatér Németországba. A többiek már hazautaztak" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Győri János, a Pécsi MFC ügyvezetője.

Az első csapatnál Kulcsár Árpád tartja az edzéseket (mint ismert, a korábbi horvát vezetőedző, Robert Jarni a Puskás Akadémia FC-nél folytatja a karrierjét), a tréningeken tizenkét labdarúgó vesz részt. Egyelőre saját nevelésű fiatalok és az alacsonyabb osztályból, kölcsönből visszatérők gyakorolnak, ám amíg a háttér nincs rendezve, a klub nem tud a következő szezon keretéről információval szolgálni.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PMFC-NÉL

Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:

Távozók: Andrej Causic (horvát), Balogh Béla (érdeklődnek iránta: Gyirmót), Fröhlich Roland (Paks), Gőcze Gergő, Heffler Norbert (Mezőkövesd), Horváth Adrián (Gyirmót), Kővári Róbert (érdeklődnek iránta: Paks), Dimitar Ivanov Makriev (bolgár), Márkvárt Dávid (érdeklődnek iránta: Puskás Akadémia), Manjrekar James (kanadai), Mohl Dávid (érdeklődnek iránta: Újpest), Nagy József (Mezőkövesd), Branko Ojdanic (bosnyák, Istra 1961 – Horvátország), Branko Pauljevics (szerb, Puskás Akadémia), Vukasin Polekszics (montenegrói, FK Sarajevo – Bosznia-H.), Pölöskey Péter (Nyíregyháza), Danijel Romic (horvát), Rácz Ferenc (Mezőkövesd), Szatmári Lóránd (MTK), Eke Uzoma (nigériai, érdeklődnek iránta: Németország), Ivor Weitzer (horvát)

Távozhatnak: Frank Richárd, Helesfay Donát, Ipacs Péter

Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:

KECSKEMÉTI TE – NEM INDÍTANAK CSAPATOT AZ NB III-BAN SEM

Csakúgy, mint a többi visszasorolt csapat, nincs könnyű helyzetben a Kecskeméti TE sem. Az már szezon közben, áprilisban eldőlt, hogy egyetlen tulajdonosa marad az akkor még élvonalbeli KTE-nek, miután a VER-BAU Kft. eladta a tulajdonrészét a Bertrans Logisztikai Zrt.-nek. Végül az anyagi problémákkal küzdő, de erőn felül teljesítő együttest licencproblémák miatt a harmadosztályba száműzték.

Immár az is eldőlt, hogy a Kecskeméti TE nem vállalja az NB III-as indulást. A klub hivatalos oldalának tájékoztatása szerint pénzügyileg a harmadosztály olyan terhekkel jár, amiket a jelenlegi helyzetben nem tudnak felvállalni.

Ami az eddigi, élvonalbeli gárdát illeti: már korábban biztossá vált, hogy Bekő Balázs vezetőedző Diósgyőrben dolgozik az új szezonban, csakúgy, mint segítője, Visinka Ede és Borbély Erik erőnléti edző.

A klub tájékoztatása szerint nyolc futballistának lejárt a szerződése június 30-án, közülük többeknek már sikerült is új állomáshelyet találniuk. Az előző idényt a kecskemétieknél kölcsönben töltő Fótyik Dominik és Tomás Tujvel visszatért a klubjához, míg Németh Viktor szerződése ugyancsak lejárt, ám ő kapusedzőként a KTE utánpótlásában kapott munkát.

A két legígéretesebb fiatalt, Novák Csanádot és Kitl Miklóst már értékesítették, előbbi játékjogát az NB I-be feljutó Vasas, utóbbiét a Diósgyőri VTK szerezte meg. Úgy tűnt, hogy a házi gólkirály, Bara Mamadou Ndiaye, azaz Bebeto a török második ligás Adanasporba igazol, de ezt a klub szerdán cáfolta. Friss hír, hogy a 22 éves Gréczi Gábor és Vladan Szavics is távozik a KTE-től.

A piacképes labdarúgók tehát már távoztak, a többiek az U21-es együttes tagjaival kiegészülve a megyei első osztályú bajnokságban indulva kapnak versenyeztetési lehetőséget.

AZ ELSŐ KERETBŐL MÉG MEGMARADT JÁTÉKOSOK
Kapusok: Verebélyi Konrád, Szabó Gergő
Védők: S. Juhász Tamás, Polyák Kristóf, Komáromi András
Középpályások: Marko Vukaszovics, Henritse Eninful
Támadók: Szalai Dániel, Filyó Gábor, Csillag Dárius, Selyem Zsolt, Lévai Norbert

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS KECSKEMÉTI TE-NÉL

Érkezők:

Kölcsönből érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:

Távozók: Gyagya Attila (ZTE), Farkas András, Dejan Karan (szerb), Kitl Miklós (DVTK), Kovács Dániel (ZTE), Laczkó Zsolt (Békéscsaba), Ivan Lovric (horvát, Bp. Honvéd), Bara Mamadou Ndiaye „Bebeto" (szenegáli, Adanaspor – Törökország?), Nebojsa Szkopljak (szerb), Németh Viktor (kapusedző lesz), Novák Csanád (Vasas), Patvaros Zsolt, Sztefan Radoja (szerb), Vladan Szavics (szerb), Szivacski Donát (Vasas)

Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Fótyik Dominik (Mezőkövesd), Tomás Tujvel (szlovák, Videoton, onnan DAC – Szlovákia, kölcsönbe)

Távozhatnak: Vladan Szavics (szerb), Marko Vukaszovics (szerb), Henritse Eninful (togói)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik