Játékvezetés: Solymosi Péter őszi első lett – és visszavonult

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2021.12.28. 09:03
null
Határozott döntéseket hozott Solymosi Péter, és a VAR „árnyékában” rögvest jó ítéletei voltak (Fotó: Szabó Miklós)
Csaknem húszéves karriert zárt le a napokban Solymosi Péter, aki lapunk osztályzatai alapján őszi rangelső lett és 331 élvonalbeli bajnokijával csúcstartónak számít.

Stílusosan fejezte be játékvezetői pályafutását Solymosi Péter, a Nemzeti Sport tudósítóinak osztályzatai alapján ugyanis a 49 esztendős játékvezető nyújtotta a legjobb teljesítményt az őszi szezonban. Rutinjához kétség sem fér, elvégre utolsó bajnokija, a december 18-án rendezett MTK Budapest–Paksi FC mérkőzés (1–4) volt a 331. élvonalbeli összecsapása, amellyel a legtöbbet foglalkoztatott játékvezető, mivel a már korábban visszavonult Kassai Viktor 323, míg Szabó Zsolt 321 mérkőzéssel fejezte be pályáját. Érdekesség, hogy élvonalbeli működésének kezdete szintén a kék-fehérekhez kapcsolódik, mivel 2002 áprilisában egy MTK–Sopron (1–0) bajnokin bíráskodott először.

Korából adódóan vagy sem, az ősszel csupán hét NB I-es mérkőzésen vezette a játékvezetői csapatot, míg a rangsorra felkerült kollégái közül öten is inkább tíz, tizenegy vagy tizenkét bajnokin működhettek. Legrosszabb osztályzata az ősszel a 7-es volt (lapunk a mezőnyjátékosokhoz hasonlóan 1-től 10-ig osztályozza az NB I-es és NB II-es bírók produkcióját, de amíg a futballistáknál az 5-ös 6-os osztályzat közepesnek számít, addig a játékvezetőknél ez a kalkulus gyenge, s több hibát jelez), amelyet még a hetedik fordulóban kapott a Mol Fehérvár–Puskás Akadémia bajnokin (0–0), amelyen túlságosan is a nyáron bevezetett VAR-technológia jelzésére hagyatkozott. A holland Yoëll van Nieff közvetlenül a játékvezető közelében szabálytalankodott Nikolics Nemanjával szemben, de a játék nem állt meg, ám néhány perccel később, a visszajátszás alkalmával látni lehetett, hogy a légiós akár el is törhette volna ellenfele bokáját. Nevezhetjük ezt Solymosi Péter legrosszabb őszi mérkőzésének, a további hat összecsapásán ugyanis kizárólag jobb osztályzatot kapott tudósítóinktól.

Egyaránt 8-ast érdemelt a Ferencváros–MTK Budapest (0–0), a Kisvárda Master Good–Mol Fehérvár (2–1) és a már említett MTK Budapest–Paks (1–4) összecsapásokon. Talán szintén az idősödő játékvezetők ismérve, hogy próbálják kevesebb sárga lappal levezetni a mérkőzéseket, s inkább verbálisan meggyőzni a játékosokat a sportszerűbb futballra. E három bajnokin is inkább a megérdemeltnél kevesebb sárga lap kiosztása róható fel a bírónak.

Ugyanakkor ha muszáj volt, nem habozott a kiállításoknál. Így tett a hatodik fordulóban az Újpest–ZTE FC (2–2) mérkőzés 68. percében, amikor a hazaiak labdarúgója, Branko Pauljevics kitette a karját az érkező Gergényi Bence arca elé. Solymosi Péter ütésnek minősítette az esetet, s az MLSZ fegyelmi bizottsága hárommérkőzéses eltiltással büntette a szerb légióst. Az Újpest fellebbezett a határozat ellen, hiszen már a piros lappal sem értett egyet, de a fellebbviteli bizottság helyben hagyta a fegyelmi bizottság döntését, s összességében kijelenthető, Solymosi Péter jól döntött. Az újpestiek morgolódtak ugyan, de néhány héttel később, a Mezőkövesd–Újpest mérkőzés (2–2) hosszabbításában egy szót sem szólhattak a játékvezető döntésére. Tudósítóink között is vita alakult ki, jogosan adott-e tizenegyest a vendégeknek, ám a bíró az eset közelében helyezkedett, elfogadtuk döntését, az újpesti Junior Tallo azonban nem élt a lehetőséggel, büntetőjét Tordai Árpád kivédte. Könnyebb feladat volt számára a Puskás Akadémia–ZTE FC (1–1) mérkőzés, amelyen szinte hiba nélkül bíráskodott, s az előző két összecsapáshoz hasonlóan 9-es osztályzatot kapott.

Solymosi Péter tehát befejezte aktív pályafutását, de a labdarúgástól nem szakad el, a jövőben a VAR-szobából segíti a játékvezetők munkáját. Tapasztalata sokat segíthet az utódoknak, elvégre az MLSZ által alapított Hertzka Pál-díjat, vagyis az Év Játékvezetője címet háromszor (2006, 2007, 2015) is megkapta, a 2016–2017-es idényt követően a Rangadó Díjátadó Gálán is az év legjobb játékvezetőjének választották, míg mostani elismerése mellett a Nemzeti Sport osztályzatai alapján a 2019–2020-as idényben is ő volt a legjobb.

Solymosi Péter mellett Iványi Zoltán is az őszi szezont követően fejezte be karrierjét, igaz ebben a fél évben csupán az utolsó fordulóban rendezett Ferencváros–Bp. Honvéd (1–0) összecsapáson dirigált. 2006 júliusa és 2021 decembere között 260 élvonalbeli mérkőzésen működött közre, de évekkel korábban a futsalban is elismerést vívott ki teljesítményével. Az Év futsal játékvezetőjének választották 2007-ben, holott előtte kilenc éven keresztül Török Károlyt illette e cím, míg labdarúgásban 2010-ben és 2018-ban részesült hasonló elismerésben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik