Hihetetlen mutató – ötből négy büntetőt kivédett az NB I-es kapus

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.24. 14:10
null
Demjén Patrik Nikolics Nemanja büntetőjét is hárította – ebben a bajnoki idényben ez volt a negyedik 11-es, amit kivédett (Fotó: ztefc.hu)
A labdarúgó NB I 22. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a büntetők, no meg a tizenegyesölő kapusok, a felcsúti Hegedüs Lajos és a zalai Demjén Patrik, utóbbi ötből négyet kifogott már ebben az idényben. Szó lesz többek között az éppen Demjénnel szemben hibázó Nikolics Nemanjáról, a mesterhármast jegyző csapattársról, Ivan Petrjakról és a szépségdíjas paksi gólokról.   

A HÉT VÉDÉSEI – HEGEDÜS LAJOS ÉS DEMJÉN PATRIK, A TIZENEGYESÖLŐK

A felcsúti Hegedüs Lajos már a mérkőzés elején főszereplővé lépett elő. Még csak a tizedik percben járt az utóbbi években valódi presztízsmeccsé váló Honvéd–Puskás Akadémia bajnoki, amikor Karakó Ferenc – jogosan – büntetőt ítélt a fővárosi együttesnek. A labda mögé a magyar mezőny egyik legképzettebb támadója, Davide Lanzafame állt, ám a jobb alsó sarokra tartó lövését Hegedüs Lajos bravúrral hárította. Csakúgy, mint a 2018–2019-es idény utolsó fordulójában, amikor Lanzafame még a Ferencváros játékosakén rontott 11-eset Hegedüssel szemben (más kérdés, hogy a kipattanót belőtte). Hegedüs a 2018–2019-es bajnoki évadban nyolc büntetőből ötöt kivédett, a mostani idényben pedig ötből egyet hárított.

„Próbáltam kitalálni, melyik sarkot választja, igyekeztem túljárni az eszén, szerencsére jó irányban indultam el, és sikerült védenem– mondta lapunknak a lefújás után a Puskás Akadémia kapusa.Ilyenkor csak akkor van esélyem, ha eltalálom az irányt, szerencsére nem előre, hanem oldalra ütöttem a labdát, így a kipattanóra is rá tudtam vetődni.”


A kiegyenlített első félidőt követően a fordulás utáni perceket megnyomták a kispestiek, Nagy Zsolt pedig épp annyira billentette ki a gólhelyzetben kilépő Amadou Moutarit, hogy a támadó ne tudja kapura lőni a labdát. Az újabb tizenegyesnél ismét az olasz csatár állt a labda mögé, és akkor már nem hibázott.

„Ott már nehezebb helyzetben voltam, nyilván mindketten azon gondolkodtunk, melyik sarkot választja a másik. Sokáig kivárt, figyelte a mozgásomat, ezért igyekeztem megnehezíteni a helyzetét azzal, hogy idő előtt egyik sarokra sem mozdulok el. Azt a párharcot végül ő nyerte meg, annál a lövésénél esélyem sem volt hárítani.”

Hátrányban igyekezett bátrabban futballozni a felcsúti együttes, mégis, Djordje Kamber közeli lövését a felcsúti kapus védte bravúrral. Majd a 88. percben a mérkőzés harmadik tizenegyeséből Josip Knezevic pontot mentett a vendégeknek.

„Djordje Kamber lövésénél láttam a labdát, ott inkább az zavart, hogy előttem többen felemelték a kezüket és a les miatt integettek. Szerencsére én inkább a lövő játékost figyeltem. Ami a meccset illeti, finoman fogalmazva sem játszottunk jól, ha kicsit erősebben fogalmazok, azt mondom, mélyen a tudásunk alatt teljesítettünk. Ugyanakkor erős csapat otthonában léptünk pályára, a Honvéd ellen nem rossz eredmény a döntetlen. Az mutatja az erőnket, hogy gyengébb, halványabb teljesítmény után sem kaptunk ki.”

Hegedüsön kívül még egy kapus tudott büntetőt hárítani szombaton, nevezetesen a zalaegerszegi Demjén Patrik, aki a fehérvári Nikolics Nemanja 11-esét védte. A 21 éves játékos csapata, a ZTE ellen ebben az idényben öt alkalommal ítéltek 11-est. Demjén az öt kísérletből négyet is hárított, vagyis 80 százalékos hatékonysággal védte a büntetőket. Hegedüshöz hasonlóan októberben ő is hárította Lanzafame kísérletét, de másodszorra, idén februárban már az ő eszén is túljárt a Honvéd olasz csatára. A zalaegerszegi kapus említettek mellett az egyaránt ferencvárosi Varga Roland (2019 szeptemberében) és Isael (2019 novemberében) 11-esét is kivédte. Más kérdés, hogy a ZTE mind az öt meccset elveszítette, amelyen 11-est rúgtak ellene.

Szombaton, Fehérváron 4–0-s hazai vezetésnél a vendégek gólja is 11-esből született Radó András révén, aki azt megelőzően novemberben a Mezőkövesd ellen hibázott (1–1). Azon a meccsen két 11-est is kihagytak a zalaiak, míg összesen az idényben kilencből hármat rontottak el.

A 22. fordulóban az újpesti Novothny Soma is 11-esből talált be Kaposváron, csapata öt nyeretlen meccs után győzött is a góljával 1–0-ra. Az NB I-ben ebben az idényben egyébként a 11-eslövők közül a diósgyőri Iszlai Bencének van, aki mind a három kísérletét gólra is váltotta (Lanzafame 4 gólt szerzett 11-esből, de ő kettőt kihagyott).

Az idény tizenegyesölői

11-est hárító kapusok a 2019–2020-as idényben: a számok közül az első oszlop a meccsszámot, a második a 11-esek számát, a harmadik a kivédett büntetőket, a negyedik a százalékos mutatót jelzi  (Forrás: transfermarkt.de)
11-est hárító kapusok a 2019–2020-as idényben: a számok közül az első oszlop a meccsszámot, a második a 11-esek számát, a harmadik a kivédett büntetőket, a negyedik a százalékos mutatót jelzi  (Forrás: transfermarkt.de)

A FORDULÓ KÍVÁNSÁGA – NIKOLICS NEMANJA

Az egész stadion kórusban kiáltotta: „Niko! Niko!”

Nem volt kétség: amikor a Mol Fehérvár FC a második félidő elején tizenegyeshez jutott, az Egyesült Államokból visszatérő válogatott csatárt, Nikolics Nemanját figyelte mindenki. Közönségkedvenc volt, amikor négy és fél évvel ezelőtt elköszönt (akkor Varsóba, a Legiához szerződött, onnan Chicagóba költözött, a Fire játékosa volt, mindkét klub színeiben gólkirályi címet nyert), és hatalmas örömmel fogadták őt vissza Fehérváron. Egyáltalán nem volt meglepő tehát, hogy amikor büntetőhöz jutott a házigazda, a közönség a támadót követelte – voltaképpen kis túlzással csak Demjén Patrik nem akarta, hogy Nikolics Nemanja gólt szerezzen: a ZTE kapusa gyors vetődéssel hárítani tudott.


„Úgy néz ki, hogy nagyon meg kell szenvednem ezért az első gólomértmosolygott már az öltözőfolyosón a meccset követően Nikolics Nemanja, akit a pályáról két gyermeke kísért már le– a legkisebb családtag, a harmadik gyerkőc is ott volt a találkozón, ő édesanyja ölében aludta végig a bajnokit.Nincs ezzel semmi baj, sosem kaptam semmit ingyen, meg kell dolgoznom a gólért, de nem görcsölök, stresszelek ezen. Persze, a tizenegyest nem jó érzés kihagyni, de ez is része a futballnak, nem ez az első, és nem is az utolsó alkalom, hogy kihagytam a büntetőt. Néhány pillanattal később sikerült gólpasszt adnom, az azért jót tett a hangulatomnak. Valóban, régen játszottam tétmérkőzést, de megnéztük az adatokat az eddigi meccseken, és a számok nem azt tükrözik, hogy probléma lenne.”

Láthatóan nem volt elkeseredve, és tény, erre nem is volt semmi oka, a csapata begyűjtötte a három pontot.

„A Mezőkövesd, a Fradi és Szegeden az Újpest elleni kupameccsen csereként léptem pályára, a hétközi MK-visszavágón kezdtem először, és most, a ZTE ellen voltam végig a pályánmondta.Nyilván idő kell ahhoz, hogy megismerjem azokat a srácokat, akikkel korábban nem futballoztam, de mondom, nem hiszem, hogy ezen rágódnom kellene, mert megvoltak a helyzetek, egyelőre nem ment be semmi, dolgozni kell tovább, és majd jön az a gól.”

A lényeg, és ezt ilyenkor minden futballista elmondja, hogy a csapat győzzön, és különösen igaz lehetett ez a fehérváriakra, akik a Ferencváros elleni vereséget követően aligha voltak a legjobb lelkiállapotban, és láttuk: a játékuk is akadozik az idén.

„Győzni kell, másra nem szabad gondolniszögezte le Nikolics Nemanja.– A bajnoki cím sorsa a Fradi kezében van, nekünk nem szabad feladnunk, és ott van a Magyar Kupa, a Zalaegerszeg az ellenfél, mi vagyunk az esélyesek, tovább kell jutnunk. S ha a párosítást megnézzük, több, magyar szinten erős csapat nem jut be a négy közé, ha túljutunk a ZTE-n, egy lépésre kerülünk a döntőtől – kupát akarunk nyerni, ez nem is titok. A nyári szünet sem lesz hosszú, és a nemzetközi meccs­sorozatnak önbizalommal telve vághatnánk neki, ha lenne tíz-tizenkét veretlenül megvívott bajnoki és egy kupagyőzelem a hátunk mögött – éppen ezért, ha nem is megy a játék, ha vannak még kimaradt helyzetek, nyerni kell, minél többször, mert egy jó sorozat erőt ad.”

A FORDULÓ „GÓLKIRÁLYA” – IVAN PETRJAK

A Mol Fehérvár FC–ZTE (4–1) meccs főszereplője a három gólt szerző Ivan Petrjak volt, aki az előző idényben, még az FTC játékosaként huszonnyolc bajnokin hat gólt szerzett, a Vidiben az előző huszonegy alkalommal kettőt, most negyedóra alatt hármat – ez volt az első mesterhármasa.

„Nehéz hetek vannak mögöttünk, hiszen sok tétmeccset játszottunk, de a ZTE ellen szinte minden összejöttértékelt az ukrán légiós.Tudatosan próbáltunk ellenfelünkre már a saját kapuja előterében nagy nyomást helyezni, ez bejött, hiszen többször sikerült labdát szereznünk a ZTE térfelén, s ezekből gólokat lőttünk. Fantasztikus este volt, rendkívül boldog vagyok, hogy mesterhármast értem el, korábban ilyenre még nem volt példa felnőttpályafutásom során.”

A FORDULÓ HAJRÁJA – KISVÁRDA–DIÓSGYŐR

Sztavrosz Cukalasz rossz szériája ugyan megszakadt, de a kétgólos előny ellenére most sem tudta legyőzni a Kisvárda a Diósgyőrt.

Soha rosszabb mérkőzést! Ezt most inkább Diósgyőrben gondolhatják így, hiszen a DVTK kétgólos hátrányát a hajrában ledolgozva mentette 2–2-re a mérkőzést. Kisvárdán a javuló játék, a majd' hetven percig mutatott meggyőző teljesítmény jelentheti a vigaszt azzal szemben, hogy a csapat a bajnokságbeli sokadik mérkőzésén engedte ki a kezéből a pontokat a hajrában. Ha nincs az utolsó negyedórában született három gól, Sztavrosz Cukalasz is lehetett volna a mérkőzés hőse, hiszen az ő góljával vezettek a hazaiak 1–0-ra. A görög középpályás bajnokin tavaly május 19-én talált be legutóbb a kapuba – akkor a bentmaradást biztosító, Mezőkövesd elleni győztes mérkőzésen (2–1) szerezte a várdaiak mindkét gólját.

„Valóban hosszú volt ez a kilenc hónapfújtatott nagyot Stavrosz Cukalasz.– Frusztráló volt ez az időszak, s persze a csapat eredményessége a legfontosabb, de tudtam, hogy hiányolják tőlem a gólokat, gólpasszokat. Szerencsére most kijött a lépés, az első félidő közepén Fernando Viana nagyszerűen ment el a jobb oldalon, észrevette, hogy középen érkezem, elém tette a labdát, nekem már csak a kapus mellett kellett elvinnem, és a kapuba lőnöm.”

A mérkőzéseket elemző rendszer, az Instat mérése alapján Sztavrosz Cukalasz neve mellett állt a legmagasabb értékindex, övé volt a legtöbb megnyert párharc is. Ezek alapján most a legkevésbé rajta múlott, hogy elmaradt a kisvárdai győzelem.

„A második gól után talán már elhittük, hogy megvan a három pont, és valóban lezárhattuk volna a meccset, de kimaradt a nagy helyzetünk, az ellentámadásból pedig gólt kaptunkidézte fel a hajrában történteket a 31 éves játékos.– A végén pedig nem tudtunk kivédekezni még egy diósgyőri támadást, tehát nagyon bosszantó módon veszítettünk pontokat. A vasárnapi edzés előtt még beszéltünk az elkövetett hibákról, a tanulságokról, de innentől kezdve a fókusz már a Paks elleni hazai mérkőzésünkön van.”

A FORDULÓ LÖVÉSE – KULCSÁR DÁVID

A paksi Kulcsár Dávid nagyszerű góllal lepte meg magát keddi születésnapja előtt, és sokat tett a DVSC legyőzéséért.

Mindenki tisztában van vele, nem a statisztika nyeri meg vagy éppen veszíti el a mérkőzéseket, mindenesetre a Paksi FC szempontjából rosszul mutatott, hogy az NB I-ben 31 próbálkozásból csak négyszer tudta legyőzni Debreceni VSC-t. Meglehet, amikor a Loki az ötödik percben Szécsi Márk lövésével megszerezte a vezetést, néhány paksi szurkoló fejében megfordult, az ötödik győzelem nem a 22. fordulóban születik meg, csakhogy a hazai együttes nagyszerű futballal fordított, majd miután a Debrecen egyenlített, újabb két góllal a maga javára döntötte el a párharcot. Pályaválasztóként ez harmadszor sikerült – tizenhat próbálkozásból.


„Sajnos hetek óta visszatérő probléma, hogy így kezdjük a meccseket, legfeljebb nem mindig talál be az ellenfél
tekintett vissza a találkozóra a paksiakat erősítő Kulcsár Dávid.– Ezúttal egy bedobást követően kerültünk hátrányba, de szerencsére észhez tértünk, és szinte tökéletes első félidőt játszottunk. Küzdöttünk, szép támadásokat vezettünk, és ami a legfontosabb, gólokat szereztünk. Azt hiszem, a kapott gól után a tavasz legjobb teljesítményét nyújtottuk, de ettől még ki kell küszöbölni, hogy az ellenfelek ilyen gólokat szerezzenek. Mi több, a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem kapnánk gólt.”

A Paks győzelméhez sokat tettek hozzá a csereként pályára lépő futballisták, hiszen Sajbán Máté és Windecker József is gólt szerzett a hajrában, Haraszti Zsolt pedig tulajdonképpen gólpasszt adott. De nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy Kulcsár Dávid tizenhatosról leadott bombájánál, valamint Böde Dániel szólójánál még az ínyencek is csettinthettek. Kulcsár Dávid ezt megelőzően egyébként a 2018–2019-es idény első fordulójában volt eredményes, és mert kedden lesz 32 éves, a gól is egyfajta ajándék számára.


„Amikor Szakály Dénes visszafejelte elém a labdát, egy pillanatra elgondolkodtam, mi legyen, hiszen Hahn János is ott volt a közelemben, de aztán egyértelművé vált, el kell vállalnom a lövést– folytatta a szélső.– Megvártam a megfelelő ütemet, hogy minél jobban elkapjam a labdát, aztán lőttem: nagy boldogság volt látni, hogy a hálóban köt ki. Legutóbb kétezertizennyolc nyarán Mezőkövesden szereztem gólt az élvonalban, vagyis nem mostanában, igaz, tavaly sérülés miatt több mint fél évet kihagytam. Hogy nem a megszokott szerepkörömben futballoztam? A meccseim nagy többségét jobbhátvédként játszottam le, de voltam támadó is, ezúttal jobbszélsőt játszottam. Valójában most elérkeztem abba a korba, hogy mindegy, melyik poszton, csak a pályán legyek: ahova az edzőm állít, ott szeretném azt a teljesítményt nyújtani, amelyet elvárnak tőlem. Remélem, van még néhány évem a pályafutásomból az NB I-ben!”

A FORDULÓ KÉRDÉSE – HOL FOLYTATJA AZ ÚJPEST?

Az Újpest Novothny Soma hatodik percben szerzett tizenegyesével nyert a sereghajtó Kaposvári Rákóczi otthonában, és sorozatban öt nyeretlen bajnokit követően szerzett három pontot. Mindemellett azonban sokkal aktuálisabb problémával is foglalkoznak a klubnál. Az MLSZ versenybizottsága ugyanis nem engedélyezi mérkőzések megrendezését a Szusza Ferenc Stadionban, ameddig a kivitelező nem javítja ki a balesetveszélyessé váló gyepszőnyeget.

A szombati, Kaposvár elleni bajnoki előtt a két klub vezetői megegyeztek, hogy az Újpest a február 29-én esedékes Puskás Akadémia, illetve a március 14-re kiírt Paks elleni bajnokiját a Rákóczi-stadionban rendezi. A Kaposvár elleni mérkőzés után Nebojsa Vignjevics vezetőedző és Litauszki Róbert csapatkapitány azonban elmondta, a Rákóczi stadionjának gyepszőnyege NB I-es mérkőzés megrendezésére alkalmatlan.

„Nem értem, mi a gond a talajjal– csodálkozott Disztl László, a Kaposvár vezetőedzője.– Tény, hogy a Puskás Arénához képest rosszabb a pálya, de nem hinném, hogy akkora probléma lenne vele.”

Mivel a Puskás Akadémia elleni mérkőzést a hétvégén rendezik, legkésőbb kedden eldől, az Újpest melyik pályán lehet házigazda.

A forduló válogatottja – nagyításért katt a képre!
A forduló válogatottja – nagyításért katt a képre!
NB I, 2019–2020, 22. FORDULÓ
FEBRUÁR 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Puskás Akadémia 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
2283
Paksi FC–Debreceni VSC 4–2
Paks, Paksi FC Stadion
Berke Balázs
1221
Mol Fehérvár FC–ZTE FC 4–1
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóPillók Ádám
2395
Kaposvári Rákóczi–Újpest FC 0–1
Kaposvár, Rákóczi StadionErdős József
1096
Kisvárda–Diósgyőri VTK 2–2
Kisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
2512
Mezőkövesd–Ferencváros 3–0Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
4140
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20144236–18+1846
2. Mol Fehérvár FC22134539–21+1843
3. Mezőkövesd Zsóry FC22125532–19+1341
4. Puskás Akadémia FC2298535–25+1035
5. Budapest Honvéd2296724–23+133
6. Diósgyőri VTK22931028–31–330
7. Újpest FC2184927–31–428
8. Debreceni VSC21831035–39–427
9. Paksi FC22821229–39–1026
10. Kisvárda22741128–34–625
11. Zalaegerszegi TE FC22561128–35–721
12. Kaposvári Rákóczi FC22311819–45–2610
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik