DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2022.01.03 22:51 Frissítve: 2022.01.04 07:08

Eladó az egész lilák! – Deák Zsigmond jegyzete

 
Megint elmarad a tulajdonosváltás Újpesten?

Évekkel ezelőtt sport ellen beoltott, kissé elvarázsolt, szakmailag egyébiránt nagyszerű fotós kollégám Újpest–Ferencváros futballderbin dolgozott a Megyeri úton. Behajtott a belső sajtós parkolóba, kiszállt a kocsiból, kezdte pakolni a munkaeszközeit, közben szinte automatikusan átvette és ismételgette a Fradi-tábor már kezdés előtt hangosan skandált szokásos „kedves” rigmusát. Pechjére meghallották a közelben gyülekező hazai ultrák, körbevették, de ő mindezt érzékelve villámgyors váltással így folytatta félhangosan: „Mocskos világ! Mocskos világ! Nem hiszem el, hogy...” S gyorsan kitalált egy hitelesnek tűnő bosszúságot, ami miatt pufoghatott (volna), valami olyasmit, hogy nem leli a meccsre megfelelő objektívot. Szerencséjének és lélekjelenlétének köszönhetően megúszta az atrocitást.

Én most összehasonlíthatatlanul kellemesebb helyzetben, konkrét fizikai fenyegetettség nélkül, visszafelé alkalmazom a szójátékot, parafrazeálva Charles Gounod francia zeneszerző Faust című operájából Mefisztó rondójának híres mondatát: „Eladó az egész lilák!” Már jó régóta eladók, szinte attól kezdve, hogy Roderick Duchatelet több mint egy évtizede, 2011 októberében megvette őket, egészen pontosan a labdarúgócsapatot működtető céget. A belga tulajdonos sosem rejtette véka alá, hogy megfelelő ajánlat esetén tőről metszett üzletemberként minden további nélkül továbbpasszolná új csapatát (mert több is volt/van neki). Amely közben már erősen veszített újdonságából, mégsem cserélt gazdát, miközben a lila-fehér drukkerek zöme számos ok miatt (címercsere, vita az anyaegyesülettel, gyengülő eredmények) igencsak örvendett volna ennek.

Legutóbb decemberben számoltunk be komolyabbnak tűnő érdeklődésről, hiszen a felek közötti közvetítést egy országgyűlési képviselő vállalta magára, ám Duchatelet legfrissebb interjújából az derül ki, most sem vagyunk közelebb a bizniszhez, mint korábban. Tulajdonosváltás helyett egyelőre csak az edzőváltás biztos (Michael Oenning az óév utolsó napján szedhette a cókmókját), az utód még kérdéses, jelentős erősítés nem lesz, inkább el-, mint leigazolások várhatóak Újpesten, ennek ellenére cél a kupagyőzelem és a bajnoki feljebb lépés (a tizedik helyről valóban nem árt). Ez a perspektíva kevéssé növeli a „belga” eleve alacsony népszerűségét a IV. kerületben, de a jelek szerint neki van ideje, ráér megvárni a valóban tőkeerős vevőt, addig is „fékezett habzással” működteti a klubot. Ameddig ez marad a helyzet, a riválisok lehetőségeit látva a lilák legfeljebb véletlenül közelíthetnek hozzájuk és saját régi fényükhöz.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.23 21:28:44

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem az anyagiak motiválják elsősorban.

2022.05.23 07:57:30

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Bozsik Péter: Egerszegen dolgozni a bajnoki címünket hozó idényben maga volt a mámor!

2022.05.22 22:41:57

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mert utólag már nagyon könnyű volt belemagyarázni, hogy a nagyképű magyar futballista nyilván úgy gondolta, majd jól megszívatja a BEK-győztes olaszt, emelget, esernyőzik, meg brazil körözik, és tessék, mekkorát koppant – természetesen szó sem volt ilyesmiről, a legjobbnak tetsző helyzetkezelés ért igazán kellemetlen véget.

2022.05.20 09:05:00

Labdarúgó NB I HEGYI TAMÁS

„Egy reccsenés… Nagyot kiáltott: »Végem van, eltört a lábam!« Az orvos mentőkért kiabált.”