NB I: megint elmarad a tulajdonosváltás Újpesten?

B. B., P. K., P. T.B. B., P. K., P. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.04. 06:55
null
Roderick Duchatalet eddig cáfolta, hogy küszöbön állna a tulajdonosváltás (Fotó: Nemzeti Sport)
Interjút adott a Nemzeti Sportnak az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatalet. A belga üzletember szerint az utóbbi időben felerősödtek a távozásáról szóló hírek, de ettől ezek még „nem lesznek konkrétabbak”. Ezzel együtt úgy tudni, a színfalak mögött zajlanak az egyeztetések.

Az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatalet szerint a tulajdonosváltásról szóló pletykák hangosabbak mint korábban, de továbbra sincs valóságalapjuk.

– Korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy akkor döntene az edzőváltás mellett, ha azt látja, nincs fejlődés és nincs más megoldás. Miért érezte úgy, hogy Michael Oenning esetében eljött ez a pillanat?
– Az idény elején talán „megkérdőjelezhetőnek” ítélt döntések ellenére úgy érezzük, a játékoskeretben rejlő lehetőségeket nem használtuk ki teljesen – felelte lapunknak Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa. – Végül az esztendő utolsó, Zalaegerszeg elleni bajnokija volt az utolsó csepp a pohárban. Korábban is megesett, hogy minden igyekezet ellenére peches napot fogott ki a csapat, de abban reménykedtünk, hogy a teljesítmény idővel javul majd. A ZTE elleni idegenbeli meccsen viszont minden megmagyarázható ok nélkül alulmúltuk önmagunkat.

– Mit kellett volna másként csinálnia a német szakvezetőnek ahhoz, hogy megtarthassa az állását?
– Vezető szerepkörben nagyobb felelősséget kell vállalni, és bátran meghozni azokat a döntéseket, amelyekre a csapatnak az adott szituációban szüksége van. Ezzel együtt véleményem szerint Michael Oenning összességében jó munkát végzett, különösen a kinevezése utáni hónapokban. Ne felejtsük el, az előző idényben ismét elhódítottuk a Magyar Kupát, azonban az őszi szezonra nem sikerült átmenteni a tavaszi lendületet.

– Nem gondolja, hogy a német szakvezetőnek egy évnél több időre lett volna szüksége ahhoz, hogy valóban felépítse azt a koncepciót és játékot, amelyet szeretett volna viszontlátni a pályán?
– Sokkal inkább a fejlődés, és nem pedig az azonnali teljesítmény alapján ítélem meg a munkát. Ugyanakkor a mostani idényben túl sokszor került hullámvölgybe a csapat, ezért egy bizonyos ponton meg kellett húznunk a határt.

Duchatalet állítja, ha meglenne a váltás háttere, már fél éve 
megtörtént volna (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Duchatalet állítja, ha meglenne a váltás háttere, már fél éve megtörtént volna (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

– A mostani edzőváltásnak köze van az esetleges tulajdonosváltáshoz?
A hírekben egyre gyakrabban olvasni arról, hogy hamarosan új elnöke lesz az Újpest FC-nek.
Az edzőváltásnak ehhez egyáltalán nincs köze. Ezek a pletykák már szinte attól a perctől kezdve keringenek, hogy az Újpest FC tulajdonosa lettem, és még ha ezek közül a legutóbbi valóban erőteljesebb, „hangosabb” is, mint a többi, ettől még nem lesz konkrétabb. Legyünk realisták: ha az említett háttér valóban megvolna, akkor a tulajdonosváltás már több mint hat hónapja megtörtént volna.

– A megüresedett kispadra ismét külföldi szakember ülhet le?

– Jelenleg több jelölttel is tárgyalunk, és amint megszületik a döntés, valamint a papírok aláírása is megtörtént, természetesen azonnal tájékoztatjuk a sajtót és a szurkolókat. Addig is Víg Péter irányításával hétfőn megkezdtük a felkészülést.

– Mekkora játékosmozgás várható a téli időszakban? Úgy hírlik, a klub jelentős erősítéseket tervez. Ez valóban így van?
– Nem, terveink szerint elköszönünk néhány játékostól, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják megfelelő mértékben segíteni a csapatot, és elsősorban a védekező pozíciókba szeretnénk igazolni.

– Mi az elvárás a tavaszi szezonra a csapattól?
– Meg kell nyernünk a Magyar Kupát, és feljebb kell lépnünk a tabellán.

Az Újpest a Duchatalet-érában 2014-ben, 2018-ban, és 2021-ben is kupagyőzelmet ünnepelt (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Az Újpest a Duchatalet-érában 2014-ben, 2018-ban, és 2021-ben is kupagyőzelmet ünnepelt (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

BEFEKTETŐI HELYZETKÉP: KÉRDŐJELEK KÖZÖTT, ELŐLEGRE VÁRVA

Az Újpest FC szurkolóit már régóta mindennél jobban foglalkoztatja a klub tulajdonosi háttere – nos, ezen a téren nincs előrelépés az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest…

„Ilyen közel még sosem voltunk ahhoz, hogy végre megegyezés szülessen” – nyilatkozta december elején a Nemzeti Sportnak Móring József Attila fideszes országgyűlési képviselő, aki közvetítői szerepet játszik az Újpest FC jelenlegi tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet és a klubot megvásárolni szándékozó magyar vállalkozók között. A képviselő azonban azt már akkor leszögezte, türelmet kérnek a szurkolóktól, mert úgy szeretnék lezárni az adásvételi folyamatot, hogy ne legyenek később a szekrényből kihulló csontvázak.

Az egyeztetések azóta is tartanak a felek között, de érdemi előrelépés nem történt, és Móring József Attila nem is kívánt újra megszólalni az ügyben.

Mint azt már jeleztük, értesüléseink szerint a több üzletágban is érdekelt befektetői páros, Cseke István és Németh János tárgyal Roderick Duchatelet-vel az Újpest FC megvásárlásáról, de ezt az információt a politikus korábban sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta. Az Újpest FC sajtóhírekre nem reagál, de úgy tudjuk, hogy a klubot tíz éve irányító belga vezető most elsősorban arra vár, hogy a vevőjelölt a több millió eurós vételár meghatározott hányadát képező előleget letegye, s ha ez megtörténik, akkor engedne beleszólást a napi ügyekbe a lehetséges új vezetőségnek. Amíg azonban ez nem történik meg, addig nincs változás a klub menedzsmentjében, és az is kérdéses, meddig irányítja a szakmai munkát a megbízott vezetőedzővé előlépő Víg Péter.

A december 31-én bejelentett edzőváltás kapcsán érdemes megjegyezni, a tulajdonos állítólag már korábban megegyezett Micahel Oenninggel abban, hogy sikertelen szereplés esetén a télen közös megegyezéssel elválnak útjaik, márpedig az őszi tizedik helyezés (négy győzelem, öt döntetlen, nyolc vereség) nem nevezhető sikertörténetnek…

ÚJ FEJEZET KEZDŐDHET A MEGYERI ÚTON

A Nemzeti Sport értesülése szerint – Duchatalet fenti szavai ellenére – továbbra is jó esély van arra, hogy megtörténjen a tulajdonosváltás Újpesten.

A Nemzeti Sport értesülése szerint továbbra is jó esély van arra, hogy megtörténjen a tulajdonosváltás Újpesten. Egy tíz évnél is tovább tartó korszak zárulhat le a Megyeri úton – ha Roderick Duchatelet valóban megválik az Újpest FC-től. A belga üzletember 2011. októberében vásárolt 95 százalékos tulajdonrészt a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban, és bár az elmúlt években többször is felvetődött, hogy eladja a klubot, ez mindmáig nem történt meg.

Kovács Zoltán mellett több korábbi közönségkedvenc 
visszatérésére is van esély (Fotó: Árvai Károly)
Kovács Zoltán mellett több korábbi közönségkedvenc visszatérésére is van esély (Fotó: Árvai Károly)

Lapunkban éppen egy hónapja írtunk arról, hogy az elmúlt évtizedben ilyen közel még nem volt Újpesten a tulajdonosváltás, mint mostanság. A Nemzeti Sport legfrissebb értesülése szerint továbbra is jó esély mutatkozik arra, hogy az 1885-ben alapított, csodás sikereket megélő klubnál hamarosan bejelentik az egyezség megszületését, jóllehet a megállapodás részletei üzleti titkot képeznek – mindazonáltal ezen felesleges csodálkozni, hiszen a (sport)világban ez mindenütt így van. Az Újpest FC-t megvásárolni kívánó befektetői kör azóta sem nyilatkozik – tegyük hozzá, jelen helyzetben teljességgel érthető okokból.

Lapunk annyit megtudott, hogy folyamatosan zajlanak a tárgyalások, mi több, jó úton haladnak az egyeztetések, így csakugyan van rá esély, hogy előbb-utóbb megköttetik a megállapodás. Annál is inkább, mert úgy tudjuk, Roderick Duchatelet hajlik arra, hogy eladja az Újpestet, a befektetői körnek pedig feltett szándéka a megvétele. Azt ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy egy ekkora horderejű üzletben a legkisebb részletnek is jelentősége van, ami kívülről csupán apróságnak tűnik, azt is tisztázni kell. Már csak azért is, mert az új tulajdonosok nem akarnak úgy járni, ahogyan Roderick Duchatelet, amikor az előző tulajdonosi körtől megvette a klubot: az átadás-átvétel után dőltek ki a csontvázak a szekrényből, vagyis akkor derült fény korábban nem ismert részletekre – a történet utóbb a bíróságon folytatódott…

Érthető, hogy az új befektetői kör körültekintően jár el, de azt is meg kell jegyezni, hogy – értesülésünk szerint – a belga üzletember is mindenben partner. Igaz ez még akkor is, ha szinte mindenkit váratlanul ért a minapi edzőváltás, azt azonban nem árt leszögezni, hogy amíg ő a tulajdonos, addig joga van ahhoz is, hogy megköszönje a vezetőedző, jelen esetben Michael Oenning munkáját.

Úgy tudni, az új tulajdonosok korábban azzal szerettek volna nyitni, hogy visszaállítják a régi címert, és ugyan erről a tervükről nem tettek le (sőt, amint tehetik, rendezik ezt a kérdést), Michael Oenning távozása miatt gyorsan gondoskodniuk kell új vezetőedzőről – már ha Roderick Duchatelet nem teszi meg. Jelöltekről is hallani, a szerb Milos Milojevics és a Magyarországon jól ismert, az U19-es és az U21-es válogatottnál, majd az MTK-nál is dolgozó Michael Boris neve is felvetődött.

Amennyiben az adásvétel megtörténik, korábbi közönségkedvencek is visszatérhetnek, a Nemzeti Sport Kovács Zoltán, Szélesi Zoltán és Fehér Csaba esetleges szerepvállalásáról is tud. Élünk a gyanúperrel, ennek legalább annyira örülnének a lila-fehérek hívei, mint annak, ha a Duchatelet-éra lezárultával új fejezet nyílna a Megyeri úton.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik