A magyar futball a kiskapuk hazája - hogyan igazolhat, akit kizártak?

SZAMOSSZEGI GÁBORSZAMOSSZEGI GÁBOR
Vágólapra másolva!
2015.02.10. 15:32
null
A KTE egyik téli szerzeménye (jobbra), Sztefan Radoja (Fotó: kecskemetite.hu)
Bár a labdarúgó NB I-ben szereplő Kecskeméti TE-t egy hónapra kizárták az igazolási és átigazolási jogból, mégis több labdarúgó szerződtetését jelentette már be a klub. A Nemzeti Sport Online megvizsgálta, hogyan lehetséges mindez, ha ehhez a KTE-nek elméletig nem lenne joga.

 

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a november 4-i ülésén a Kecskeméti TE csapatát a téli átigazolási időszak kezdetétől egy hónapra kizárta az igazolási és átigazolási jogból, miután a csapat nem tett eleget a Vukasin Poleksziccsel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségének.

Magyarországon az átigazolási időszak hivatalosan január 26-án kezdődött, és február 23-án éjfélig tart. Nyugat-Európában január 31-én bezárt a piac, de az NB I-es csapatoknál még javában folynak az egyeztetések a kiszemeltekkel, a szakmai stábok dolgoznak a keret kialakításán.
Az átigazolásokról csapatonkénti bontásban itt olvashat!

Ezzel szemben az utóbbi napokban azt tapasztaltuk, hogy több új játékos érkezését is bejelentette a klub. Már jó ideje a kecskemétiekkel készül Kovács Dániel, a szerb Sztefan Radoja és Nebojsa Szkopljak, valamint a Debrecentől érkező Nagy Zoltán – mind a négyen a KTE-ben futballoznak tavasszal. Hogy is van ez akkor?

A Nemzeti Sport Online választ keresett kérdésekre. Időközben rendezték a tartozást? Avagy az MLSZ-nél fellebbeztek, amely után megváltozott a határozat, így mégis szerződtethetnek futballistát?

Információink szerint továbbra is jogerős a KTE büntetése, így nem tud az átigazolási időszakban új labdarúgókat szerződtetni. Viszont a büntetés lejártát követően, vagyis a jelzett egy hónap után joguk van szabadon igazolható játékost szerződtetni, akár márciusban is. Szerződés nélküli, vagy amatőr szerződéssel rendelkező futballistákból Dunát lehetne rekeszteni, így kellően meg tudják erősíteni a csapatot. Nem hívei a kiskapuknak, mert aki hibázik, az vállalja érte a felelősséget. Arról nem tehetnek, hogy olyan büntetést kaptak, amely számukra nem túl szigorú, ugyanis pénzügyi lehetőségeik miatt amúgy sem tudtak volna fizetni senkiért.

„MIÉRT HOZ OLYAN BÜNTETÉST AZ MLSZ, AMI KIJÁTSZHATÓ?”
„Az átigazolási időszak után bárki szerződtethet szabadon igazolható játékost, így jogilag nincs akadálya annak, hogy ezt a KTE megtegye. Más kérdés, hogy az MLSZ miért hoz ilyen döntést, büntetést, ami ennek függvényében kijátszható. Nagy Zoltán pedig csak akkor tud a kecskemétiekhez átigazolni, ha szerződést bont a Debrecennel. Ezt viszont hivatalosan is be kell nyújtaniuk a szövetséghez” – mondta el véleményét az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Sport Online megkeresésére Horváth Gábor ügyvéd, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke.

Kovács Dániel szabadon igazolható, a szerb Sztefan Radoja és Nebojsa Szkopljak pedig amatőr szerződéssel rendelkezik. A héten bejelentették Nagy Zoltán érkezését, az ő esete viszont más, ugyanis a 29 éves védő a DVSC-Teva szerződtetett labdarúgója. Az első tájékoztatás szerint kölcsönbe érkezne a Kecskeméthez, ám ez ugyebár jogilag, a szóban forgó büntetés miatt nem lehetséges.

Kovács Dániel és a két szerb labdarúgó esetében nincs probléma, majd az egy hónapos büntetés leteltét követően, gyakorlatilag február huszonhetedikén igazolják le őket, így akár pályára is léphetnek az első tavaszi bajnoki mérkőzésen, február huszonnyolcadikán, a Pápa ellen. Nagy Zoltán esete már bonyolultabb, de nála is megvan a jogi megoldás. Ha szerződést bont a Lokival, harminc nap elteltével szerződés nélküli amatőr státuszba kerülhet. Ez után a KTE már köthetne vele szerződést, bár elképzelhető, hogy így ő lemaradna ez első bajnokiról.

Információink szerint akadt olyan labdarúgó a jelenleg is zajló téli felkészülés során, aki bár megfelelt a Bekő Balázs vezetőedző irányított szakmai stáb követelményeinek, éppen a kölcsönadás jogi problémái miatt a klubja nem ment bele az ügyletbe.

Az ügyben természetesen kikértük a Magyar Labdarúgó-szövetség véleményét is, ám a szövetség a válaszadásra néhány napos haladékot kért. Amint megérkezik a válasz, ismertetjük az MLSZ álláspontját.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők: Kovács Dániel (szabadon igazolható volt), – kölcsönbe), Nagy Zoltán (DVSC), Sztefan Radoja (szerb, FK Bacska Palanka – Szerbia, szabadon igazolható volt), Nebojsa Szkopljak (szerb, Proleter Novi Szad – Szerbia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Balázs Zsolt (Paks), Darko Pavicsevics (montenegrói, szabadon igazolható), Varga Róbert (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Botka Endre (Bp. Honvéd)
Távozhatnak:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik