Lesz-e újabb meglepetésfeljutó az NB II-ben, vagy végre érvényesül a papírforma?

Vágólapra másolva!
2022.07.30. 12:13
null
A visszatérő Németh Krisztián góljaival segítené feljutáshoz az MTK-t (Fotó: mtkbudapest.hu)
Szombaton a Gyirmót–Szentlőrinc meccsel elkezdődik a 2022–2023-as idény a labdarúgó NB II-ben. A feljutásért zajló küzdelemben az MTK mellett a Diósgyőri VTK és a Gyirmót számít igazán esélyesnek, de nagy kérdés, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – lesz-e meglepetéscsapat, amely borsot tör a nagyok orra alá.


A 2023–2024-es idénytől kezdődően húszról tizennyolc csapatosra szűkül a mezőny, ezért az új versenykiírás értelmében az idény végén az első két helyezett feljut az élvonalba – ez nem változott –, viszont nem az utolsó három, csak az utolsó két helyezett esik ki az NB III-ba. Osztályozót is rendeznek 2023 júniusában, a 16–18. helyezettek az NB III három csoportjának első helyezettjei ellen lépnek pályára oda-visszavágós párharcban. Az úgynevezett „fiatalszabály” nem változik, egy U20-as játékos szerepeltetése kötelező, légiósokat pedig továbbra sem lehet foglalkoztatni, pontosabban amelyik klub megteszi, elesik a normatív támogatás ráeső részétől.

AZ ELŐZŐ HAT IDÉNYBŐL ÖTBEN VOLT MEGLEPETÉSFELJUTÓ

A 2016–2017-es kiírás óta csak egyetlen olyan NB II-es bajnokság volt, amelyben nem volt meglepetésfeljutó, mégpedig a 2017–2018-as kiírásban – az előzetes esélyeknek megfelelően az MTK és a Kisvárda végzett az első két helyen. Az előző hat idényből tehát ötben borult a papírforma, így kézenfekvő a kérdés: a 2022–2023-as kiírásban lesz-e újabb szenzációt okozó együttes, láthatunk-e az előző évekbelihez hasonló bombameglepetést?

Nézzük az utóbbi hat NB II-es kiírást ebből a szempontból! A 2016–2017-es idény végén a bajnoki címet szerző Puskás Akadémia mögött nagy meglepetésre – a Kisvárdát megelőzve – a Balmazújváros futott be feljutó helyen, amely története során először harcolta ki az élvonalba jutást. Egy évvel később, 2018 nyarán az MTK mögött már a Kisvárda is révbe ért, ez nem hatott szenzációnak, viszont a 2018–2019-es idényben a ZTE mögött hatalmas meglepetésre az újoncként szereplő Kaposvári Rákóczi futott be a második helyen.

Újabb egy esztendővel később – a Covid-járvány miatt 2020 májusában befejezettnek titulált idényben – az MTK mögött a Budafok végzett másodikként. Elmondható, hogy a XXII. kerületiek feljutására sem számított senki, még ha ez kicsit furcsán is következett be. A 2020–2021-es bajnokságban aztán a Debreceni VSC mögött, újabb szenzációt okozva – a hajrában, a Vasast a „kanyarban” megelőzve – a Gyirmót FC Győr futott be második helyen.

Az előző, 2021–2022-es évadban aztán újabb általános meglepetés született az egyik feljutó kilétét illetően. A Vasas mellett az újonc Kecskeméti TE végzett a 2. helyen, így a lila-fehér együttes lett három éven belül a második olyan csapat (a Kaposvár mellett), amely újoncként harcolta ki az osztályváltást az NB I-be.

Ezúttal nehezebb elképzelni, hogy lesz olyan feljutó, amely váratlanul, a papírformát felborítva fut be, mivel az MTK Budapest mellett két csapat, a DVTK és a Gyirmót FC Győr is jó eséllyel pályázik a feljutásra.

ISMÉT AZONNAL VISSZAJUTNA AZ MTK, DIÓSGYŐRBEN MOST MÁR NEM BÍZNÁK A VÉLETLENRE

Az MTK az utóbbi hat NB I-es idényben háromszor is kiesett az élvonalból, de eddig mindkétszer simán és rögtön abszolválta a visszajutást, mégpedig első helyezettként. Az MTK szakmai igazgatója nyáron a klubhoz ezer szállal kötődő Bognár György lett, aki jól ismeri a másodosztály mezőnyét, továbbá a csapataira jellemző nyílt futballt továbbra is alkalmazni kívánja. A Hungária körútiak megszerezték a legutóbb a Lokiban játszó exválogatott támadót, Németh Krisztiánt, továbbá sokak mellett Zsóri Dánielt, Poór Patrikot és Bognár György fiát, Bognár Istvánt is.

Diósgyőrben nem akarnak abba a hibába esni, amibe az előző idény végén, most már mindenképpen ki akarják harcolni a feljutást – ennek szellemében történtek meg a keretben a változtatások. Edzőváltás nem volt, továbbra is Dragan Vukmir irányítja a borsodiakat, akiktől több mint egytucatnyi játékos távozott (többek között gólerős támadók, Horváth Zoltán, Hornyák Marcell és Molnár Gábor), de olyanok érkeztek, mint Koman Vladimir, Lukács Dániel, Viczián Ádám vagy éppen a Hollandiából hazatérő Szőke Adrián.

A DVTK (és persze az MTK) legnagyobb ellenfele a feljutásért zajló küzdelemben a Gyirmót FC Győr lehet, amelyet továbbra is Csertői Aurél irányít. A légiósok távoztak az NB I-ből az előző idény végén kieső együttesből, de a tapasztalt tréner úgy véli, az új igazolások pótolni tudják a külföldieket, illetve az élvonalbeli csapathoz igazoló Varga Barnabást (Paks) és Széles Imrét (Kisvárda).

VÁGYNAK AZ ÉLVONALBA AZ ETO-NÁL ÉS SZOMBATHELYEN IS, NEHÉZ LESZ PÓTOLNI A TÁVOZÓKAT SZEGEDEN

Az ETO FC-nél és a Szombathelyi Haladásnál is nagyon vágynak rá, hogy újra az első osztályban futballozzanak – a győrieket az új tulajdonos, a DAC-ot is irányító Világi Oszkár próbálta erősebbé tenni (többek között Kovácsik Ádám és Babati Benjamin megszerzésével, a kispadon pedig immáron Tímár Krisztiánnal), míg a szombathelyiek – ahol a többségi tulajdonos Homlok Zsolt lett – nem kevesebb mint 15 játékossal erősítettek (például Hursán György, Molnár Rajmund, Rácz Barnabás és Sipos Zoltán érkezett).

A Nyíregyháza Spartacust továbbra is Feczkó Tamás irányítja, akinek van tapasztalata abban, miként kell feljuttatni egy csapatot a legjobbak közé, hiszen 2017-ben a Balmazújvárost, egy évvel később az MTK-t segítette osztályváltáshoz. A Szpari stadionja felújítása miatt most Sényőn játssza hazai meccseit, de már dobogós helyezése is óriási meglepetésnek számítana. Hasonló a Szeged-Csanád GA helyzete, amely kulcsembereket veszített a nyáron (Csoboth Kevin, Germán Tamás, Horváth Krisztofer, Kovács Milán, Pejovics Danilo), és bár igyekezett pótolni a távozókat, már az élmezőny elérése is nagy eredmény lenne a nyártól a szerb Alekszandar Sztevanovics által edzett gárdának.

Csoboth Kevin (jobbra) pótlását is meg kell oldania a Szeged szakmai stábjának (Fotó: Török János/Délmagyarország)
Csoboth Kevin (jobbra) pótlását is meg kell oldania a Szeged szakmai stábjának (Fotó: Török János/Délmagyarország)


Kellemes meglepetést okozhat viszont a többek mellett Horváth Zoltánnal, Antal Botonddal és Balajti Ádámmal erősítő Tiszakécskei LC, míg a Holczer Ádámot, Halmai Ádámot, Króner Martint és Vági Andrást nyártól a keretében tudó Soroksár SC továbbra is üde színfolt lehet. Siófokon egészen biztosan örülnének az előző idényben elért 5. helynek, Budafokon és Pécsen azonban sokkal jobb szereplést várnak a legutóbbi 14., illetve 11. pozíciónál.

NYOLC CSAPAT KÜZDHET MAJD A BENNMARADÁSÉRT

Az új lebonyolításban az utolsó öt helyet kell elkerülniük a csapatoknak ahhoz, hogy „csont nélkül” bent maradjanak, és a következő idényt is a másodosztályban kezdjék meg, így nagyjából a húszcsapatos mezőny majdnem fele küzd meg a bennmaradásért. A hagyományosan a bennmaradásért küzdő újoncok mellett – akiknek egyébként biztosan nehéz dolguk lesz – a Békéscsaba, a Dorog, a Csákvár, a Szentlőrinc, illetve talán az Ajka lehet még érintett a kiesés és az osztályozó elkerülésért vívandó küzdelemben.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A Nemzeti Sport Online-on a 2022–2023-as kiírásban is minden mérkőzésről online közvetítést adunk, kövessék a találkozókat az NSO-n!


NB II, AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Július 30.
17.30: Gyirmót FC Győr–Szentlőrinc
Július 31.
17.30:
Tiszakécskei LC–Credobus Mosonmagyaróvár
17.30: Soroksár SC–HR-Rent Kozármisleny
17.30: Szombathelyi Haladás–Aqvital FC Csákvár
19.00: Kolorcity Kazincbarcika SC–Dorogi FC
19.00: Pécsi MFC–Békéscsaba 1912 Előre
19.00: FC Ajka–Budafoki MTE
19.00: BFC Siófok–Diósgyőri VTK
19.00: ETO FC Győr–Nyíregyháza Spartacus FC
Augusztus 1.
20.00: MTK Budapest–Szeged-Csanád Grosics Akadémia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik