Marquinhos: Jól hangzik a nyolc pont előny, de nem dőlünk hátra!

Vágólapra másolva!
2024.04.09. 10:04
Marquinhos, az FTC brazil légiósa a Paks elleni rangadón is elszántan küzdött, nem ismert elveszett labdát (Fotó: Árvai Károly)
Noha a gólt a lefújás előtti percekben szerezte Adama Traoré, a Ferencváros magabiztos játékkal győzte le az üldöző paksiakat, és egyre közelebb áll az újabb bajnoki címhez.

A FORDULÓ GYŐZELME

Vasárnapi sikere után szinte biztos, hogy idén is a Ferencváros lesz a bajnok. Az FTC a Paks 1–0-s legyőzésével alaposan leszakította magáról a legveszélyesebb riválist, s ha figyelembe vesszük, hogy szerdán a Groupama Arénában pótolják a Diósgyőr ellen elhalasztott mérkőzést, a Ferencvárosnak a hét második felére 11 pont is lehet az előnye.

Hat fordulóval a zárás előtt ez több, mint szimpla lépéselőny.

Hogy mi zajlik a ferencvárosi játékosok lelkében (azaz, már előre örülnek az aranyéremnek, vagy ennél óvatosabbak), nem tudni, mindenesetre a lefújást követő ünneplésből érezhető volt, ők is úgy voltak vele, ha legyűrik a paksiakat, szinte biztos az újabb bajnoki elsőség. A kommunikáció azonban egyértelmű: hiába a nyolcpontos fór, hiába a Paks ellen nyújtott rendkívüli mezőnyfölény, a Fradinál addig senki sem dőlhet hátra, amíg nem biztos a bajnoki cím. A vasárnapi mérkőzésen többen is jó teljesítményt nyújtottak, Varga Barnabás egymaga három gólt szerezhetett volna, akadt akció, melynek végén előbb fejjel, majd a visszapattanó labdát lábbal továbbította a kapufára. A győztes gólt szerző Adama Traoré lelkének alighanem jót tett a találat, hiszen hosszú – több hónapig húzódó – sérülést követően tért vissza, Marquinhos pedig aktív volt, ahogy az egész tavasszal.

„Nagyon intenzív mérkőzés volt – felelte lapunknak a lefújást követően a brazil támadó, aki 2022-ben igazolt a Ferencvároshoz. – A megszokottnál is jobban élveztem a mérkőzést, nemcsak mi, az ellenfél is mindent megtett a siker érdekében, és végig hajtott. Harcos, küzdelmes meccs volt, akadt némi feszültség a pályán, de ez hozzátartozik a sporthoz, a meccs után már senki sem foglalkozott vele… A lefújást követően nem véletlenül voltunk annyira felszabadultak, nem túlzás, amolyan bajnoki döntőként fogtuk fel a Paks elleni összecsapást. Mégiscsak a tabella második helyén állnak, s ők szorítottak meg leginkább bennünket az idén. Ha nem nyertünk volna, szorosabb lehetett volna a bajnoki hajrá.”

A nyolc pont mégis soknak tűnik, a dél-amerikai futballista azonban csak mosolygott, mondván, akkor követnék el a legnagyobb hibát, ha elhinnék, innentől fél gőzzel is megvan az aranyérem. Elmondta, nem szabad hátradőlniük, hat forduló hátravan még a bajnokságból, és biztos benne, a Népligetben mindenki így készül az előttük álló hetekre.

A ferencvárosi játékosok többsége a megszokottnál is jobban elfáradt vasárnap, kívülről úgy tűnt, a magyar átlagnál jóval nagyobb iramú volt a találkozó, és ezt maguk a játékosok is így érezték a pályán.

„A paksiak ellen nehéz volt futballozni – folytatta Marquinhos. – Masszívan védekeznek, ezúttal is öt-hat játékossal próbálták lezárni a területet a tizenhatosuk irányába, de ez igazából nem lepett meg bennünket. Készültünk rá, hogy biztos védekezésből indulnak, hiszen veszítenivalójuk nemigen van, és abból próbálnak gyors ellenakciókat vezetni. Mindent elárul a védekezésünkről, hogy egy-két kivételtől eltekintve, nagyobb helyzete nem is akadt az ellenfélnek.”

A vasárnapi rangadón több mint 17 000 drukker ünnepelt a Groupama Arénában. A lelátó aljánál sorra jelentek meg a kifeszített transzparensek, amelyeken a szurkolók kedvenceiknek üzentek, és próbálták elkérni a meccsen viselt mezüket. A legtöbben Varga Barnabás ereklyéire pályáztak, de Marquinhos neve is több helyen feltűnt. A játékos elmondta, az elmúlt években hozzászokott a remek hangulatú mérkőzésekhez, ám a mostani különösen emlékezetes maradt, ugyanis kétéves kisfia is kivette részét az ünneplésből. A Budapesten született gyerkőcöt a lefújást követően édesapja magával vitte a pályára, és amikor egy elé gurított labdával meglódult a kapu irányába, és aprócska 10-es Fradi-mezben nagy nehezen átgurította a gólvonalon, a stadionban a szurkolók felállva tapsoltak.

„A kisfiam imádja a labdarúgást. A mezt tőlem kapta, ha meccs van, mindig ebben szeretne kijönni az arénába. Megszerettük Budapestet, a Ferencváros tökéletes klub számomra, nyugodtan mondhatom, boldogok vagyunk Magyarországon.”

A Ferencváros szerdán 18 órától a Diósgyőrt fogadja az Üllői úton, s ha a csapat azt a mérkőzést is megnyeri, tizenegy ponttal vezeti a tabellát, ami gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy idén is a zöld-fehérek lesznek az aranyérmesek.

Sorozatban hatodszor.

LABDARÚGÓ NB I
27. FORDULÓ
Ferencvárosi TC–Paksi FC 1–0 
Budapest, Groupama Aréna, 17 675 néző. Vezette: Karakó
Gólszerző: Adama Traoré (89.)


A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE

Újpesten is  parádésan futballozott Yohan Croizet

A kölcsönben a ZTE-ben szereplő Yohan Croizet örült, hogy viszontláthatta újpesti csapattársait, ám annak még inkább, hogy két góllal vette ki részét a lila-fehérek 5–1-es kiütéséből.  

Az Újpest által Zalaegerszegre kölcsönadott Yohan Croizet duplázott a lila-fehérek ellen (Fotó: Török Attila)

Talán nem is álmodhatott volna ennél szebb visszatérésről Yohan Croizet. A 32 éves francia támadó tavaly nyáron került az Újpest FC-től Zalaegerszegre kölcsönbe, s bár eredetileg nem akart távozni a fővárosból, pályafutása szempontjából talán nem is hozhatott volna jobb döntést. A ZTE színeiben 24 tétmérkőzésen már 12 gólnál és négy gólpassznál jár, és első Megyeri úti vendégjátéka alkalmával megmutatta, kár volt lemondani róla súlyos térdsérülései után. A Nemzeti Sportnak adott mérkőzést megelőző interjújában megígérte, nem ünnepel, ha gólt szerez, és ezt kétszeresen is betartotta: az 5–1-es vendégsikerből két góllal vette ki a részét.

„Boldog vagyok, jó volt visszatérni és látni korábbi csapattársaimat – nyilatkozta lapunknak az összecsapás után Yohan Croizet, aki ezúttal a Szusza Ferenc Stadion vendégöltözőjéből lépett ki. – Pontosabban most is a csapattársaim, hiszen még mindig szerződés köt Újpestre. Érzelmes mérkőzésen vagyok túl, ám már a ZTE-ben játszom, így az volt a feladatom, hogy hozzásegítsem a csapatot a győzelemhez. Örülök, hogy sikerült.”

Nemcsak őt öntötték el az érzelmek a viszontlátás alkalmával: az interjú közben több újpesti klubalkalmazott, valamint Heinz Mörschel is barátként üdvözölte.

„Amikor a korábbi csapatod ellen játszol, mindig meg akarod mutatni, több van benned, és hogy nem kellett volna lemondaniuk rólad. Mindenki tudja, mi történt tavaly nyáron: nem akartam elhagyni az Újpestet, de ahogy a legutóbbi interjúmban is elmondtam, hálás vagyok a ZTE-nek azért, amit értem tett az utóbbi időszakban. Nagyszerűen játszott a csapat és szerintem én is. A második gólnál Mim Gergely végezte el a munka javát, nekem csak be kellett passzolnom. Hála istennek, nem hibáztam el ismét, mint néhány hete a Puskás Akadémia ellen. Amikor felém gurult a labda, csak arra gondoltam, hogy egyszerűen juttassam a kapuba. Összességében elégedett vagyok.”

Ahhoz képest, hogy Újpesten súlyos térdsérüléseket szenvedett, az erőállapotára egyáltalán nem lehet panasz. Bombagólja és közeli találata előtt is hosszú sprintet vágott le saját térfelének közepéről.

„Olyan játékos vagyok, aki erős a gyors sebességváltásokban: sprint, megállás, sprint, megállás. A stílusomhoz passzol a két gólom, amelyeket megelőzően kétszer is nagyon kellett futnom, de jó erőállapotban vagyok. Az önbizalmunknak jót tesz, hogy egymás utáni két mérkőzésen összesen tíz gólt szereztünk, a csapat szerkezete stabil, mindenki tudja, mi a feladata. Márton Gábor vezetőedző szigorúan megszabja, hogyan kell védekeznünk, de ez nem gond, hiszen mindenki érti, mit kér.”

ÚJPEST FC–ZTE FC 1–5 (1–1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 6321 néző. Vezette: Rúsz
Gólszerző: Huszti (23.), ill. Croizet (31., 66.), Mance (53., 62. – a másodikat 11-esből), Németh D. (81.)
Kiállítva: Keita (59., Újpest)


A FORDULÓ KIÜTÉSE

A duplázó Tobias Christensen élvezi a támadóbb szerepkört

A Mezőkövesd ellen két gólt szerző Tobias Christensen szerint a támadó mögött nyolcasként vagy tízesként futballozva tud kiteljesedni.

A fehérvári Tobias Christensen (jobbra) hét gólt szerzett és hat gólpasszt adott már a bajnoki idényben (Fotó: Földi Imre)

Kiszakadt a gólzsák, a Fehérvár FC hazai pályán mért 5–0-s vereséget a bennmaradásért reménytelen küzdelmet vívó Mezőkövesdre. A tabella harmadik helyén álló székesfehérváriak támadójátéka régen volt annyira hatékony, mint szombaton, Bartosz Grzelak vezetőedző 2023. március 15-i kinevezése óta először szereztek öt gólt.

„Igazán jó meccs volt! Örülök a nagy különbségű győzelemnek és a két gólomnak, hiszen évek óta nem dupláztam – mondta lapunknak az átlövésből, valamint tizenegyesből betaláló Tobias Christensen, aki csapata második és harmadik találatát szerezte. – Az első félidőben nem nyújtottunk jó teljesítményt, de a második gólunk után, az utolsó fél órában felszabadultan játszottunk, az ellenfelünk pedig szét­esett. Egyre nagyobb üres területek nyíltak meg előttünk, a fölényünk öt gólban nyilvánult meg. Jót tett a lelkünknek a siker, önbizalmat adhat a folytatásra. Ha a tabellára pillantunk, közel vagyunk ahhoz, hogy nemzetközi kupaindulást érő helyen végezzünk, de hiba lenne, ha ez kötné le a figyelmünket – a következő, Paks elleni meccsre kell összpontosítanunk. Természetesen az lebeg a szemem előtt, hogy a Fehérvárral kijussunk az európai porondra, de ahhoz az kell, hogy minden mérkőzésre megfelelően felkészüljünk és szállítsuk az eredményeket.”

A cél eléréséhez sokat tehet hozzá a 23 éves norvég labdarúgó, aki eleinte védekező középpályást játszott, ám feljebb tolva szerepeltetik, ami jótékony hatással van a teljesítményére. Pályafutása legeredményesebb idénye a mostani, 26 bajnokin hét gólja és hat gólpassza van.

„Úgy érzem, a támadó mögött nyolcasként vagy tízesként futballozva tudok kiteljesedni, ezáltal többször kerülhetek lövőhelyzetbe, lehetőségem nyílik a védelmi vonalak közé bemozogva elkérni a labdát. Amikor hatosként játszom, nyilvánvalóan sokkal több védekező feladat hárul rám, s az igazat megvallva a párharcok megvívása nem a fő erősségem, szóval örülök, hogy egy ideje már támadóbb szerepkörben vesz számításba Bartosz Grzelak vezetőedző. Érzem a bizalmát, sokat játszom nála, ám hiába szereztem hét gólt és adtam hat gólpasszt, a saját szempontomból nem vagyok kibékülve az idénnyel, mert ennél többet akarok. Voltak jobb és gyengébb meccseim, akkor lennék igazán megelégedve, ha kiegyensúlyozottabb lenne a játékom.”

Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC 5–0
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 3233 néző. Vezette: Antal
Gólszerző: Stefanelli (31.), Christensen (61., 71. – a másodikat 11-esből), Karamoko (75.), Berki (83.)


A FORDULÓ FORDÍTÁSA

A jó lövés titka a rossz labdaátvétel

Ismét Nagy Zsolt volt a nyerőember, a válogatott futballista góljával nyert a Puskás Akadémia Kecskeméten.     

Azért lövi a góljait jobbal, mert rosszul veszi át ballal – mondta nevetve Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője Nagy Zsolt jobb lábbal lőtt góljairól.

„Lehet benne valami” – mondta lapunknak mosolyogva a felcsútiak 30 éves játékosa, aki Németország és Koszovó ellen a válogatottban, a KTE, az MTK és vasárnap újra a Kecskemét ellen jobbal lőtt gólt. Anglia ellen ballal, ott kiderült, az a jobbik lába.

„A viccet félretéve: akinek a bal erősebb, annak a jobb ritkán ennyire jó” – mondta a vezetőedző, aki a Koszovó elleni meccs után arról beszélt: öt év közös munka után kicsit a saját sikerének is érzi, hogy a szélső így teljesít a válogatottban.

Nagy Zsolt (középen) válogatott formában futballozik, ismét ő volt a Puskás Akadémia nyerő embere (Fotó: Földi Imre)

„Jólestek az edzőm szavai – reagált Nagy Zsolt a KTE ellen 2–1-es győzelmet hozó meccs után, amelyet a 86. percben lőtt góljával nyert meg a Puskás Akadémia. – A bizalom, amelyet tőle kaptam, rengeteget jelentett nekem. Előtte is itt voltam, megesett, hogy jó formában futballoztam, majd számomra érthetetlenül kimaradtam hetekre, hónapokra… De sohasem jutott eszembe, hogy feladjam. Mert nem felejtettem el, honnan jöttem, és milyen érzés, hogy tetszik egy futballcipő, de nincs pénzed megvenni, így nagyon megbecsülöm, amit most kapok a futballért. A gyerekkori emlékeim bőven elegendők ahhoz, hogy a motivációm folyamatosan meglegyen. Nagy eredmény volt bekerülni a válogatottba, és nagy fájdalom kikerülni egy rosszul sikerült mérkőzés után, így még inkább boldoggá tesz, hogy újra kiérdemeltem Marco Rossi bizalmát, és ebben a Hornyák Zsolttal végzett közös munka, a sok beszélgetés és főleg a bizalom sokat segített. Akkor is, amikor kétszer megsérült a belső oldalszalagom, s nem engedtem meg magamnak a kétségbeesést, hogy feladjam: mentem tovább, ezért mindennél többet ér, hogy tagja lehetek a nemzeti csapatnak.”

A futballista elmondta: mindent megtesz, hogy a legjobb állapotban várja a mérkőzéseket. Dietetikus segíti, hogy mikor és mennyit egyen, odafigyel a pihenésre, erősít, az edzések utáni levezetés, nyújtás, hengerezés sem maradhat el soha.

Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC 1–2 
Kecskemét, Széktói Stadion, 3358 néző. Vezette: Bognár T.
Gólszerző: Pálinkás (30.), ill. Golla (74.), Nagy Zsolt (86.)

A FORDULÓ GÓLJA

 

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSAMGyDVL–KGk 
  1. Ferencvárosi TC2618  4  466–23+43 58 
  2. Paksi FC2715  5  745–32+13 50 
  3. Fehérvár FC2714  4  948–36+12 46 
  4. Puskás Akadémia271010  740–30+10 40 
  5. Debreceni VSC2711  61041–34  +7 39 
  6. MTK Budapest2711  61037–50–13 39 
  7. Diósgyőri VTK2610  61041–43  –2 36 
  8. Zalaegerszegi TE2710  51246–52  –6 35 
  9. Kecskeméti TE2710  41338–42  –4 34 
10. Újpest FC2710  41336–55–19 34 
11. Kisvárda27  6  31828–45–17 21 
12. Mezőkövesd27  5  51724–48–24 20 

NB I
A 21. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Április 10., szerda
18.00: Ferencvárosi TC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

28. FORDULÓ
Április 13., szombat
14.30: Kisvárda Master Good–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00:Debreceni VSC-Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.30:Paksi FC-Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Április 14., vasárnap
14.00: MTK Budapest–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.30: Zalaegerszegi TE FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik