Csak óvatosan: a skótok elleni meccs sem lesz babazsúr!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.12.07. 08:37
null
McTominay (fehérben) vezetésével jöhetnek a skótok a mieink ellen (Fotó: AFP)
Három téma, három szakértő. A válogatott a jövő nyári Európa-bajnokságon Németországgal, Skóciával és Svájccal került egy csoportba, kérdés, van-e remény a továbbjutásra. Az ősszel remeklő Paks vasárnap listavezetőként fogadja a Ferencvárost, és közeleg a téli vakáció – szakértőink vajon milyen átigazolási időszakra számítanak? Csank János korábbi szövetségi kapitány, Pásztor József, a Békéscsaba szakmai igazgatója, korábbi 9-szeres válogatott középpályás, valamint Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora mondta el véleményét a témákról.

 

1. A hétvégén Hamburgban kisorsolták a jövő nyári Európa-bajnokság csoportbeosztását,
a Marco Rossi vezette magyar válogatott a házigazda németekkel, Skóciával és Svájccal került egy csoportba. Van-e esély a továbbjutásra, vagy túl nagy falat lesz nekünk ez a torna?

CSANK JÁNOS: Ezen a szinten nehéz jókat húzni. A futball nem kézilabda, ne várjuk, hogy a csoportban egy harmatgyenge együttes is helyet kapjon. Ha jobban belegondolunk, nem kellemes a csoportunk, sokan azt hiszik, a skótok elleni meccs babazsúr lesz, de… Én speciel nézem a skót bajnokságot, egyetlen magyar klubcsapat sem mehetne ellenük biztosra. Mennek mint a táltos! A németeket már most leírták, de fél év múlva egészen más válogatott lép pályára. Kerülhetett volna nehezebb kvartettbe is Magyarország, ahogy mondani szokták, a mostani szódával elmegy. Ha a szerencse mellénk áll, és nem lesz sok sérültje a válogatottnak, lehet esély a továbbjutásra.

PÁSZTOR JÓZSEF: Lehetett volna rosszabb is… A németeké jobb csapat, ez nem kérdés, Svájccal és Skóciával viszont nagyjából azonos szinten vagyunk. Az elmúlt időszak bizonyította, ha hátul hiányzik Willi Orbán, elöl pedig nincs Varga Barnabás, akkor húsz százalékkal gyengébb a hatékonyság. Sok múlik azon, a kulcsjátékosok milyen állapotban lesznek. Ha mindenki egészséges, még a németekkel is pariban lehet a válogatott. Nem bántam volna, ha a nyitó meccset is a mieink játszhatják, már csak azért is, mert ezek általában unalmas nulla nullával végződnek. Legalább rögtön lett volna egy pontunk. Bár most hogy ezt kimondtam, nyilván lesz vagy hat-hét gól a nyitó mérkőzésen.

HAJDÚ B. ISTVÁN: A fő kérdés, hogyan sikerül a felkészülés az Eb-re. Ha ugyanolyan hosszú időt tud a keret együtt tölteni a torna előtt, mint az elmúlt két Európa-bajnokságot megelőzően, senkitől sem kell tartani. Ez nem azt jelenti, hogy mindhárom ellenfelünket bucira verjük, hanem azt, hogy egyenlő esélyekkel vághat neki minden összecsapásnak a válogatott. A svájciaké a világ egyik legunalmasabban játszó jó csapata, többször is láttam őket az elmúlt években, legutóbb Bázelben is ott voltam, amikor kaptunk egy ötöst tőlük. A skótok hozzánk hasonlóan a lelkes csapategységben bízhatnak, ami viszont nem jó előjel, világbajnokságon és Európa-bajnokságon sosem vertük még meg a házigazdát. Márpedig a tornát Németországban rendezik.

Buffon és az Eb-serleg (Fotó: AFP)
Buffon és az Eb-serleg (Fotó: AFP)

 

2. A Paks elképesztő őszt produkál, a Bognár György edzette csapat nem kis meglepetésre vasárnap listavezetőként fogadja a Ferencvárost, és ha nem kap ki, elsőként zárhatja az évet. Mi a titok Pakson?

CSANK JÁNOS: Pakson NB I-es futballisták vannak, nincs köztük egyetlen, a másodosztály szintjén játszó labdarúgó sem. A klubban évek óta nyugodtan lehet dolgozni, nincs nyomás a szakmai stábon, a játékosokon. Márpedig a magyarra sajnos jellemző, hogy nem bírja a nyomást. Jöttek a pszichológusok, integrálódtak a szakmai stábokba, de aki hülye, az hülye… Hiába mondják nekem például, hogy én vagyok a világ legjobb palija, menjek be nyugodtan a szórakozóhelyre, mindenki rám tapad majd, amikor odabent öt perc után rám sem néz senki. A nyomás elviselésére születni kell. Pakson bátran nyúlnak olyan játékosokhoz, akik az NB I-ben perememberek voltak, és kihozzák belőlük a maximumot. Jól rúgják a szabadrúgásokat, fizikailag erősek, ezek egyértelműen döntő részletek a mai labdarúgásban. Szóval: hajrá, Paks!

PÁSZTOR JÓZSEF: Számomra nem kérdés, Bognár György és Haraszti Zsolt munkájának köszönhető a siker. Utóbbi régi motoros, összeszámolni is nehéz, hány éve áll a paksi klub élén. Jól ismeri a mezőnyt, kiválóan válogatja meg a futballistákat. Bognár Gyuri nem variálja túl a dolgokat, egyszerű, de hatékony futballt játszat a csapattal. Ha nem megy a rövid passzos játék, előreküld két magas futballistát, és a többiek felívelgetik rájuk a labdát. A szögleteik és szabadrúgásaik veszélyesek, idén hátul pedig különösen stabilak. Néha fogom is a fejem, hiszen mielőtt Bognár György visszatért volna Paksra, itt volt Békéscsabán, mindenben megállapodtam vele, az utolsó pillanatban érkezett a paksiak hívása. Ha ő lenne az edzőnk, nem estünk volna ki, három év alatt pedig NB I-re esélyes együttest épített volna fel Békéscsabán.

HAJDÚ B. ISTVÁN: Bognár György irányítása alatt rendre a Paks rúgja a legtöbb gólt, ehhez képest most a legkevesebbet kapta. A védekezés nagyon jól működik, kulcsfontosságú, hogy Szappanos Péter személyében találtak egy jó kapust. Tizenhat gólt kaptak, ne feledjük, ebből hatot a Fradi rúgott a hat egyes zakó alkalmával… Ha akkor azt mondja valaki, hogy a két csapat következő párharca során a paksiak a Fradi előtt állnak, minimum furcsán nézünk rá. Az is előnyükre válik, hogy nem azzal foglalkoznak, hány pontra vannak az első helytől, nincs rajtuk nyomás. Ráadásul úgy szerepelnek jól, hogy próbálnak minél több játékpercet összebűvészkedni a fiataloknak, és kivenni a maximumot a kasszából.

A Paks akár az élen is telelhet (Fotó: Árvai Károly)
A Paks akár az élen is telelhet (Fotó: Árvai Károly)

 

3. December 17-én a Puskás Akadémia–Mezőkövesd bajnoki mérkőzéssel zárul az őszi szezon, a csapatok elkezdik téli pihenőjüket: milyen átigazolási időszak várható?
A Fradi ismét próbál már a nyárra építkezni, és mi várható a kiesőjelöltektől, a Kisvárdától, A Mezőkövesdtől és a Zalaegerszegtől?

CSANK JÁNOS: Ismét jönnek majd légiósok. Sokan nem tudják, de már az NB III-ban is csak olyan ügynökök dolgozhatnak, akiknek megfelelő papírjuk van, pénzt azonban nem vehetnek fel a munkájukért a kluboktól. Naná, hogy megtalálták a kiskaput, aláírási pénzt kérnek a játékosaikért, abból csurran-cseppen nekik is. Az NB I-es klubok sem tudnak magyar játékosokat igazolni, mert horrorpénzeket kérnek, mondom, már a harmadosztályban is. Hatalmas hiba volt, hogy hagyták „drágulni” a magyar futballistákat. Megint jönnek majd a gyengébb képességű idegenlégiósok. Kíváncsi vagyok, a Fradinál mi lesz a télen, rizikós lesz a szezon vége. Az utóbbi időben nem láttam túl sok biztató jelet. Ha magyar edző lenne a kispadon, már röpült volna…”

PÁSZTOR JÓZSEF: Nem lesz nagybevásárlás. Egyik kiesőjelölt kerete sem olyan gyenge, ahogyan az eredményeik mutatják. Kisvárdán amúgy is van vagy tizenöt légiós – hova akarnának még többet?! Ráadásul rizikós a téli átigazolás, ha négy-öt ember kicserélődik, újabb fél év kell az összeszokáshoz. Olyan sztárjátékost pedig nem tudnak hozni, aki egyedül eldönti a meccseket. Nem vennék mérget rá, hogy ebből a három csapatból esik ki kettő. Pillanatok alatt hátra lehet zuhanni, az Újpest jól kezdett, mostanra összeomlott, de az MTK és a Kecskemét is bajban lehet. Ami a Fradit illeti, csak akkor kell új futballistát igazolnia, ha valaki távozik. A legtöbb Varga Barnabás visszatérésén múlik.

HAJDÚ B. ISTVÁN: A Ferencváros esetében kulcskérdés, jön-e ajánlat valamelyik alapemberért. Ha Varga Barnabásért olyan ajánlat esik be, amit nehéz visszautasítani, csatár után kell nézni. Sok olyan játékos van a keretében, aki nem meghatározó tagja a csapatnak, kérdés, mit tudnak velük kezdeni: sikerül-e kölcsön- vagy eladniuk őket. A Ferencváros ettől függetlenül szerintem próbálkozik majd. Nem elég a mennyiség, a minőségre kell rámenni. Ami a kiesőjelölteket illeti, a leszakadófélben lévő három csapatból kettő edzőt cserélt, Márton Gábor és Feczkó Tamás elmondja, ki menjen, ki jöjjön. Alighanem ismét a légiósok lesznek többségben, nagy magyar felfedezettre nem számítok.

Varga Barnabás a nyáron érkezett a zöld-fehérekhez (Fotó: Dömötör Csaba)
Varga Barnabás a nyáron érkezett a zöld-fehérekhez (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik