Címlapsztori: Ferencvárosi fölény, hatan is az ősz csapatában

Vágólapra másolva!
2023.12.23. 08:18
null
Varga Barnabás (19) kiemelkedő teljesítményt nyújtott az ősszel – ha nem sérül meg, alighanem még több góllal segítette volna a bajnoki címvédő ferencvárosi együttest (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Bár óriási meglepetésre nem a Ferencváros vezeti a tabellát – igaz, mindössze egy pont a lemaradása a parádés őszt teljesítő Paks mögött –, lapunknál hat futballistája szerepel az ősz csapatában, ráadásul úgy, hogy a fél tucat között nem olvashatjuk a kapus Dibusz Dénes nevét. Érdekesség, hogy a nyolcadik helyen álló Kecskemétből két játékos is bekerült, a belső védő Szalai Gábor, valamint az ősszel a válogatottban is bemutatkozó bal oldali szélső, Horváth Krisztofer, akinek játéka továbbra is meghatározó az előző idény ezüstérmes együttesében.

KAPUSOK
Meglepetés a javából: nem Dibusz Dénes végzett a rangsor élén! Jó ideje megszokhattuk, hogy a Ferencváros kapusa valamennyi vetélytársát maga mögé utasítja, de ez a papírforma, hiszen egyértelműen az élvonal legjobb kapusa. Tény, volt az ősszel olyan időszak, amikor a Fradi hullámvölgybe került, ám el kell ismerni, az ötödik helynél azért többet érdemelt volna – igaz, a kapusok esetében, ha nincs védenivaló, 0 az osztályzat. Az egyszeres válogatott Megyeri Balázs rutinja sokat jelent a DVSC-nek, ez még inkább elmondható Szappanos Péterről, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a korábban rengeteg gólt kapó Paks védekezése jelentősen feljavult. Tóth Balázsnak jót tett a klubváltás, hatalmas szerepe van a Fehérvár jó szereplésében, s a hatodik Riccardo Piscitelliről is elmondható, simán védhetne élcsapatban. Markek Tamásnak nem a mezőny vége felé lenne a helye, Varga Bence nem tudott azon a szinten teljesíteni, mint az előző, a KTE-nek ezüstérmet hozó idényben.

 

JOBB OLDALI VÉDŐK     

Cebrail Makreckis (fehérben) lendületet visz a Ferencváros játékába (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Cebrail Makreckis (fehérben) lendületet visz a Ferencváros játékába (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)

Cebrail Makreckis végzett az élen, a Ferencváros jót húzott a lett-marokkói védő (aki a középpályán is bevethető, de szélső hátvédként hasznosabbnak tűnik) szerződtetésével a nyáron. Rengeteget fut, gyors, az összjátékban erős. Megérdemelten került a képzeletbeli dobogó második fokára Gera Dániel, aki csatárból lett védő, három gólig jutott, rendre kiemelkedett diósgyőri csapatából, s lapunknak korábban elmondta, nem bánja, hogy támadóból vissza kellett lépnie két sorral, mert így is több alkalommal odakerül az ellenfél kapuja elé, sőt elvárás vele szemben, ráadásul új posztot ismerhet meg, ezzel szélesedik tudása. Az előző idény végén a debreceni Kusnyír Erik az első helyen zárt, jelenleg a harmadik, ami elismerésre méltó. Kállai Kevin utolsó helye némileg meglepő, mert bár akadtak gyengébb meccsei, a 21 éves játékos több alkalommal is magabiztosan futballozott.

 

KÖZÉPSŐ VÉDŐK     
Nem vagyunk benne biztosak (sőt...), hogy ha bárkit is arra kérnénk, nevezze meg az első osztály legjobb középső védőjét, a Ferencváros 29 éves játékosát, a suriname-i Myenty Abenát mondaná, ám jó átlagot hozott, és tulajdonképpen magabiztosan utasított mindenkit maga mögé. A válogatott kerettag Szalai Gábor már az előző idényben is ott volt a Nemzeti Sport álomcsapatában, akkor első lett a posztján, vagyis nem meglepő, hogy újra jól teljesített. A mezőkövesdiek grúz futballistáját, Ilia Beriasvilit senki sem várta dobogóra, ám az ősszel bizonyította, nagy küzdő, piócaként ragad az ellenél támadójára, biztosak vagyunk benne, senki sem szeret ellene futballozni. Kinyik Ákos egyértelműen a paksi védelem vezérének bizonyult, alighanem pályafutása legjobb szezonját futotta. A Ferencváros jól járt Ibrahim Cissé átigazolásával, Gergényi Bence pedig megmutatta, belső védőként ugyanolyan hasznos futballra képes, mint ha az oldalvonal mellett kell száguldoznia.

 

BAL OLDALI VÉDŐK     

Cristian Ramírez megbízható teljesítményt nyújtott a Fradi bal oldalán FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Cristian Ramírez megbízható teljesítményt nyújtott a Fradi bal oldalán FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

Nem véletlen, hogy a transfermarkt.de oldal Cristian Ramírezt tartja a legértékesebb futballistának az NB I-ben, piaci értékét ötmillió euróra taksálja – az ősszel ennek megfelelően futballozott. A Ferencváros 29 éves ecuadori játékosa a nyáron tért vissza a klubhoz, s bizonyította rátermettségét. Bár az ősszel csak egy gólig jutott, az emlékezetes volt: az augusztusi, Fehérvár FC elleni (5–3) bajnokin 27 méterről, ballal végzett el szabadrúgást, a labda a bal kapufa érintésével vágódott a kapu bal oldalába. A felcsúti Brandon Ormonde-Ottewillé a második hely, stabil játékot hozott az angol. A harmadik Vajda Sándor, a mezőkövesdiek játékosára hátvédként és egy sorral feljebb is számíthat a szakmai stáb. A mezőny hátsó felében találjuk Tamás Krisztián nevét, de ez nem meglepő: előző klubjában, a Bp. Honvédban is gyenge teljesítményt nyújtott, ezt a formáját hozza a lila-fehéreknél.

 

VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK     

Mohammed Abu Fani megszerzésével sokat nyert a Fradi, mert sokoldalú játékos (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
Mohammed Abu Fani megszerzésével sokat nyert a Fradi, mert sokoldalú játékos (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

Érdekes helyzet: Mohammed Abu Fani mélységből indul, ám ő szabja meg a Ferencváros támadófutballját. Átlátja az egész pályát, rúgótechnikája elsőrangú, számos helyzetet teremt a társainak, nincs ember, aki ne azt mondaná, a címvédő nagyot húzott a szerződtetésével. Windecker József éppúgy a második helyen végzett, mint az előző idény végén, ám sokkal jobb átlagot hozott, köszönhetően annak, hogy hatszor is betalált – maradjunk annyiban, ez megsüvegelendő egy alapvetően védekező labdarúgótól. A listán közvetlenül mögötte áll Papp Kristóf, akiről eddig is tudtuk, ragyogó középpályás, ám szintet lépett, és óriási szerepet vállalt az őszi első Paks remeklésében. Batik Bence a sérüléséig egyértelműen a Puskás Akadémia kulcsjátékosa volt, tudása alapján Sigér Dávidnak és Tobias Christensennek is előrébb lenne a helye. Volt idő, amikor Bojan Szankovics középpályás védekezését dicsérte mindenki, úgy tűnik, mostanra megkopott a régi fénye.

 

TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK     
Marquinhos 2022 februárjában szerződött a Ferencvároshoz, s már annyi gólnál tart (5), mint az előző idényben összesen. Egyértelműen az őszi teljesítménye a leginkább meggyőző: nagy szerepet vállal a Fradi támadójátékának megszervezésében, gyorsaságával, időnként kifürkészhetetlen mozgásával nagy gondot okoz az ellenfél játékosainak. Kalmár Zsolt futott be a második helyre, sérülése után utolérte magát, meghatározó játékossá vált, de Fortuna mostanság nincs vele, a 36-szoros válogatott november végén újra kidőlt a sorból. Bár többen is kételkedtek benne, hogy a 23 éves Mezei Szabolcs szerződtetése jó lépés volt-e a Paks­tól, kellemes meglepetést szerzett: szabad- és szögletrúgásai rendre veszélyt teremtenek az ellenfél kapuja előtt. A mögöttük következők közül Dzsudzsák Balázsnak, Szuhodovszki Somának, Bognár Istvánnak és Katona Mátyásnak is voltak kiemelkedő teljesítményei. Az egyik nagy csalódás Tajti Mátyás, aki a ZTE-ben vezéregyéniségnek számított, ám Újpesten egyelőre csalódást keltő a játéka. Zsótér Donát esetében ugyanazt írhatjuk, mint Tamás Krisztiánnál: Kispesten sem alkotott maradandót, s kiemelkedő futballt még Kecskeméten sem láthattunk tőle.

 

JOBB OLDALI SZÉLSŐK    
Érdekes a lista, hiszen sok csapat három belső védővel futballozik, így a belső hármas két szélén szerepet kapó labdarúgók közül akad, akinek a védekező játéka a hangsúlyosabb, más a támadásokat segíti erőteljesebben. Nem megszokott, hogy a rangsort olyan futballista vezesse, akinek csapata újonc az élvonalban, és a hetedik helyre fut be – Lukács Dániel esetében ez történt. A DVTK játékosának helyzete azért is érdekes, mert bár nem hagyott ki bajnokit, a szezon vége felé a kispadra szorult, talán csak a vezetőedzője, Kuznyecov Szergej tudja megmondani, miért... Mikael Soisalo idény közben érkezett a Puskás Akadémiához, lendületes futballjával jól járt a felcsúti csapat, a paksi Kovács Krisztián pedig az NB II-ből szintet lépve mutatta meg, akiben van kvalitás, rövid idő alatt felveszi az első osztály ritmusát. Molnár Gábornak voltak jó meccsei Mezőkövesden, Kiss Tamás jól indult Újpesten, utána viszont a cserék közé került, Jaroslav Navrátil őszi teljesítménye pedig némi magyarázattal szolgál arra, a Kisvárda miért sereghajtó az NB I-ben.

 

BAL OLDALI SZÉLSŐK     
Horváth Krisztofer jó képességű futballista, ezt bizonyítja is Kecskeméten: váratlan megoldásaival az ősszel is kitűnt a csapatból, nem a véletlen műve, hogy Marco Rossi szövetségi kapitánynál szeptemberben bemutatkozott a válogatottban, sőt novemberben megduplázta meccsei számát. Nagy jövő előtt áll a 21 éves labdarúgó, elképzelhető, hamarosan már nem kecskeméti mezben láthatjuk… A felcsúti Nagy Zsolt és a mezőkövesdi Cseri Tamás is jó szezont zárt. A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen hatodik helye meglepő, ha nem ismerjük a rangsor végeredményét, látatlanban biztosan az első három hely egyikére tettük volna. Egyértelműen csalódás Csoboth Kevin játéka, az újpesti futballista is elmondta, sokkal többet várt magától. Az előző idényben Zeke Márió ragyogóan futballozott, élményszámba ment, ahogyan száguldozott a bal oldalon, de az ősszel nem nyújtott ilyen teljesítményt, ezért is találhatjuk a nevét az utolsó előtti helyen.

 

CSATÁROK    
Tavaly az idény egyik szenzációját jelentette, hogy a Paksot erősítő Varga Barnabás második NB I-es idényében 26 találattal gólkirály lett, ám amikor nyáron a bajnok Ferencvároshoz szerződött, még a kilencedik kerületben is hallani lehetett olyan hangokat, amelyek szerint nem biztos, hogy erősítést jelent. Azóta a kételkedők is tudják, olyan támadót szereztek meg, aki nemzetközi szinten is erősítést jelent, aligha járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk: ha nem kellett volna sérülés miatt több bajnokit is kihagynia, a Fradi elkerüli azt a hatmeccses sorozatot, amelyben egyetlen győzelem szerepel. Bárány Donát játékát nem véletlenül követi figyelemmel Marco Rossi szövetségi kapitány, szerencsére hosszú idő után sérülések sem hátráltatták, Könyves Norbert 34 esztendősen is megmutatta, hibáztak Diósgyőrben, amikor a nyáron lemondtak róla. A góllövőlistát vezető Kenan Kodrónak egyértelműen jobb helyezés járna (nem is kicsivel...), de Peter Ambrose ősze sem volt annyira gyenge, hogy utolsó előttinek fusson be.

 

 

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
11 gólos
Kenan Kodro (Fehérvár FC)
 8 gólos

 Sztefan Drazsics (Mezőkövesd Zsóry)
     Varga Barnabás (Ferencváros)
7 gólos
Katona Mátyás (Fehérvár FC)
6 gólos
Peter Ambrose (Újpest FC)
Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE)
Könyves Norbert (Paksi FC)
Lisztes Krisztián (Ferencváros)
Antonio Mance (ZTE FC)
 Windecker József  (Paksi FC)
5 gólos
Lamin Colley (Puskás Akadémia)
Matija Ljujics (Újpest FC)
Marquinhos (Ferencváros)
Jakub Plsek (Puskás Akadémia)
Rudi Pozeg Vancas (Diósgyőri VTK)

 

A 18. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA     
Február 3., szombat
Kisvárda Master Good–Ferencváros
MTK Budapest–Újpest FC
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK
Paksi FC–Puskás Akadémia
ZTE FC–Fehérvár FC
Mezőkövesd Zsóry–Kecskeméti TE
A pontos menetrendről később döntenek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik