Zsengellér Gyula emléktáblát kapott Újpesten

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.09.29. 17:50
null
Zsengellér Gyula emléktáblát kapott Újpesten (Fotó: Árvai Károly)
Gyermekei, Annamária és a sportújságíró Zsolt, továbbá legendás újpesti labdarúgók – köztük Dunai Antal, Nagy László, Tóth András, Sarlós András vagy Borbély László – jelenlétében leplezték le pénteken délután Zsengellér Gyula emléktábláját, amelyet az Újpesti Torna Egylet, az UTE Baráti Baráti Kör és az Újpesti Közművelődési Kör közösen állíttatott.

 

A Szusza Ferenc Stadion mellett, a stadion névadó szobrának közelében tartott ünnepségen beszédet mondott dr. Somos András, Újpest díszpolgára, az UTE Baráti Kör tiszteletbeli elnöke, aki összefoglalta a népszerű „Ábel” pályafutását is.

Zsengellér Gyula 1915. december 27-én született Cegléden, idehaza a Salgótarjáni BTC (1930–1936) és az Újpest (1936–1947) labdarúgója volt, 387 NB I-es gólt szerzett, ezzel (újpesti klubtársa, Szusza Ferenc mögött) a második legeredményesebb Magyarországon, és a nagyvilágban is a hetedik legtöbb gólt szerezte első osztályú mérkőzésen (az IFFHS statisztikája alapján).

A lila-fehérekkel négyszeres bajnok, KK-győztes, ötszörös magyar gólkirály, kétszeres európai aranycipős. A háború után, 1947-ben az AS Roma játékosa lett (1947–49), majd futballozott még a szintén olasz Anconában (1949–50) és a kolumbiai Deportivo Samariosban (1951–53) is. A magyar válogatottban 1936 és 1947 között 39 mérkőzésen 32 gólt ért el, a pályán volt az 1938-as párizsi világbajnoki döntőben (Olaszország–Magyarország 4:2) is, vagy Puskás Ferenc első válogatott meccsén, 1945. augusztus 20-án Ausztria ellen (5:2). Visszavonulása után edzőként dolgozott 1979-ig, Kolumbiától Görögországig sokfelé vállalt munkát, a legtöbbet Olaszországban és Cipruson. Utóbbi ország fővárosában, Nicosiában érte a halál 1999. március 29-én. Dr. Somos András kiemelte vele kapcsolatban azt az idézetet, miszerint: „Olyan drágakő volt, akinek az értékét meg sem tudták saccolni a becsüsök.”

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A Szusza Ferenc Stadion falán elhelyezett kör alakú emléktáblát, Szász György Munkácsy-díjas művész alkotását Őze István, az UTE klubigazgatója leplezte le, majd dr. Tahon Róberttel, az egyesület jogi igazgatójával közösen koszorút helyezett el. Zsengellér Gyula összehozott minden újpestit: noha egyéb dolgokban sok a nézeteltérés, az UTE meghívta az ünnepségre az Újpest FC-t is, amely örömmel fogadta a meghívást, a futballklub képviseletében Pécsi Márk kommunikációs igazgató és Kabát Péter sportkoordinátor helyezett el virágot az emlékhelynél, így tett Wintermantel Zsolt korábbi újpesti polgármester és Zsigmond Barna Pál, a térség országgyűlési képviselője is.

„Nagyszerű kezdeményezés, mélységesen meg vagyok hatódva – mondta a Nemzeti Sportnak az ünnepség után Zsengellér Zsolt, az ünnepelt fia. – Drukkoltam, hogy legnagyobb sikerei színhelyén, Újpesten is kapjon egyszer emléktáblát az édesapám, nem hiába. Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek emlékezni rá és ünnepelni őt.”

Zsengellér Gyulának szülővárosában, Cegléden a polgármesteri hivatal udvarán, illetve Salgótarjánban a régi öltöző falán van már emléktáblája, továbbá az újpesti Lázár Ervin Általános Iskola tornatermét róla nevezték el 2015-ben, születésének századik évfordulóján.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik