MLSZ: Folyamatos a játékvezetők ellenőrzése, állandó a számonkérés – Hanacsek Attila

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 09:15
null
Idehaza a második VAR-idényben 30 százalékkal csökkent a videós beavatkozások száma, és a vizsgálódás időtartama is egyre rövidebb (Fotó: Török Attila)
Hanacsek Attila, az MLSZ játék­vezetői bizottságának elnöke sajtóbeszélgetésen ismertette a nekik fontos számadatokat, és természetesen szóba kerültek a VAR-ról szerzett tapasztalatok is.

Micsoda logisztika – az előző idényben a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottsága (JB) 2435 mérkőzésre 10 581 munkatársát delegálta, amiben a bírók és partjelzők mellett az ellenőrök is benne vannak. Hanacsek Attila, a JB elnöke a napokban sajtóbeszélgetésen ismertette a nekik fontos számadatokat.

A szakember szerint az 1901-ben induló magyar futballbajnokság utóbbi tíz évéről rengeteg részletes információjuk van, folyamatosak a mérések, az ellenőrzések, és új időszak kezdődött a VAR-rendszer bevezetésével. Hanacsek Attila bemutatta, a játékvezetői jelentések szerint 2022–2023-ban tizenhét olyan súlyos hibát rögzítettek, amelyet a videófelvételek megtekintése után sem korrigáltak – az utólagos elemzések során tíz esetben a VAR-buszban ülők felelősségét állapították meg. Mert hiába a sok kamera, a monitorok segítsége, az ember, főleg nyomás alatt, mindig dönthet rosszul. Ezt szinte képtelenség kizárni, de a JB-elnök szerint a legfontosabb: az utolsó olyan bajnokságban, amelyben nem használták a VAR-t, hatvan nagy hibát számoltak, vagyis jelentős az előrelépés. Az NB II-ben a súlyos hibák száma 47 százalékkal csökkent, de mielőtt azt hinnénk, a rendezvény afféle diadalittas jelentés volt, Hanacsek Attila hangsúlyozta, az NB III-ban 27 százalékkal nőtt a súlyos hibák száma, s erre okvetlenül reagálniuk kell.

„Az élvonalban a döntési pontosság sohasem látott magasságba emelkedett, az adataink szerint egyértelműen nő a játékvezetés színvonala” – fogalmazott a JB elnöke.

Lapunk közbevetette: mivel az MLSZ nem kommunikálja az esetleges házon belüli vizsgálatokat, szankciókat, elterjedt, hogy a hibáknak nincs következményük. Hanacsek Attila élénken tiltakozott, szerinte egy-egy baki sokszor évtizedes karriert törhet ketté, volt példa egy osztállyal lejjebb sorolásra, nemcsak erkölcsi, hanem súlyos anyagi konzekvenciái vannak a meccset befolyásoló rossz ítéletnek.

„Folyamatos az ellenőrzés, állandó a számonkérés” – mondta a JB elnöke, aki szerint nőttek a sárga lapos figyelmeztetéssel kapcsolatos hibák, legtöbbször a felelőtlen karhasználat megtorlása maradt el. Az azonban pozitív, hogy a második VAR-idényben a videós beavatkozások száma harminc százalékkal csökkent, és a vizsgálódás időtartama is egyre rövidebb – a még mindig újnak számító szisztémát szokni, tanulni kell.

Hanacsek Attila büszkén jelezte, Berke Balázs az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsorában szintet lépett, nagy eredmény, hogy Vad Anita ott van a női vb-n.

A nyári szabályváltozások, értelmezési finomítások is szóba kerültek. Ahogyan a katari világbajnokságon, a magyar bajnokságban is számítani lehet a korábbinál hosszabb mérkőzésekre, a gólörömöt például precízen hozzáadják a kilencven perchez – és minden egyebet, amikor játék nélkül peregnek a másodpercek. A kispadokon egyre többször tapasztalni agresszív, tiszteletlen magatartást, ezt is szigorúbban kezelik majd.

A legtöbb vita a kezezésekkel kapcsolatos, minél többet csűrték-csavarták a szabályt, annál több feszültséget okozott. Az UEFA értelmezése éppen ezt célozza, visszafelé haladni a klasszikus szabályok felé: a szándékosság, a testhelyzet egyértelmű megnövelése, a kéz mozdulata a labda felé lesz a perdöntő szempont.

De vita így is lesz, erre felkészülhetünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik