KTE: Mintha lábon lőttek volna... – Banó-Szabó Bence

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 08:24
null
Banó-Szabó Bencének még hónapokat kell várnia, mire ismét a KTE szerelésében futballozhat (Fotó: Török Attila)
Banó-Szabó Bence, a Kecskeméti TE támadója egy hónapja sérült meg, leszakadt a combina, s lehet, csak jövőre térhet vissza. De már előretekint: beszélt sztárspecialistáról, terhestornáról és háromperces tapsról is.

 

Hosszú út áll  Banó-Szabó Bence előtt: a Kecskeméti TE támadója a július 27-i, Riga FC elleni Európa-konferencia-liga-mérkőzésen (2–1) sérült meg súlyosan, leszakadt a bal combina, ami miatt több hónapos kihagyásra kényszerül. A játékost a világhírű orvos, a finn Lasse Lempainen műtötte meg augusztus 9-én Turkuban. A kispesti nevelésű futballista már nem búslakodik, inkább előretekint, már a visszatérését tervezi.

A PUSKÁS AKADÉMIÁT FOGADJÁK
Szombaton a Kecskeméti TE a Puskás Akadémiát fogadja, s ha az előző idénybeli statisztikát nézzük, bizakodhat Szabó István együttese, az utóbbi három egymás elleni bajnokin ugyanis nem kapott ki. Egy éve idegenben szerzett pontot (1–1, gólszerző: Szuhodovszki Soma), majd novemberben is iksz született (1–1, Banó-Szabó Bence), míg idén áprilisban Felcsúton ütötte ki ellenfelét (3–0, Horváth Krisztofer 2, Szalai Gábor). A kecskeméti gólszerzők még mindig a lila-fehérek játékosai, csak Banó-Szabó Bence nem játszhat szombaton.

„Emlékszem, a Riga elleni első meccsen csapattársam, Pálinkás Gergő fejelte le a labdát, én pedig sprinteltem, hátha még elérem a vonal előtt, sarkazós mozdulattal akartam bent tartani, aztán olyat éreztem, mint még soha: mintha lábon lőttek volna… – emlékezett vissza Banó-Szabó Bence, a KTE 24 éves futballistája.   

„Az orvosok kérdezték, tudom-e folytatni a játékot, én meg azt mondtam, a félidőben meglátjuk… Olyan fájdalmakkal küzdöttem, hogy fél óráig a gyúrópadról sem tudtam felállni. Izzadtam, a rosszullét kerülgetett, így be kellett mennünk a kecskeméti kórházba. Az ultrahang nem mutatott ki semmit, de mivel rettentően fájt a combom és a lábam, következhetett az MRI-vizsgálat, amely egyértelműen jelezte, hogy megsérült a combhajlító izmom, a pontos diagnózis szerint a combinam szakadt le. Amikor megtudtam, mi a baj, két-három napig érthetően nem volt jókedvem, már csak azért sem, mert sikeres időszak állt mögöttem, jól ment a játék, amire bizonyíték, hogy a Nemzeti Sportnál én végeztem az élen az előző bajnoki idény osztályzatai alapján a mezőnyjátékosok között. De már pozitívan állok a történtekhez, ehhez persze az is kellett, hogy – sajnos – már van tapasztalatom abban, hogyan kell kezelni a súlyos sérüléseket. Ugyanis 2020 márciusában elszakadt a térdszalagom, így tudom, milyen lépcsőfokok állnak előttem testileg és lelkileg egyaránt. Óriási támaszt és segítséget nyújt a családom, a barátnőm, aki még abban is segít, hogy feladja rám a zoknit, ugyanis egy hónapig le sem hajolhatok…

A csapattársak is mellettem állnak. Augusztus 9-én, szerdán megműtöttek, de mivel csak kedden utaztunk ki, nem volt kérdés, hogy a hétfői, Kisvárda elleni bajnokira kimegyek a stadionba. Nyertünk három-egyre, így a meccs után megvolt az ilyenkor szokásos ünneplés, utána pedig bemankóztam az öltöző közepére, s három percig nekem tapsoltak a srácok, s azt mondták, mielőbb visszavárnak – nem csoda, hogy elérzékenyültem. Ilyen csapat a Kecskemét! Minden csapattársam írt egy bátorító üzenetet. Ami pedig a műtétet illeti, sokat köszönhetek Hajdu Attilának, a Honvéd korábbi gyógytornászának, ő segített abban, hogy kapcsolatba kerüljek Lasse Lempainennel, no meg a KTE-nek, hiszen mindenben támogatott. A finn specialista végig közvetlen volt, a mai napig érdeklődik felőlem. Altattak, így csak arra emlékszem, hogy fel kellett feküdnöm egy ágyra, felrajzolta a lábamra filctollal, hol vág majd meg, ezután oldalra fektettek, és – képszakadás. Amikor felkeltem, fájt a lábam, de délután már mehettem is vissza a hotelbe. Azt mondta, minden rendben ment – amúgy nem volt kötelező a műtét, hiszen az ín visszaforrt volna a combomhoz, de a specialista azt mondta, mivel még fiatal vagyok, mindenképp a beavatkozást javasolja. Biztos kezekben voltam, a finn orvossal műttette meg magát például Malcom, Leonardo Spinazzola, Giovani Lo Celso, Ousmane Dembélé vagy korábban Josep Guardiola is.”

A játékos elmondta, kedden Budapesten kivették a 13 varratot a lábából, szerdán pedig már rá is léphet.

„Az orvos konkrétan nem mondta meg, mikor térhetek vissza, az biztos, hogy körülbelül két hónap múlva újra ki kell mennem, hogy megnézze, miként gyógyul a lábam. Bízom benne, hogy minden rendben lesz, s akkor talán novemberben vagy decemberben visszatérhetek a csapathoz. Nem siettetem a gyógyulást, ha úgy alakul, hogy csak jövőre léphetek pályára újra, akkor sem keseredem el. A bal lábamban csak kismértékben sorvadtak el az izmok, ez pedig hamar visszatér a munkával. Az a tervem, hogy olyan erősen térjek vissza a pályára, mint még soha, s azt akarom, újra sokan figyeljenek fel rám. Oké, ezt most még nehéz elhinni, hiszen egyelőre csak annyit mozoghatok, mintha terhestornán lennék… A hangulatom jó, a Kecskemét háromból két bajnokit megnyert, s bár a legutóbbi, MTK elleni bajnokin sajnos vereséget szenvedtünk, biztos vagyok benne, hogy visszatérünk a győzelem útjára, s hamarosan én is segíthetek a játékommal.”

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Debreceni VSC 3 3 8–2 +6 9
2. Puskás Akadémia 4 2 2 8–6 +2 8
3. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 8–5 +3 7
4. Kecskeméti TE 3 2 1 4–2 +2 6
5. Paksi FC 3 1 2 5–2 +3 5
6. MTK Budapest 4 1 2 1 3–3 0 5
7. Újpest FC 4 1 2 1 6–8 –2 5
8. Kisvárda 4 1 1 2 4–7 –3 4
9. Ferencvárosi TC 2 1 1 6–5 +1 3
10. Zalaegerszegi TE 4 1 3 3–7 –4 3
11. Fehérvár FC 4 1 3 6–10 –4 1
12. Mezőkövesd 3 1 2 4–8 –4 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik