Videó: Vaduz, Progres Niederkorn – a magyar csapatok legkellemetlenebb kupabúcsúi

Vágólapra másolva!
2023.07.20. 17:22
Mint ismert, a Ferencváros labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójában odahaza háromgólos vereséget szenvedett a feröeri KÍ-től, így kiesett a sorozatból. A teljesség igénye nélkül most kigyűjtöttük a magyar csapatok legkellemetlenebb kieséseit az európai kupákból.


1994. szeptember 13-án
a Békéscsabai Előre FC az UEFA-kupa 2. fordulójában 6–1-re kikapott Moszkvában az orosz Teksztilcsik Kamisintől úgy, hogy a 14. percben Szarvas János góljával még vezetett. A visszavágót két héttel később a Békéscsaba 1–0-ra megnyerte ugyan, de így is kiesett.
1994. szeptember 13-án
a Békéscsabai Előre FC az UEFA-kupa 2. fordulójában 6–1-re kikapott Moszkvában az orosz Teksztilcsik Kamisintől úgy, hogy a 14. percben Szarvas János góljával még vezetett. A visszavágót két héttel később a Békéscsaba 1–0-ra megnyerte ugyan, de így is kiesett.

A BVSC labdarúgócsapata 1996. augusztus 6-án fennállása első nemzetközi kupamérkőzését játszotta. A vasutasok az UEFA-kupa selejtezőjének 2. fordulójában a walesi Barry Townt fogadták a Szőnyi úton kétezer néző előtt. Dajka László, a zuglóiak vezetőedzője az előre megadott tizeneggyel kezdett, míg Gary Barnett, a vendégek mestere magát is beállította a csapatba. A magyar csapat 3–1-re nyert, a visszavágót viszont 3–1-re elbukta, majd a tizenegyespárbajt 4–2-re elvesztette, ezzel búcsúzott.

A 2006–2007-es kiírásban a DVSC-TEVA a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében búcsúzott a macedón Rabotnicski Szkopje ellen. A debreceni 1–1-es döntetlen után a magyar csapat idegenben 4–1-es vereséget szenvedett, így 5–2-es összesítéssel esett ki. A második meccsen egyébként a Debrecen szerzett vezetést, ám Halmosi Péter (43.) és Sidibé (50.) kiállítása után kettős emberhátrányban fejezte be a találkozót. (A debreceniek 2016-ban az El második selejtezőkörében a fehérorosz Torpedo Zsogyino ellen estek ki kettős vereséggel – 1–2 Debrecenben, 0–1 idegenben.)

Az Újpest szintén 2006 nyarán szaladt bele váratlan, történelmi vereségbe: az UEFA-kupa első selejtezőkörében 4–0-ra kapott ki hazai pályán a liechtensteini Vaduztól, és ugyan idegenben nyert, az 1–0 távolról sem volt elegendő a továbbjutáshoz. (A lila-fehérek 2021-ben újra összefutottak a Vaduzzal, és kettős győzelemmel léptek tovább az Európa-ligában.)

A liechtensteiniek a Fehérvárt is megfricskázták egyszer: 2019-ben az Európa-liga második selejtezőkörében az 1–0-s székesfehérvári vereség után 2–0-ra győztek otthon, és tényleg a magyar csapatok mumusává váltak.

A Honvéd a 2018–2019-es Európa-liga-idény második selejtezőkörében a luxemburgi Progres Niederkorn ellen esett ki váratlanul, a kispesti 1–0 után idegenben jött a 0–2-es hideg zuhany.

Ebbe a sorba illeszkedik bele a Ferencváros történelmi, hazai pályán elszenvedett veresége – a feröeri KÍ győzelme a Groupama Arénában, illetve továbbjutása a BL-ben az utóbbi évek, sőt évtizedek talán legfájóbb pofonja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik