FTC: „Ádám fanatikusan szereti a futballt” – Halmai Gábor apai dicsérete

Vágólapra másolva!
2023.06.12. 19:36
null
„A fiaink szárnyaljanak túl bennünket, legyenek sikeresebbek” (Fotó: Földi Imre)
Halmai Ádámot a Ferencváros szerződtette – a huszonkét éves támadóról a korábbi 57-szeres válogatott védővel, az édesapával, Halmai Gáborral beszélgettünk.

Apai örökség – Halmai Ádám folytatja a családi hagyományokat. A támadó júliusban lesz 22 éves, a Ferencvárosban folytathatja pályafutását, és mindez azért is érdekes lehet, mert az édesapja Halmai Gábor ismert labdarúgó volt, 57 alkalommal szerepelt a nemzeti válogatottban. A párhuzam is nyilvánvaló, hiszen a 49-szeres válogatott Lisztes Krisztián fia, ifjabb Lisztes Krisztián a tavasszal robbant be a Fradi csapatába…

„Az én időmben inkább azt hallottuk, a korábbi sztárok fiai nem tudják átlépni az édesapjuk árnyékát – mondta lapunknak Halmai Gábor. – Mondhatnám Mészöly Géza, vagy ifjabb Albert Flórián nevét is, az ő esetükben mintha minden cikk arról szólt volna, hogy túl nehéz örökséget cipelnek, de nagyon remélem, hogy a mi gyerekeinknél más lesz a helyzet. Azt gondolom, Lisztes Krisztián is úgy véli, ahogy én, és mindketten azt kívánjuk, a fiaink szárnyaljanak túl bennünket, legyenek sikeresebbek, játszanak több válogatott mérkőzést, mint mi.”

Halmai Ádám Pomázon, a Vasasban és Szombathelyen az Illés Akadémián nevelkedett, a Mol Fehérvár FC szerződtette, de kölcsönadta Budaörsre, megfordult Zalaegerszegen, és legutóbb Soroksáron játszott.

„Az első meglepetés talán akkor ért bennünket, amikor fél évvel ezelőtt a Ferencváros jelezte, hogy elvinnék Ádámot a téli edzőtáborba – idézte fel a történeteket az édesapa. – Azt hiszem, ebben a modern eszközök is segítséget nyújthattak, hiszen a szakmai stáb – ahogy hallottam – pontosan tisztában volt azzal, amit az adatok jeleztek. Vagyis tudták, hogy Ádám mennyit fut, sprintel, hányszor indul be az üres területekre, és ez felkelthette a figyelmet. Már az is pozitív visszajelzés volt, hogy télen mindegyik edzőmérkőzésen pályára léphetett, és Sztanyiszlav Csercseszov megdicsérte. Már akkor szóba került, csatlakozzon a Fradihoz, de végül abban maradtak, még fél évet játsszon Soroksáron, ahol kimondottan jól érezte magát. Szűcs Mihály sportigazgató és Lipcsei Péter vezetőedző olyan támogató hátteret biztosított neki, hogy nagyon élvezte a játékot.”

Halmai Ádám a Fradi edzésén (Fotó: fradi.hu)
Halmai Ádám a Fradi edzésén (Fotó: fradi.hu)

 

Fontos kérdés lehet, hogy a korábbi játékos milyen tapasztalatokkal tudja segíteni a saját gyermekét – talán az apai hozzáállásnak, tanácsnak is lehet szerepe abban, hogy Sallai Roland, Sallói Dániel, Szoboszlai Dominik, Szalai Attila is messzire jutott labdarúgóként, hiszen valamennyiük édesapja élvonalbeli futballista volt.

„Gyerek voltam, a mikor a Videoton öltözőjébe léphettem, ahol még találkozhattam olyan játékosokkal, akik ott voltak az UEFA-kupa döntőjében 1985-ben – mondta erre Halmai Gábor. – Természetesen felnéztem rájuk, de szép lassan megtanultam, a tiszteletet kizárólag a pályán kívül szabad megadni, az edzés közben már meg kell küzdened a legendákkal is, kiharcolnod a helyedet, megmutatni, jó játékos vagy. Ez nagyon furcsa lelki kettősség, ezt kell kezelni, és például erről sokat beszéltünk Ádámmal. A másik tanácsom az volt, mindenképpen adjon időt magának, hogy felvegye a tempót. Emlegettem, mindenkivel előfordul, ha előrelép, erősebb csapatba kerül, forog összevissza, eleinte nem érti, mi történik, mert túl gyors a játék, de néhány edzés alatt ezt a ritmust igenis fel lehet venni, nem szabad megijedni, ha nem megy azonnal az akklimatizáció. E tekintetben már volt is Ádámnak reakciója, elmondta, az első gyakorlatok intenzitása szokatlan volt, de egy héttel később már neki is ment ugyanazzal a sebességgel, mint a többieknek.”

Halmai Gábor a Videoton, a Honvéd, majd az MTK játékosa volt, 2003-ban nagyon közel került ahhoz, hogy a Ferencváros játékosa legyen, ám az átigazolásból végül nem lett semmi. A korábbi válogatott futballista mosolyogva említette, hogy mára Fradi-szurkolóvá vált, és bár korábbi csapatait továbbra is ugyanúgy szereti, mint eddig, nyilvánvaló, nagyon szorít a fiának.

„Én szerettem dolgozni, edzeni, megszállottan futballista akartam lenni, de a fiam túltesz rajtam, ő szinte fanatikus – mutatta be gyermekét az édesapa. – Dietetikussal konzultál, mire van szüksége, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa, precízen kiszámolja az alvásidejét, hogy tökéletes állapotban érkezzen másnap az edzésre, évente egy bulizás fér bele, és nekem jó érzés látni, milyen mentalitással dolgozik azért, hogy sikeres futballista váljon belőle.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik