Szenzáció: az NB III-as Iváncsa kiejtette a Fradit a kupából

Vágólapra másolva!
2022.10.19. 12:51
A Magyar Kupa legjobb 16 csapata közé jutásért a címvédő Ferencváros az NB III Közép-csoportjában szereplő Iváncsa otthonában szenvedett 3–2-es vereséget. Óriási kontraszt: múlt csütörtökön az FTC legyőzte a Crvena zvezdát az Európa-ligában, hat nappal később pedig kétszer tizenöt perces hosszabbítást követően alulmaradt a fennállása 100. évfordulóját idén ünneplő, amatőr futballistákat felvonultató, harmadosztályú Iváncsával szemben.
Elképesztő meglepetés: kiesett az FTC (Fotó: Árvai Károly) 
GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Elképesztő meglepetés: kiesett az FTC (Fotó: Árvai Károly) GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

MOL MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

IVÁNCSA KSE (NB III)–FERENCVÁROSI TC 3–2
(1–2, 2–2, 3–2)
Iváncsa, 1000
néző. Vezette: Derdák M. (Buzás, Huszár)
Iváncsa:
Varga Á. – Aradi, Barta, Cseszneki, Horváth Bence (Pribék, 72.) – Kercsó, Kovács S. (Vámosi R., 117.), Nyilas B., Petrezselyem (Jova B., 84.) – Suszter (Fehér I., 100.), Vellejos (Maka, a szünetben). Vezetőedző: Tóth András
Ferencváros: Bogdán – Botka (Wingo, 66.), S. Mmaee, Thelander (Pászka, 106.), Knoester – Besic (Vécsei, 57.), Laidouni – Zachariassen (Marquinhos, 78.), Mercier (Gojak, 57.), A. Traoré – R. Mmaee. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Suszter (7.), Aradi (55.), Kercsó (96.), ill. Zachariassen (4.), R. Mmaee (19.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt években az MTK Budapest, a Szombathelyi Haladás és az Újpest is járt Iváncsán Magyar Kupa-mérkőzésen, s mások mellett olyan labdarúgók is pályára léptek a helyi sporttelepen, mint Schäfer András, Halmosi Péter vagy Stieber Zoltán. A 2019 őszének és a szerda délután tapasztalatából kiindulva azonban azt állapíthatjuk meg, hogy az FTC vendégszereplését övezi a legnagyobb érdeklődés a Fejér-megyei községben, hiszen három évvel ezelőtt és most is mintegy ezren váltottak belépőt a zöld-fehérek elleni találkozóra, felfordult az élet a településen.

Az NB III Közép-csoportjában eredményesen szereplő, második helyen álló, fennállásának 100. évfordulóját idén nyáron ünneplő egyesület bizonyos értelemben Fortuna kegyeltjének tekinthető, hiszen a sorozat keretein belül évről évre NB I-es csapatok látogatnak Iváncsára. Másfelől balszerencsésnek nevezhető, hiszen reális esélye kevés van, hogy túljusson élvonalbeli vetélytársain. A hangulatot azonban ezúttal az is fokozta, hogy a Magyar Kupa előző fordulójában az iváncsaiak a másodosztályban élcsapatnak tekinthető Gyirmótot búcsúztatták, 3–2-re múlták felül az első osztályba vágyó riválisukat, mégpedig úgy, hogy előnyük háromgólos is volt. A legelvakultabb hazai fanatikusok közül néhányan az előző kör sikerén felbuzdulva abban bíztak, történelmi, az országban nagy visszhangot keltő bravúrt hajtanak végre kedvenceik azzal, hogy a Ferencvárost is kiejtik.

Óriási szeretet fogadta az FTC-t a településen. A nyolc-tíz éves forma labdaszedő kissrácok kitörő lelkesedéssel pacsiztak a bemelegíteni igyekvő Fradi-játékosokkal – a legnagyobb örömöt Sigér Dávid „ötösei” váltották ki a lurkókból –, a lelátón helyet foglalók és a korlátokat támasztók pedig tapssal köszöntötték a zöld-fehéreket a jó időben. Családias volt a hangulat, összejöttek a helyi futballkedvelők, s olyanok is kíváncsian várták a kezdőrúgást, akiket egyébként hidegen hagy a futball, de egy ilyen eseményt ugyebár nem lehet kihagyni… Megmozdult a környék, Ercsiből és Beloianniszból is érkeztek a meccsre, de a Fradi-tábor is képviseltette magát, a vártnál talán szűkebb létszámban.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Úgy tűnt, a Ferencváros nem lesz tekintettel a vendégszeretetre és a szívélyes fogadtatásra, mert már a 4. percben vezetést szerzett Kristoffer Zachariassen góljával. A norvég középpályás sokadjára csillogtatta meg egyik legfőbb erényét, ezúttal is villámgyorsan startolt a kapusról kipattanó labdára, s emelte magabiztosan a kapuba, éppúgy, mint múlt hét csütörtökön a Crvena zvezda ellen megnyert Európa-liga-selejtezőn. Csakhogy az Iváncsa – a Mezőkövesdről példát véve – nem omlott össze, két percen belül egyenlített: Kercsó Bence passzolt Suszter Lászlónak, aki szép mozdulattal a kapu bal sarkába lőtte a labdát.

Noha az FTC csaknem negyedóra elteltével ismét vezetést szerzett – Mercier bal oldali szöglete után Ryan Mmaee fejelte a labdát a kapuba –, megjegyzendő, hogy addig a játék inkább a vendégek térfelén folyt, Bogdán Ádámnak védeni valója is akadt. A zöldek, mint az várható volt, csak annyit adtak ki magukból, amennyit feltétlenül szükségesnek éreztek a továbbjutás kiharcolásához – Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek nem igazán tetszett csapata játéka, olykor hörögve kiabált, miért nem tudja kihozni a labdát a rendkívül jól és meglepően bátran játszó, a letámadás eszközével az ellenfél térfelén rendre élő Iváncsa ellen. Ezzel a hozzáállással kellemetlen helyzetbe hozták magukat, a fordulás után Aradi Csaba találatával ugyanis kiegyenlítettek a hazaiak, az előremerészkedő védő átlövésből vette be Bogdán kapuját.

Tapintani lehetett a feszültséget, az FTC futballistái egyre frusztráltabbaknak tűntek – alighanem érezték, nehezen feledtethető blama lenne nem legyőzni az egyébként játékereje alapján a másodosztály szintjét meglátásunk szerint megütő kiscsapatot a rendes játékidőben –, de az eredményes futball a végjátékra is elmaradt, kétszer tizenöt perc hosszabbítással folytatódott a meccs – ki tudja, miként alakul az összecsapás, ha Derdák Marcell játékvezető nem mulaszt a hajrában, úgy tűnt ugyanis, nem vett észre egy ferencvárosi kezezést az FTC tizenhatosán belül.

Jóllehet, az Iváncsa labdarúgói nincsenek hozzászokva az afféle erőpróbákhoz, mint amit a nemzetközi szinten is ütőképes Ferencváros megállítása jelent, s nem játszanak olyan iramú és a labdát oly gyorsan járató együttesek ellen, mint amilyen az FTC, a szív vitte őket előre, mégpedig olyannyira, hogy a 96. percben Kercsó Bence a kapu előtti kavarodás után megszerezte a vezetést az Iváncsának!

Óriási volt a hangzavar, s ekkor lehetett érezni, a nézők többsége a hazai csapat odaadását látva bízott a szenzációban, azok is üdvrivalgásban törtek ki, akik addig csendese(bbe)n szemlélték az eseményeket.

Az addig nem túl sokat mutató, s minden létező kritikát megérdemlő Ferencváros csak ezután pörgött fel (felvetődik a kérdés, miért várt idáig), ám sorsát nem kerülhette el, csúnyán megégett. Noha a házigazda az utolsó negyedórában szinte nem tudta átlépni a felezővonalat, játékosai sorra kaptak görcsöt, s csak azzal lehettek elfoglalva, hogy valamilyen úton-módon felszabadítsanak saját kapujuk vagy tizenhatosuk előterében, erőfeszítéseiket siker koronázta. Az addig is kiválóan teljesítő Varga Ádám 10-esre védett a hosszabbításban, bravúrt bravúrra halmozott, labdát tolt ki a léc alól, rúgott ki a gólvonal elől, így nem túlzás azt állítani, Iváncsán az idők végezetéig fennmaradó hősköltemény íródott: a község csapata kiütötte a sorozatból a 24-szeres kupagyőztes Ferencvárost!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Talán írnunk sem kell, micsoda ünneplés kerekedett a lefújás után: a játékosok, az edzők, a stábtagok, a labdaszedők, s ki tudja még, milyen minőségben jelenlévő emberek özönlöttek a pályára. A hőssé lett iváncsai játékosok mintegy órán keresztül autogramokat osztogattak, a pálya körül tett séta alkalmával nagy vigyorral pacsiztak az értük szorítóknak, s fényképezkedtek a büszke helybéliekkel, akiknek alighanem felejthetetlen élményt szereztek, amelyek különösen ezekben a nehéz időkben értékelődnek fel.

S hogy meddig juthat az Iváncsa?

Határ a csillagos ég, gondolhatnánk, de itt nem szaladnak ennyire elébe, a győztes gólt szerző Kercsó Bence ugyanis józanságra int, s figyelmeztetőleg azt mondja, szombaton az NB III Közép-csoportjában a Dunaújváros ellen vár fontos mérkőzés a csapatra.

Arra a csapatra, amely történelmet írt a Ferencváros ellen.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Ezzel a góllal ejtette ki az Iváncsa a Fradit

PERCRŐL PERCRE

120+1. perc: Vége! Kiesett a címvédő!

120. perc: Atyaég, miket védett Varga! Előbb Marquinhos balról érkező beadása utáni lövését ütötte ki, majd Ryan Mmaee fejesét védte.

119. perc: Pászka szöglete rossz.

117. perc: Vámosi váltja Kovácsot.

114. perc: A 17. ferencvárosi szögletet lekapja Varga kapus.

112. perc: Samy Mmaee jobbról bead, Vécsei középről fejel, mellé.

109. perc: Balról érkező beadást fejelt kapura az ötös jobb sarkáról Marquinhos, de kipattant,majd Pászka lövése után Varga védett.

106. perc: Pászka váltja Thelandert.

105. perc: Vége a hosszabbítás első felének.

103. perc: Knoester beadása után Marquinhos lő 15 méterről, Varga bravúrral véd!

100. perc: Suszter le, Fehér be.

96. perc: VEZET AZ IVÁNCSA!!! Balról érkező beadás Kovácstól, Samy Mmaee mellől Suszter lekészíti Kercsó Bencének, aki a hiába vetődő Bogdán mellett a kapuba lő! 3–2!

94. perc: Gojak kapott sárgát.

91. perc: Megyünk is tovább. Rögtön Vécsei lövése száll fölé, aztán egy szöglet után ő fejel, fölé.

90+3. perc: Vége! Hosszabbítás lesz!

90+2. perc: Marquinhos beívelt szabadrúgása után Thelander fejelt mellé 8 méterről.

89. perc: Kercsó lába görcsöt kapott, a Ferencváros késve rúgta ki a labdát, Cseszneki próbálta meggyógyítani…

86. perc: Knoester birkózta le Susztert egy kontra során, nincs lap, csak szabadrúgás.

84. perc: Petrezselyem helyett Jova a pályán.

82. perc: Knoester is kapott egy sárgát. vagy lehet, hogy Samy Mmaee volt, aki lapot kapott?

80. perc: Petrezselyem kapott sárgát, felrúgta a megiramodó Vécseit.

78. perc: Marquinhos váltja Zachariassent.

77. perc: Kercsó pakolt oda keményen Laidouninak, megúszta sárga nélkül.

75. perc: Balról belőtt szöglet után Thelander fejelt a kapu mellé.

72. perc: Horváth Bencét váltotta Pribék Patrik.

69. perc: Vécsei távoli lövését fogja Varga.

66. perc: Botka helyére érkezik Wingo.

65. perc: Zachariassen nagy szólóval tör be a tizenhatoson belülre, lövését Barta blokkolja szögletre.

61. perc: Petrezselyem lőtt 20 méterről, fölé.

57. perc: Gojak és Vécsei érkezett Besic és Marcier helyére.

55. perc: Egyenlő! Egy hazai szöglet után a lecsorgó labda Aradi Csaba elé került, aki tolt rajta egyet befelé, majd 13 méterről lőtt, Bogdán késve vetődött, gól! 2–2

54. perc: Kovács jobbról adott középre, Suszter remek mozdulattal lőtt 10 méterről, Bogdán vetődve védett.

52. perc: Knoester tette parkolópályára Susztert az oldalvonal mellett, megúszta a sárga lapot.

49. perc: Mercier adott középre szögletet jobbról, Ryan Mmaee fejelt 7 méterről Varga bravúrral védett.

46. perc: Maka Alex a pályán, Vellejost váltotta a második félidő elején.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

45+1. perc: Vége az első félidőnek.

45. perc: Egy gyors kontra végén Besic centerezett, Laidouni meg fölé lőtt…

42. perc: Balról érkező jó beadás után Kovács lőtt a tizenhatos vonaláról, Thelanderről pattant szögletre a labda.

38. perc: Thelander simította a gyepbe Susztert, sárga lap!

37. perc: Barta Barnabás ütközött Mercier-vel, ápolni kell a derekát.

33. perc: Meglepő, de az Iváncsánál van a labda az elmúlt percekben.

29. perc: Kovács tekerte balról középre a labdát mélyen, a gólvonalról kellett kivágnia a labdát Samy Mmaeenak.

23. perc: Ryan Mmaee balról érkező lapos beadása után Mercier lövése pattant be egy védőn, így nem lett veszélyes Vargának.

19. perc: Balról belőtt szöglet után Ryan Mmaee bólintott a jobb alsó sarokba, 1–2

16. perc: Laidouni balról érkező beadása után Zachariassen fejelt fölé.

12. perc: Kercsó egy szöglet után próbálta meglepni Bogdánt oldalról, nem járt sikerrel.

10. perc: Bogdán Kovács, Varga Laidouni lövését fogja,

7. perc: Egyenlítenek a hazaiak!Kercsó balról jól teszi középre a labdát, Suszter László pedig egy jó átvétel után Samy Mmaee mellett lőtt a bal alsó sarokba, 1–1!

4. perc: Vezet a Fradi! Traoré került ziccerbe az ötös bal sarkánál, lövése kipattant Vargáról, ahogy Laidouni lövése is, ám az ismétlés Zachariassentől a kapuban landolt, 0–1!

3. perc: Traoré kapott löbbölést Ryan Mmaeetől, de a védelem tisztázott.

1. perc: A hazaiak kezdték a mérkőzést.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

ELŐZMÉNYEK

Ezer ember lehet jelen a Ferencváros iváncsai vendégjátékán – volt olyan futballista, aki több mint tizenöt jegyet kért klubjától az ismerőseinek.

Vitték a jegyeket, mint a cukrot. Nincs abban semmi meglepő, hogy az FTC vendégjátékára szinte mindenki kíváncsi a környéken, a játékosok és a szakmai stáb ismerősei kis túlzással maguk meg tudták volna tölteni az iváncsai létesítményt. A házak között megbújó futballpályára ezer embert engednek be a szerdai kupamérkőzésen: hétszáz helyit és háromszáz ferencvárosit.

„Ez a meccs mindenkit megmozgat a környéken – mondta lapunknak Tóth András, az NB III-ban szereplő Iváncsa vezetőedzője, aki korábban 275 NB I-es találkozón lépett pályára, többségén a Vasas színeiben. – Akinek tudtunk, szereztünk jegyet, de néhány darabon túl már a játékosoknak is fizetniük kellett a belépőkért, hiszen volt, aki több mint tizenötöt kért. De így van ez rendben, nekik is nagy élmény, hogy ilyen kaliberű ellenféllel játszhatunk.”

Az iváncsaiak jól tudják, a Ferencváros Magyarországon más szintet képvisel, Tóth András is nézi az Európa-liga-csoportkörös mérkőzéseket, és magyarként ő is büszke az eredményekre, s hogy a zöld-fehérek vezetik csoportjukat.

ERŐS CSAPATTAL ÉRKEZIK A FRADI

A Ferencváros magyar bajnokként sem veszi félvállról a szerdai Magyar Kupa-mérkőzést, a kupa a sűrű program közepette is fontos a klubnak, pláne, hogy a zöld-fehérek a címvédők. Csercseszov vezetőedző erős kerettel érkezik Iváncsára, szinte biztos, hogy ott lesz a csapatban az immár ötmillió eurót érő Adama Traoré, a gólerős Franck Boli vagy éppen Tokmac Nguen.

„Ahogy mondani szokták, elég jól néz ki a Ferencváros. Nem egyszerű nekünk felkészülni ilyen csapatra, hiszen a játékosok képességeit össze sem lehet hasonlítani. Mégis azt mondom, a labda gömbölyű, és arra kérem őket, élvezzék a játékot, cselezzenek, indítsanak, lőjenek. Nincs veszítenivalónk. A kupa előző körében a Gyirmót ellen sem mi voltunk az esélyesek, mégis továbbjutottunk. A Fradi nyilván nyomás alá helyez bennünket, beszorulunk a kapunk elé, mégsem szeretnék bunkerfutballt látni a csapatomtól. Annak idején hátvéd voltam, de nem szeretem a védekező futballt. Azt erősítem futballistáimban, hogy próbáljanak játszani, és meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Tóth András várja a találkozást Sztanyiszlav Csercseszovval is.

„Szigorú embernek tűnik, az öltözőben nála biztosan rend van. Azokat a játékosokat, akik hajlamosak elhinni, mekkora királyok, alighanem könnyedén helyreteszi. Tudja, mit akar, tudatosan építkezik, és ami rendkívül szimpatikus, az Európa-liga csoportkörében sem bunkerfutballt kér csapatától. Elvállalják a bátor játékot, aminek meg is van az eredménye.”

Az iváncsai létesítményhez nem árt időben érkezni, mert a 13 órakor kezdődő meccs előtt lezárják a környező utcákat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik