Megvan az első NB I-es siker – a Balmazújváros kiütötte a DVTK-t

Vágólapra másolva!
2017.08.05. 17:50
null
Rus Adrián (jobbra) és a diósgyőri Szarka Ákos párharca (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I 4. fordulójának nyitó mérkőzésén az újonc Balmazújváros 4–0-ra kiütötte a listavezető Diósgyőri VTK-t, így megszerezte története első élvonalbeli győzelmét.

 

LABDARÚGÓ NB I
4. FORDULÓ

Balmazújváros–Diósgyőri VTK 4–0 (Haris 40., Andrics 61., Rácz F. 85., 92)
Balmazújváros, Városi Stadion. Vezette: Pintér Cs.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Ivószünet.

Az előírások szerint az első félidő közepén rendelte el a játékvezető – de az sem lett volna túlzás, ha ötpercenként megáll a játék a folyadékpótlás érdekében.

Tényleg érthetetlen, hogy ha már az MLSZ kötelezővé tette az élvonalbeli csapatok számára a villanyvilágítást, miért kell délután 36 fokos hőségben futballozni? Ezúttal minden kritikai észrevétel idézőjeles, mert az árnyékos lelátón ülni sem volt kellemes, nemhogy futkározni a rekkenő hőségben…

Akárhogy is: a Balmazújváros a második hazai élvonalbeli meccsén a listavezető Diósgyőrt fogadta, de az újonc egy pillanatig sem tűnt megilletődöttnek. Sőt azt is mondhatjuk, Horváth Ferenc (az előző szezont még a Diósgyőr kispadján kezdte) csapata kezdte jobban a meccset, a vendégek nem mutatkoztak igazán frissnek a találkozó első szakaszában. Pedig a DVTK ugyanabban a felállásban kezdett, mint egy héttel ezelőtt Sopronban a Haladás ellen: a 4–4–2-es hadrendben az úgynevezett rombusz alakú középpályás-sorral indult csatába a borsodi együttes. Ez azt jelentette, hogy a pálya közepén Tóth Barnabás inkább a védősorhoz, Busai Attila a támadókhoz helyezkedett közelebb. A két ék sem egymás mellett futballozott: Szarka Ákos volt legelöl középen, míg a görög Nikolaosz Joannidisz oldalirányban elmozogva próbálta befutni az üressé váló területet.

Mégis Vajda Sándor került először ziccerbe. Az első három fordulóban az NB II-ből felkerülő balmazújvárosiak középpályása kétszer a meccs legjobbja volt, és a harmadik meccsen Kispesten is sokat tett ezért a címért, góllal és gólpasszal járult hozzá a bajnok Honvéd otthonában elért 2–2-es döntetlenhez. Most azonban nagyot hibázott. A gyorsan végigvezetett kontra végén teljesen egyedül maradt, de elkapkodta a lehetőséget. Nem sokkal később Nemanja Andrics cselezte be magát három védőn keresztül a tizenhatoson belülre, de ebből sem lett gól, ám e két jelenet elég volt ahhoz, hogy felébredjenek a miskolciak. A görög légiós vezetést szerezhetett volna, aztán Szarka Ákos fejelt a kapu fölé, majd Óvári Zsolt lépett ki a balösszekötő helyén, de gyengén lőtt – három kecsegtető helyzettel végződő támadás jelezte, hogy a vendégek is elkezdtek futballozni. Az iram egyáltalán nem volt rossz – és ezt azért érdemes ezúttal hangsúlyozni, mert ebben a melegben lassabb tempót is tolerálták volna a nézők…

A félidő végén Vajda Sándor ismét rosszul találta el a labdát, de ezen akkor nem bosszankodtak a hazaiak, a hozzá visszapattanó labdát ugyanis Haris Attila elé tolta, aki megszerezte a vezetést a házigazdának.

Akárcsak egy héttel ezelőtt Sopronban, ezúttal is kettőt cserélt Bódog Tamás, akkor bejött a dupla váltás, ritmust tudott váltani a DVTK – most hátrányban különösen szüksége lett volna erre. Az egyenlítéshez egészen közel került a vendégcsapat: Szarka Ákos három méterről, senkitől sem zavartatva nem találta el rendesen fejjel a labdát, pedig ennél nagyobb helyzetet nem kívánhatott volna magának. Ha pedig hozzávesszük, hogy ő éppen a fejjátéka miatt tagja a csapatnak, még inkább bosszankodhattak a diósgyőriek. A csatár hibája súlyosnak bizonyult: a fegyelmezetten védekező Balmazújváros a kinyíló DVTK-védelem tagjai között egyre-másra vezethette a lendületes kontrákat, és szinte mindegyik akciója gólveszélyes volt. Előbb egyetlen támadás alatt Andrics és Kovács Ádám is gólt lőhetett volna, aztán a grúz Bacsana Arabuli lépett ki, de eltévesztette a sarkot, néhány pillanattal később Kovács Ádám nyugodtan megnézhette, három társa közül ki van a legjobb helyzetben, és ő Andricsot választotta, aki megduplázta a hazaiak előnyét.

A főlelátón helyet foglaló balmazújvárosiak körében innentől kezdve fesztiválhangulat uralkodott, a helyiek nagyon élvezték a mérkőzést – nem is csoda, hiszen a balmazújvárosi csapat története első élvonalbeli győzelmét szerezte meg, amelyet a csereként beálló Rácz Ferenc duplája kiütésessé tett.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 4 2 2 8–4 +4 8
2. Diósgyőri VTK 4 2 1 1 7–6 +1 7
3. Vasas FC 3 2 1 3–2 +1 6
4. Mezőkövesd Zsóry FC 3 2 1 5–8 –3 6
5. Ferencvárosi TC 3 1 2 8–3 +5 5
6. Balmazújváros 4 1 2 1 7–4 +3 5
7. Videoton FC 3 1 2 6–4 +2 5
8. Paksi FC 4 1 2 1 7–6 +1 5
9. Szombathelyi Haladás 4 1 3 1–7 –6 3
10. Újpest FC 3 3 6–6 0 3
11. Debreceni VSC 3 1 2 2–4 –2 1
12. Puskás Akadémia FC 4 1 3 2–8 –6 1

NB I, 2017–2018, 4. FORDULÓ
AUGUSZTUS 5., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Balmazújváros–DVTK 4–0
Balmazújváros, Városi StadionPintér Csaba
Paks–Haladás 2–0 Paks, Városi StadionVad II István
Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 0–2Felcsút, Pancho ArénaBognár Tamás
AUGUSZTUS 6., VASÁRNAP
18.00: DVSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport) Debrecen, Nagyerdei Stadion Szabó Zsolt
20.00: Mezőkövesd–VideotonMezőkövesd, Városi Stadion Andó-Szabó Sándor
20.00: Újpest–VasasBudapest, Szusza Stadion (zárt kapuk mögött)
Solymosi Péter
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik