Huszonnégy éve nem állt ilyen közel a kieséshez az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.08. 15:13
null
Az Újpest és a DVSC is a bennmaradásért harcol a hátralévő fordulókban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
A hétvégén lement egy újabb kör az NB I 2016–2017-es idényéből, megint tisztult valamelyest a kép, de három fordulóval a vége előtt még mindig sok a nyitott kérdés a bajnoki címmel, a dobogós helyezésekkel (a nemzetközi kupaindulással) és a kieséssel kapcsolatban is. Ami biztos: a Gyirmót búcsúzik az élvonaltól, míg a Ferencváros lemondhat a címvédésről, és az őszi szezonban sokáig listavezető Vasas sem lehet már bajnok.


Kezdjük a bajnoki címmel:a Honvéd és a Videoton FC hétvégi győzelmével, valamint a Vasas szombati vereségével eldőlt, hogykétszereplőssévált a versenyfutás az aranyéremért, vagya kispesti vagy a fehérvári alakulat nyeri meg a bajnokságot.

Jelenleg a Bp. Honvédnak és a Videotonnak is 56 pontja van, Marco Rossi együttese a több sikerének köszönheti, hogy vezeti a tabellát. Pontazonosság esetén ugyanis elsődlegesen a győzelmek száma rangsorol (a gólkülönbség csak akkor dönt, ha az azonos pontszámú csapatoknak ugyanannyi győzelme van), ez azt jelenti, hogya Honvéd nemcsak akkor lesz aranyérmes, ha több pontot gyűjt a Videotonnál, hanem akkor is, ha az idény végén ugyanannyi ponttal zár a két együttes. A fehérváriaknak a bajnokság megnyeréséhez mindenképpen több pontot kell szerezniük a Honvédnál.

Jók az esélyek arra, hogy az utolsó fordulóban dől el a bajnoki cím sorsa, méghozzá a Bozsik József Stadionban, a Bp. Honvéd–Videoton rangadón. Addiga kispestiekelőbb az MTK-t fogadják, majd a Debrecenhez látogatnak, tehát két olyan csapattal mérkőznek meg, amely a kiesés elkerüléséért küzd, ha úgy tetszik, élet-halál harcot vív. Nem lesz tehát sétagalopp egyik meccs sem – és akkor még nem beszéltünk az utolsó körben a Videoton elleni találkozóról –, bár éppen a mögöttünk hagyott fordulóban láttuk, hogy a Honvéd miként futballozik egy kiesés ellen harcoló csapattal: 5–1-re legyőzte a Mezőkövesdet...

AVideoton sorsolása nehezebbnek tűnik, előbb az Újpest otthonában lép pályára, majd a Ferencvárost fogadja, és utána megy a Honvédhoz. Az Újpest eljutott oda, hogy a bentmaradásért kell hajtania, tehát számára is létfontosságú lesz a szombati mérkőzés, viszont a Videotonnak nagyon megy a lila-fehérek ellen. A két csapat előző 13 bajnoki meccséből 11-et a fehérváriak nyertek meg, ebben a kiírásban mind a kétszer legyőzték az Újpestet, az esélyek egyértelműen mellettük szólnak. Az ismét formába lendülő Ferencváros ellen viszont már nehezebb dolguk lesz, ebben az idényben a Videoton otthon és idegenben is ikszelt a Fradival.

Ha a kispesti együttes az utolsó forduló előtt három (vagy több) ponttal ellép a fehérvári csapattól, akkor a Honvéd–Videoton meccs eredményétől függetlenül bajnok. Ha a záró forduló előtt a Vidi minimum négypontos előnyt gyűjt a Honvéddal szemben, akkor szintén mindegy, hogy a két csapat egymás elleni mérkőzése milyen eredménnyel zárul, akkor ugyanis a Videoton lesz az aranyérmes. A többi esetben a Honvéd–Videoton összecsapás bajnoki döntővé lép elő, és ezen dől el az aranyérem sorsa.

A BRONZÉREMÉRT KÉT FŐVÁROSI EGYÜTTES KÜZD

A harmadik hely sorsa jó eséllyel a Ferencváros és a Vasas között dől el.Nagyon kicsi sansza ugyan még annak is van, hogy a – hátralévő fordulókban a Vasassal (o), az Újpesttel (i) és a Gyirmóttal (o) megmérkőző –Haladásvagy a Gyirmót (o), Mezőkövesd (i), MTK (o) trióval játszóPaksfellép a dobogó legalsó fokára, de ez inkább csak matematikai esély, egyelőre maradjunk annyiban, hogya Fradi és a Vasas között dől el a bronzérem sorsa.

AVasaselőbb a Haladás vendégeként lép pályára Sopronban, majd Gyirmótra látogat, és az utolsó fordulóban a Szusza Ferenc Stadionban fogadja a Mezőkövesdet. AFerencvároshátralévő bajnokijai: otthon Debrecen, idegenben Videoton, hazai pályán Újpest. A Fradi sorsolása tűnik nehezebbnek, de ez nem jelenti azt, hogy a Vasasnak lenne több esélye a harmadik hely megszerzésére.

A Ferencváros egyébként nyolc ponttal van lemaradva az éllovasoktól,s mivel három forduló van hátra – tehátkilenc pontotlehet szerezni –, még az is eszébe juthat valakinek, hogy megelőzhetné az előtte álló két együttest. Csakhogy a Honvéd és a Videoton játszik még egymás ellen, tehát olyan forgatókönyv nem létezik, hogy a hátralévő fordulókban a kispestiek és a fehérváriak sem szereznek pontot, ezért egyszerre mind a kettőjük elé nem kerülhet a Fradi. Még akkor sem, ha a Honvéd és a Videoton is elveszítené a következő két meccsét, majd egymás ellen ikszelnének, azaz mind a ketten 57 ponttal zárnának. Ha a jelenleg 48 pontos FTC megnyerné a hátralévő három meccsét, szintén 57 ponttal végezne, de csak 16 győzelme lenne, míg a Honvédnak 17 sikere van – ebben az esetben, hármas pontazonosság esetén a kispestiek végeznének az első helyen.

MÉG ÖTEN RETTEGHETNEK...

Ami a kiesés elleni küzdelmet illeti: aGyirmótmár biztosan a 12. helyen végez, teháta szezon végén búcsúzik az NB I-től,a másik kieső pozíció, a 11. hely azonban még kiadó,és öt csapat retteghet: az Újpest, a Debrecen, a Diósgyőr, a Mezőkövesd és az MTK.

Szombaton eldőlt, hogy a Haladás már nem eshet ki, még akkor sem, ha a hátralévő összes meccsét elvesztené, és 42 ponttal zárna (magyarázatként annyi: a jelenleg 11. MTK csak abban az egy esetben előzhetné meg a szombathelyi együttest, ha mindegyik meccsét megnyerné, ez viszont azt jelentené, hogy megverné a DVTK-t is, s akkor meg a Diósgyőr nem előzné meg a Halit...). A Paks ugyanmatematikailagmég kieshet, de ennek nincs realitása.

AzÚjpestviszont az MTK-tól és a Debrecentől elszenvedett vereségével nyolc nap alatt kellemetlen helyzetbe hozta magát. Már a 30. forduló előtti beharangozónkban írtuk, hogy az eddig 39 pontot gyűjtő lila-fehéreknek nincs könnyű sorsolásuk, s ha Debrecenben kikapnak, a kiesés ellen kell küzdeniük. Szombat este a bajnoki címre hajtó Videotont fogadják (a fehérváriak ellen az utóbbi években nagyon rossz a mérlegük), aztán a Haladást látják vendégül, majd az utolsó fordulóban a Ferencvároshoz látogatnak. Számukra kedvező esetben már korábban biztosíthatják élvonalbeli tagságukat, de az is benne van a pakliban, hogy az utolsó fordulóban úgy mennek a Groupama Arénába, hogy ott kell kivívni a bennmaradást...

Újpesten három évvel ezelőtt volt egy krízis, 2014 tavaszán három fordulóval az idény vége előtthat pontraálltak a kieső helytől a lila-fehérek, de aztán az utolsó előtti körben, a KTE 6–1-es legyőzésével kivívták a bentmaradást. Most rosszabb a helyzet, hiszenhárom körrel a zárás előtt csak négy pont az előnyük a kieső pozícióban álló csapattal szemben– legutóbb ennyire közel (sőt, akkor jóval közelebb!)24 évvel ezelőtt álltak a kieséshez:1993 tavaszán a 14. helyen zártak a bajnokságban, és az NB II-es Hatvan ellen vívott osztályozós párharc megnyerésével úszták meg a búcsút.

Az Újpest mögött álló csapatok még nagyobb veszélyben vannak. A 37 pontos Debrecenszombaton utazik a Ferencvároshoz, majd a jelenleg éllovas Honvédot látja vendégül, és a végére marad a DVTK elleni keleti rangadó.

ADiósgyőrezen a hétvégén éppen Debrecenbe utazik, hogy vendégül lássa borsodi riválisát, a Mezőkövesdet. Aztán az MTK-val idegenben, majd a DVSC-vel otthon, egész pontosan Mezőkövesden játszik. Nem kizárt, hogy a május 27-iDiósgyőr–Debrecen összecsapáson dől el,hogy melyik csapat búcsúzik az élvonaltól, bár az is lehet, hogy nem lesz tétje annak a meccsnek, mert esetleg addigra „elszáll" az MTK vagy a Mezőkövesd.

AMezőkövesda most következő fordulóban Debrecenben a Diósgyőrrel mérkőzik meg, majd fogadja a Paksot, és zárásként a Vasashoz látogat. Ha ugyanannyi pontot szerez, mint a mögötte álló MTK, akkor a több győzelme miatt a kék-fehérek előtt végez.

AzMTKa Fradi elleni vereség után visszaesett a 11. pozícióba, és ha szombaton nem szerezne pontot az aranyéremért küzdő Honvéd otthonában (valljuk be, ez lenne a papírforma...), akkor kieső pozícióban állva készülhetne a rivális Diósgyőr fogadására. A záró fordulóban Paksra utaznak a kék-fehérek, lehet, hogy ott kell begyűjteniük a bentmaradáshoz szükséges pontokat.

Izgalmas lesz tehát a hajrá az NB I-ben, nem kizárt, hogy az utolsó forduló utolsó perceire marad a döntés az élmezőnyben és az alsóházban is...

A HÁTRALÉVŐ FORDULÓK PÁROSÍTÁSA

31. FORDULÓ (május 13.)
18.00: DVTK–Mezőkövesd
18.00: Ferencváros–DVSC
18.00: Paks–Gyirmót FC Győr
18.00: Budapest Honvéd–MTK
18.00: Haladás–Vasas
20.30: Újpest–Videoton

32. FORDULÓ (május 20.)
18.00: Újpest–Haladás
18.00: DVSC–Budapest Honvéd
18.00: MTK–DVTK
18.00: Mezőkövesd–Paks
18.00: Gyirmót FC Győr–Vasas
20.30: Videoton–Ferencváros

33. FORDULÓ (május 27.)
19.00: Ferencváros–Újpest
19.00: Vasas–Mezőkövesd
19.00: Paks–MTK
19.00: DVTK–DVSC
19.00: Budapest Honvéd–Videoton
19.00: Haladás–Gyirmót

 

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 30 17 5 8 47–27 +20 56
2. Videoton FC 30 16 8 6 58–26 +32 56
3. Ferencvárosi TC 30 13 9 8 51–40 +11 48
4. Vasas FC 30 14 5 11 45–36 +9 47
5. Szombathelyi Haladás 30 12 6 12 38–40 –2 42
6. Paksi FC 30 10 11 9 35–33 +2 41
7. Újpest FC 30 9 12 9 45–45 0 39
8. Debreceni VSC 30 10 7 13 37–40 –3 37
9. Diósgyőri VTK 30 10 5 15 36–53 –17 35
10. Mezőkövesd Zsóry FC 30 9 8 13 33–49 –16 35
11. MTK Budapest 30 8 11 11 24–33 –9 35
12. Gyirmót FC Győr 30 4 9 17 18–45 –27 21
NB I, 2016–2017, 30. FORDULÓ
MÁJUS 6., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Videoton FC–Haladás 2–0
Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
2058
Debreceni VSC–Újpest FC 1–0 Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
5112
Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–5
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
2105
Gyirmót FC Győr–Diósgyőri VTK 1–1Győr, Gyirmót, Alcufer StadionKarakó Ferenc
1150
Vasas–Paksi FC 0–3Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
2000
MTK Budapest–Ferencváros 1–3 Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
4368
A 30. forduló teljes nézőszáma: 16 793; meccsenkénti átlag: 2 799
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik