Inkább ünnepi, semmint pokoli volt a hangulat a Fradi stadionavatóján

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2014.08.11. 10:59
null
Gyönyörű látvány az FTC új stadionja – <strong>KATTINTSON, GALÉRIA NYÍLIK! (</strong>Fotó: Veres Viktor)
A Chelsea elleni gálamérkőzéssel avatta fel a Ferencváros az új stadionját. Milyen volt a hangulat a nyitányon? Az alábbiakban ezt foglaltuk össze.

Amikor másfél órával a stadionavató kezdése előtt megérkeztünk az Üllői útra, sokan még sorban álltak regisztrációért, az utolsó ember majdnem a metrókijárónál foglalt helyet.

„Szerintem a szurkolók kapták fel ezt a regisztrációs témát, én egyetértek vele. Ha bemegyünk, akkor tudjuk, kik vagyunk benn, hogy ha történik valami, akkor azt megkereshessük. Engem nem zavar, én megcsinálom, akit zavar, az ne jöjjön be, ennyi" – mondta egy Szolnokról érkezett Fradi-szurkoló a sor hátsó részében.

Voltak, akik már több mint két órája álltak sorban. „Megéri, mert szép a stadion, a Fradi majd jó lesz tíz év múlva, a Chelsea már most is jó, de nem vagyunk elégedettek a szervezéssel” – mondta egy másik fiatalember. Persze felvethetjük, miért hagyták a végére a regisztrációt, de az is igaz, hogy vidékről csak emiatt nem szívesen utaznak a fővárosba az emberek. „Bármit beszkennelhetnek, csak csinálják gyorsan” – vágta rá még a végén. Úgy tűnt, maga a bejutás utána már gördülékenyen ment a kapuknál.

Ahogy közeledett az avató pillanata, azt konstatálhattuk, hogy az állószektor már nagyjából megtelt a kapu mögött, míg a hosszanti oldal azért hézagosabb volt (a meccs után 20700 főt említettek). Ha nem csak az udvariasság beszélt az angol klub munkatársaiból a találkozó előtt, akkor a Chelsea játékosainak is tetszett a Fradi új stadionja.

Mi tagadás, megadták a módját az új ferencvárosi aréna megnyitásának, a Gripenektől kezdve a galambröptetésen át a látványos, dobokkal és zászlókkal tarkított koreográfiáig sok mindent láthattak a nézők, és természetesen a megnyitó beszédek sem maradhattak el.

Fürjes Balázs kormánybiztos, Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, utóbbi két esetben többször is füttyszó hallatszott a lelátóról. A kormánybiztos szerint derekas küzdelemben győztek a stadion felépítésével, míg az FTC elnöke szerint példaképekre van szükség, akik mutatják a kicsiknek az utat. A miniszterelnök köszönetet mondott a fradistáknak azért, hogy „a magyar nemzet szabadságát és függetlenségét a legnehezebb kommunista időkben is megőrizték, és évtizedekig tartották a lelket a magyarokban".

Békegalambok

Nyolc óra után először a Chelsea-kapusok jöttek ki melegíteni, majd nem sokkal később érkeztek a Fradi játékosai. Jól jelezte az angoloknál (és általában a nyugati topkluboknál) meglevő lehetőségeket, hogy legalább egy tucat segítő volt jelen a pályán a bemelegítés során. José Mourinho barátságosan elbeszélgetett a Fradi spanyoljával, David Mateosszal, majd amikor a bemutatásnál nagy ováció fogadta a nevét, lazán kiintett a magyar publikumnak.

Jelzésértékű gesztus volt, hogy a legidősebb élő egykori Fradi-játékos, a 93 éves Rudas Ferenc, valamint a legfiatalabb bérletes, egy 18 hónapos kisfiú végezhette el a kezdőrúgást. Aztán két perc sem telt el a stadionavatóból, amikor egy becsúszás következtében méretes gyeptégla fordult ki a Fradi kispadja előtt, Eisemann László masszőr azonban egyből ugrott, és szakszerű mozdulatokkal orvosolta a hibát.

Az első időszakban főleg Dibusz Dénes védéseinek tapsolhattak a hazai nézők, majd amikor a Chelsea-szurkolók köszöntötték az éppen előttük szögletrúgásra készülődő kék mezes játékost, jött a hangos füttyszó is. Az Újpestet is hamar „megtalálták” a hazai drukkerek, és felcsendültek a kedvenc rigmusok.

A legnagyobb hangzavar természetesen a 17. percben támadt a meccsen, amikor Gera Zoltán megszerezte az új stadion első gólját. A hazatérő játékosnak már volt tapasztalata ebben a műfajban, Angliában kétszer is betalált a Chelsea-nek.

Közben lassan eltűntek az üres foltok a lelátón, míg Didier Drogba sajnálatos bokasérülésén túl legalább testközelből láthattuk a Chelsea csinos csapatorvosát, Eva Carneirót. A Fradi láthatóan felnőtt a feladathoz, és kimondottan jól játszott az első félidőben.

Nyilasi Tibor, a Fradi legendája arról beszélt, visszapörgetné az időt, hogy ő is játszhasson ebben az elképesztő stadionban, de igazán annak örülne, ha a csapat is elérné ezt a szintet, míg az egész Fradi-család egyfelé húzna.

ALTERNATÍV GÁLAMECCS

Miközben az új Üllői úti arénánál még csak gyülekeztek az érdeklődők a stadionavatóra, a B-közepet alkotó szurkolói csoportok – amelyek nem értenek egyet a magas jegyárakkal, a túl szigorú beléptetéssel, valamint azzal, hogy nem a Rapid Wiennel játszotta a Fradi a nyitó mérkőzést – a BKV Előre-pályán gyűltek össze.

Nagyjából 2000-2500 szurkoló jelent meg a Rapid Wien és a Ferencváros drukkereinek mérkőzésén, ők kifejezték nemtetszésüket a Fradi vezetőségének döntéseivel kapcsolatban. Az eseményre Ausztriából is érkeztek (kb. egy busznyian), a fanatikusok igazi meccshangulatot teremtettek, valamint drapériákon üzentek.

Utóbbival minden bizonnyal egyes szurkolói csoportok és a klubvezetés kapcsolatára utalt, amely a stadionavatóra is kihatott (lásd keretes írásunkat). Azt nem lehet mondani, hogy a távolmaradók nélkül rossz lett volna a hangulat, de korántsem volt olyan félelmetes, mint mondjuk a lebontott stadionban lejátszott utolsó derbin.

A vendégszurkolóknak fenntartott szektoron kívül egyébként a stadion legkülönbözőbb pontjain tűntek fel Chelsea-mezbe öltözött drukkerek, de többnyire nyugodtan figyelték a meccset. Pedig a második félidőben egyértelmű volt, a Chelsea komolyan gondolja a fordítást, és a cseréknek is köszönhetően egyre nagyobb fölénybe került. Ramires, valamint Cesc Fabregas gólja révén össze is jött a siker, ami nyilván fontos volt a „kékeknek" egy héttel a Premier League rajtja előtt. De kijárt a taps a Fradinak is, amely felvállalta a játékot a neves ellenfél ellen, valóban gálamérkőzést kerítve a találkozóból.

„Megjártuk a poklot, és magunkkal is hoztuk” – áll több nyelven a felirat a játékoskijárónál. Nos, ha a pokoli hangulat az új aréna nyitó meccsén el is maradt, egyértelműen új korszak kezdődött a Ferencváros történetében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik