Tehetségek, akik a magyar foci jövőjét jelenthetik

Vágólapra másolva!
2010.08.18. 09:33
null
Az MTK játékosa, Tischler Patrik (balra) fejjel és lábbal egyaránt veszélyes az ellenfelek kapujára (Fotó: Németh Ferenc, archív)
A labdarúgó NB I első három fordulójának tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy az egyre több légiós ellenére a 2010–2011-es szezonban jó néhány fiatal, többségében saját nevelésű játékos válhat alapemberré csapatában, vetheti meg hosszú távon is a lábát a hazai élvonalban. Ennek a folyamatnak az egyik élharcosa továbbra is az MTK, a kék-fehérek mellett azonban az Újpest is egyértelműen a saját nevelésű futballisták mellett tette le a voksát. Eközben a vidéki klubok közül elsősorban a Debrecennél és a Kaposvárnál kaphatnak a korábbinál nagyobb szerepet a fiatalok. Összeállításunkban megnézzük, kik lehetnek az új idény felfedezettjei, azok a labdarúgók, akik az elkövetkezendő években képesek lehetnek arra, hogy csapatuk meghatározó játékosaivá váljanak.

ÚJPEST FC: EGY CSAPATRA VALÓ FIATAL

Újpesten a nyáron látványos változás történt a klub játékospolitikájában: előtérbe kerültek a magyar fiatalok, akik az eddigi három fordulóban bizonyították is, nem véletlenül tartoznak az első csapat keretéhez.

NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A  KÉPRE!
NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

„Helyükön kezeljük a fiatalokat!" – kezdte értékelését a Nemzeti Sport Online-nak Kovács Zoltán, a klub sportigazgatója, aki elmondta, nem kényszerből döntöttek a fiatalítás mellett.

„Tudatosan választottuk azt az utat, hogy az eddigieknél sokkal nagyobb szerephez jutnak a saját nevelésű futballisták, azt viszont a kényszer szülte, hogy ilyen nagy számban rögtön a csapatba is kerültek, hiszen a rutinosabb játékosaink közül többen is sérüléssel bajlódtak" – nyilatkozta Kovács Zoltán. A sportvezető egyenként is kitért a klub tehetségeire.

„Banai, Tajthy és Egerszegi még az én javaslatomra került az első csapathoz. Előbbi elsősorban balhátvédként vethető be, míg utóbbi kettő védekező középpályásként. Közülük talán Egerszeginek van a legnagyobb esélye arra, hogy már az idén alapemberré váljon, igaz, nem lesz könnyű dolga, mert erős riválisai vannak" – fogalmazott Kovács.

Hármuk közül a 17 éves Banai Balázs a legfiatalabb, aki a Kaposvár ellen mutatkozott be az Újpestben. A 19 éves Egerszegi az eddigi három NB I-es meccsén (mindhármat ebben a szezonban játszotta) kezdő volt, míg Tajthy Tamás a harmadik élvonalbeli találkozóján (ő is az 1. fordulóban debütált) rögtön pontot mentett együttesének a Siófok ellen szerzett szépségdíjas találatával.

TAJTHY GÓLJA A SIÓFOK ELLEN

 

(A Sport TV felvétele)

 

 

Rajtuk kívül a Békéscsabáról szerződtetett belső védőt, Rubus Tamást, a Vasastól érkezett támadó középpályást, Bognár Istvánt, a mindkét szélen és a csatár mögött is bevethető Simon Krisztiánt, a villámléptű és gólerős, de jelenleg sérüléssel bajlódó Magos Mátyást és a szintén sérült balszélsőt, Kovács Dánielt emelte ki Kovács Zoltán azon feltörekvő reménységek közül, akik bizonyíthatják képességeiket ebben az idényben.

Az előző szezonban alapemberré váló 20 éves védőt, Szokol Zsoltot és a 21 esztendős Barczi Dávidot már nem is a sokra hivatott tehetségek, hanem a rutinosabb játékosok között említette a sportvezető, akikkel szemben az elvárások is nagyobbak.

„A sok tehetséges fiatal a bizonyítéka az utánpótláscsapatainknál Mundi Péter, Víg Péter, Szlezák Zoltán és Erős Károly irányításával zajló magas színvonalú munkának. A tehetségeket nem eladni kell 15 éves korukban, hanem támaszkodni rájuk, használni őket, hogy aztán NB I-es rutinnal a hátuk mögött mehessenek külföldre. Ezek a fiatalok alkotják az újpesti labdarúgás jövőjét" – mondta Kovács Zoltán.

MTK: TISCHLER, GÁL, EPPEL,  LADÁNYI – EGY ÚJ GENERÁCIÓ

Két meccs után két gól – ez volt az MTK fiataljának, Tischler Patriknak a mérlege az NB I új szezonjában a 2. forduló után. És bár azóta a kék-fehérek kikaptak a Videotontól, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, Tischler remek szezon, no meg fényes jövő előtt áll.

A 19. születésnapját július 30-án ünneplő futballista már a 2008–2009-es szezonban játszott egy meccset az NB I-ben (bemutatkozása alkalmával rögtön gólt is lőtt a REAC-nak), majd néhány hónapig az angol harmadosztályú Oldham Athletic tartalékegyüttesénél edződött, idén tavasszal pedig három meccsen ismét  pályára lépett  csereként a hazai élvonalban. Az új szezonban az MTK eddigi mindhárom bajnokiján kezdő volt, kettőt végig is játszott: a Honvéd ellen győztes gólt szerzett és a Kecskemét elleni 4–2 alkalmával is betalált, vagyis tartja nyári jó formáját.

Tischler ugyanis már a felkészülési időszakban is több meccsen a kék-fehérek vezére volt: a szlovák Ruzomberok ellen két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a 3–3-as döntetlenből, és a Hapoel Haifa kapujába is betalált.

A támadó erőssége, hogy nemcsak közelről, hanem távolról is veszélyt jelent az ellenfelek kapujára. Ezt a Honvéd ellen is bizonyította, amikor szabadrúgásból volt eredményes jó 25 méterről.

TISCHLER TALÁLATA A HONVÉD ELLEN (2:27-TŐL)

 

 
(A Sport TV felvétele)

 

„Már az ifiben is én lőttem el ilyen távolságról a szabadrúgásokat, ugyanígy, legurításból. A felnőttek közé kerülve szerencsére Józsi bácsi is észrevette, hogy ezek a bombák többnyire célt találnak, így sokat gyakoroltuk. Az a leosztás, hogy 18-20 méterről Kanta Józsi küldi kapura a labdát, távolabbról pedig én próbálkozom" – nyilatkozta Tischler a 2. fordulóban lőtt gólja után.

Az MTK-ban nem csupán Tischler alkothat nagyot ebben a szezonban: a Honvéd ellen mutatkozott be az NB I-ben a 21 éves Gál András, egyre több lehetőséget kap a 18 esztendős Eppel Márton és a szintén 18 éves Ladányi Tibor is, de a nyáron a Haladástól szerződtetett Skriba Máté (18 éves) és a Győrből érkezett Zámbó Bence (20 éves) is fontos szerephez juthat. A kék-fehérek keretében egyébként összesen öt húsz éven aluli, és mindössze három 25 esztendősnél idősebb játékos található. Elmondhatjuk, hogy a nevek változnak, a keret fokozatosan cserélődik, de a fiatalok maradnak.

DEBRECEN, KAPOSVÁR, HALADÁS: FIATALÍTÁS KIS LÉPÉSEKBEN

A bajnok DVSC-nél is az eddigieknél nagyobb szerepet kaphatnak a fiatalok, igaz, a hajdúságiak keretében csak két húsz év alatti futballista található: a Diósgyőrtől érkezett, de lehetőséget még nem kapó Balajti Ádám és a legutóbbi szezonban a Vasas ellen debütáló, eddig összesen három NB I-es meccsen játszó Bódi Ádám.

Rajtuk kívül ki kell emelni a kapusposzton kimondottan fiatalnak mondható 23 éves Verpecz Istvánt, aki reménykedhet abban, hogy egyre több mérkőzés jut neki, hiszen a Pápa elleni bajnokin és a Basel elleni két BL-selejtezőn is szerepet kapott már – igaz, a Bázelben kapott három gól után kikerült a kezdőcsapatból.

Ahogy azt fentebb jeleztük, a DVSC keretében tizenéves fiatalt nemigen találnunk, ugyanakkor sok a húszas évei elején járó, az élvonalban már korábban bizonyító játékos, úgymint Varga József, Farkas Balázs, Szilágyi Péter és Fodor Marcell – ők egyaránt 22 évesek.

Kaposváron a két tehetséges középpályás, a 18 esztendős Kulcsár Kornél és a 20 éves Balázs Benjámin már az előző idényben fontos tagja volt csapatának. Tehetségükre Olaszországban is felfigyeltek – a nyáron az olasz másodosztályú Pescaránál jártak, ahol elégedettek voltak velük, de a somogyiak egyelőre nem akartak megválni tőlük. Mindketten alapemberei Sisa Tibor együttesének.

Mellettük a 19 éves Keresztes Ferenc és a 20 esztendős Bőle Lukács hívhatja fel magára még jobban a figyelmet Kaposváron. A szintén 20 éves Farkas Zoltán már tapasztaltnak számít, hiszen neki ez már a negyedik szezonja az élvonalban.

A Haladásnál már néhány éve zajlik a fiatalítás. A keret legfiatalabb játékosa a 17 éves csatár, Ugrai Roland, aki az előző idényben két bajnokin lépett pályára, a DVSC ellen gólt is szerzett, ő joggal bízhat abban, hogy fokozatosan egyre több lehetőséget kap.

Ugyanez igaz a 19 esztendős csatárra, Rácz Ferencre, aki már két szezonnal ezelőtt debütált az élvonalban, eddig összesen tíz meccs jutott neki. Az ugyancsak 18 éves középpályás, Kovács István Ádám 2009 tavaszán mutatkozott be az első osztályban, neki is rutint kell még szereznie, ahogy a 20 éves védőnek, Devecseri Szilárdnak is, aki egyelőre még vár NB I-es bemutatkozására.

A 20 és 22 év közötti játékosok közül Lengyel Dániel, Iszlai Bence, Simon Attila és Simon Ádám már eddig is fontos láncszeme volt a szombathelyi csapatnak, és ez az új évadban sem változik.

 A TÖBBIEK
 

A Videoton keretében öt 20 év alatti játékos található, de közülük csak az MTK-tól szerződtetett, kétéves NB I-es múlttal bíró, de még mindig csak 19 esztendős Gosztonyi András reménykedhet abban, hogy meghatározó játékossá válik ebben a szezonban. Baracskai Roland, Margitics Andor, Szolnoki Roland és Ponczók Csaba alighanem már annak is örülne, ha néhány meccsen csereként lehetőséget kapna Mezey Györgytől. Az egyaránt 22 éves Lázár Pált és Elek Ákost már nem sorolhatjuk a nagy ígéretek közé, hiszen mindketten bizonyítottak már az élvonalban, utóbbi a válogatottban is, de az ő példájuk mutatja, Fehérváron odafigyelnek a fiatalokra is.

 

A Győr és a saját nevelésű fiatalok kérdése már lerágott csontnak számít. Az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelését működtető klubnál (a korosztályos válogatottak tele vannak győri játékosokkal) két 20 év alatti futballista található az első csapat keretében: az egyikük az elmúlt idényben csak epizódszerepet kapó, az új szezonban az NB I-ben még nem játszó 19 éves U20-as vb-bronzérmes Kiss Máté, a másikuk a grúz Teimuraz Sarasenidze.

 

A ZTE-nél  két 19 éves fiatalember, Turcsik Richárd és Kocsis Adrián, illetve a 18 esztendős Vittman Ádám vár arra, hogy bemutatkozhasson az élvonalban.

 

A Ferencvárosnál a 19 éves Gárdos András a tavasszal a Pápa ellen góllal mutatkozott be az NB I-ben, ám azóta nem kapott lehetőséget a csapatban. A szintén 19 éves Vass Máté továbbra is vár az élvonalbeli bemutatkozására, ahogy a nyáron Ausztriából hazatérő Nagy Patrik is. A saját nevelésű játékosok közül Tóth Bence és Kulcsár Dávid már nem számít ígéretnek, velük szemben sokkal nagyobbak az elvárások.

 

Az akadémiát is működtető Honvéd nagy ígérete a még mindig csak 17 éves, de már a harmadik NB I-es szezonjára készülő Vólent Roland. Az más kérdés, hogy a 2009 májusában debütáló csatár eddig összesen öt meccset játszott, ráadásul amióta Massimo Morales a kispestiek vezetőedzője, azóta egyet sem. A 19 éves középpályás, Hidi Patrik sem tartozik az olasz szakember legfoglalkoztatottabb játékosai közé, elvégre csak két bajnoki meccset kapott Moralestől, előtte pedig tizenötöt. Húsz éven aluli játékos az NB I-ben még nem szereplő 18 éves középpályás, Czár Richárd és a 19 esztendős Bajner Bálint. Utóbbit gyakran játszatja Morales. A csapat legnagyobb értéke továbbra is Debreceni András, aki 21 éves kora ellenére már évek óta oszlopos tagja a kispestiek védelmének.

 

Kecskeméten két 20 éven aluli futballista található a keretben: Tölgyesi Viktor eddig két meccsen szerepelt az élvonalban, az új szezonban még egyszer sem. A szintén 19 éves Bertus Lajos eddigi 11 NB I-es meccsén egy gólt szerzett, de az új idényben még ő sem kapott lehetőséget.

 

Pápán 20 évesnél fiatalabb játékos nincs a keretben, a csapat utánpótlás-válogatott játékosai közül Gyömbér Gábor, Heffler Norbert és a nyáron a DVTK-tól érkező Takács Péter már rendelkezik élvonalbeli rutinnal.

 

A Vasasnál a 19 éves Matolcsi Marcell és a szintén 19 éves Csoór Patrik vár arra, hogy megmutathassa magát az első osztályban, Balogh Bence (ő is 19 éves) már kapott két meccset, de lévén, hogy csatárposzton telt ház van Angyalföldön, nem lesz könnyű gyarapítania NB I-es mérkőzéseinek a számát. Ez a megállapítás a 20 éves Beliczky Gergőre is vonatkozik, aki 11 meccsén négyszer volt eredményes a hazai élvonalban, és megfordult a holland másodosztályban is a Zwolle játékosaként.

 

Pakson a 18 éves Haraszti Zsolt a keret legfiatalabb játékosa, ő a DVSC ellen mutatkozott be a 2. fordulóban. Rajta kívül Pap Roland, Bohner Roland, Pokorni Péter, Fiola Attila és a már a Szpartak Moszkvát is megjárt, de mindössze 19 NB I-es meccsen pályára lépő Dudás Ádám tartozik az ígéret kategóriájába. A Dudáshoz hasonlóan U20-as vb-bronzérmes Szabó János viszont több ennél, ő már alapembere a tolnai csapat védelmének.

 

Az újonc Siófoknál nincs 20 év alatti játékos a felnőttkeretben, míg a Szolnoknál Blaskovits Patrik és Lengyel Béla képviseli ezt a korosztályt.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik