Másodfokon is nyert az FTC az MLSZ ellen

Vágólapra másolva!
2006.12.07. 13:05
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság szeptember 5-én hozott határozatát, vagyis a Ferencváros jogerősen megnyerte a Magyar Labdarúgó-szövetség elleni perét.
Dámosy Zsolték napokon belül döntenek a következő jogi lépésekről
Dámosy Zsolték napokon belül döntenek a következő jogi lépésekről
Dámosy Zsolték napokon belül döntenek a következő jogi lépésekről
Dámosy Zsolték napokon belül döntenek a következő jogi lépésekről

Az FTC elnöksége elégedett

A Ferencváros elnöksége csütörtökön az ftc.hu-n közzétett közleményben reagált a jogerős bírósági döntésre:
"A Ferencvárosi Torna Club elnöksége teljes elégedettséggel vette tudomásul a Fővárosi Ítélőtábla mai döntését, ami helyben hagyta az elsőfokú határozatot. Ezek alapján kijelenthető: a Magyar Labdarúgó-szövetséggel szemben minden fórumon bebizonyosodott a Ferencváros igaza, legyen szó a fegyelmi bizottságról vagy a polgári bíróságról. Azaz összességében jogellenes volt a Ferencváros kizárása az első osztályú labdarúgó-bajnokságból, illetve a Ferencváros jogszerűen fordult jogorvoslatért a polgári bírósághoz. Most a Ferencvárosi Torna Club jogi szakértői mostantól a fentiekből levonható további jogi konzekvenciákat elemzik."
A három hónappal ezelőtti döntés megsemmisítette az MLSZ elnökségének feloszlató határozatát, valamint az új testület licencet megtagadó határozatát. Az FTC az NB I-es induláshoz szükséges licencengedély megvonása miatt indított pert a szakszövetség ellen.

A klub hivatalos internetes oldala szerint a Ferencváros napokon belül dönt a további jogi lépésekről.

Az NB II-be száműzött FTC a nyár óta harcol a szövetséggel, mivel úgy gondolja, hogy jogsértő volt a kizárásról hozott döntés. A szeptemberi tárgyaláson is elhangzott, hogy május 31-én a másodfokú licencadó testület megadta a klublicencet az FTC Zrt.-nek. Ezt pedig nem volt joga felülbírálni a szövetség elnökségének, mert a licenceljárás szabályai erre nem hatalmazzák fel. Vagyis a Ferencvárosnak most is az első osztályban kellene szerepelnie, noha pénzügyi helyzete jelenleg sem rózsás, igaz az új vezetőség folyamatosan dolgozik a helyzet javításán.

Az MLSZ több ponton támadta az FTC Zrt. keresetét. Egyrészt a FIFA és az UEFA tiltására hivatkozott. Ismert, akkoriban a nemzetközi szövetség levelet is küldött magyar tagszervezetének, amelyben felszólította, hogy augusztus 31-ig rendezze az ügyet. Ez azóta sem történt meg, s szinte biztos, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyó határozata után jön majd a folytatás.

Az MLSZ úgy vélte, hogy a klub csak a Sport Állandó Választott Bírósághoz fordulhatott volna, de erre a Ferencváros úgy válaszolt, hogy nem fegyelmi ügy esetén e választott bíróság csak akkor vehető igénybe, ha mindkét fél alávetési nyilatkozatot tesz, azaz kötelezettséget vállal arra, hogy elfogadja a választott bíróság illetékességét, ám ilyen nyilatkozat nem született.

Helmeczy László, a szövetség alelnöke és a perben a jogi képviselője azt is kiemelte szeptemberben, hogy a licenctestületek sorozatosan alapszabály- és licencszabályzat-ellenes határozatokat hoztak, így az MLSZ elnökségének nem volt mit tennie, helyre kellett állítania a törvényes állapotokat.

Ősszel az Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi eljárást is indított a zöld-fehérek ellen a bírósági per miatt, s a fegyelmi bizottság első fokon 25 millió forintos bírságot szabott ki, s eltiltotta a csapatot a nemzetközi találkozóktól. November 30-án az MLSZ fellebbviteli bizottsága megsemmisítette az ítéletet, vagyis a múlt héten a Fradi már nyert egy csatát.

MLSZ: Továbbra sincs licence az FTC-nek

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki jogerős ítéletével a Magyar Labdarúgó Szövetségnek adott igazat.

Bár az Ítélőtábla az Magyar Labdarúgó Szövetség Elnökségének 235/2006 számú határozatának, valamint a MLSZ Fellebbviteli Licencadó Testületének 011/2006 számú határozatának - az elsőfokú bíróság által való - törlését jóváhagyta, azonban megállapította, hogy az FTC Labdarúgó Zrt.-nek továbbra sincs érvényes licence, így nem jogosult arra, hogy induljon a nemzeti bajnokság első osztályában. Az elsőfokú ítéletet az FTC Labdarúgó Zrt. is tudomásul vette, mivel a döntést nem fellebbezte meg.
(www.mlsz.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik