GYŐRI FERENC (Isztambul) 2021.04.16 10:51 Frissítve: 2021.04.16 10:59

Női kosár Euroliga: Nagyszerű, hogy eljutottunk ide – Gáspár Dávid

Ha pénteken legyőzi a nemzetközi porondon még veretlen spanyol Salamancát a magyar bajnoki címvédő Sopron Basket, akkor 2018 után játszhat ismét finálét a női kosárlabda Euroligában.

A soproniak klasszisát, Gabby Williamst választották meg az idény legjobb védőjátékosának (Fotó: fiba.com)

 

Adják magukat!

Csütörtök este volt esedékes a Sopron másnapi ellenfele, a Salamanca sajtótájékoztatója, amelyen a magyar klubot 2017 és 2019 között irányító, vele mindkét idényben az Euroliga négyes döntőjébe jutó edző, Roberto Íniguez és a csapatkapitány Silvia Domínguez szólalt meg. A 34 éves Domínguez háromszor nyerte meg az Euroligát, először éppen Íniguez irányítása alatt tíz esztendeje a Valenciával.

„A városnak, a klubnak és a csapatnak is nagy eredmény, hogy a négyes döntőben szerepelhetünk – jelentette ki Domínguez. – Fiatal játékostársaim izgatottak és motiváltak, készen állunk a tapasztalatszerzésre. Csak a pénteki találkozó lebeg a szemünk előtt, a legjobbunkat szeretnénk nyújtani a Sopron ellen.”

„Korábbi klubom ellen játszunk, amelynek fejlődésében, úgy gondolom, én is szerepet játszottam – vette át a szót Íniguez. – Nagyon különleges és érdekes mérkőzés lesz. Jó hangulatban várom az összecsapást, én is megteszek mindent, ami tőlem telik – a Sopron jó és erős csapat, a legfontosabb, hogy jelenjen meg a saját identitásunk a pályán, adjuk magunkat az elődöntőben.”

Túlzás lenne állítani, hogy a Golden State Warriors csillaga, a tripladobás királya, Stephen Curry irigyelné Gáspár Dávidot, ám a Sopron Basket edzője megmutatta, nem múlt el nyomtalanul a hosszú profi karrier: az első bedobott hárompontostól számítva több mint harminc kísérleten át ötven százalék feletti pontossággal célzott a csütörtök déli edzés felvezetéseként. És még ennél is jobban lehet örülni annak, hogy a labdát Török Zoltán, a Sopron ügyvezetője szedte a mesternek, vagyis a hosszú ideje betegeskedő sportvezető is vállalta az utazást, hogy megnézze, mire megy az Euroliga final fourjában negyedik alkalommal részt vevő magyar együttes.

Isztambul sokat vállalt, ugyanis nemcsak a női kosárlabdázók elitsorozatának négyes döntőjét, hanem a teniszezők WTA-tornáját is megrendezi nagyjából egy időben. A két esemény összecsúszása produkál érdekes helyzeteket az egyik Hilton hotelben is, ahol a soproniakat és riválisaikat, no meg sok teniszezőt és a stábjukat, valamint külsősöket is elszállásoltak. Az ötcsillagos szálloda a maga 26 emeletével igazán impozáns, ugyanakkor azt a szigorú buborékot, amit Sopronban korábban három ízben is megtapasztalhattunk (az izolált szereplők nem érintkeznek senkivel, aki a buborékon kívül tartózkodik, ráadásul a kiszolgáló személyzet minden tagja szintén része a buboréknak), esélyük sincs tartani a török szervezőknek.

Vélemény

Fegyverneky Zsófia, a Sopron irányítója: – Nagyon örülök, hogy itt vagyunk az Euroliga négyes döntőjében, jelentős siker ez a klubnak és nekünk is. Mindenki tisztában van vele, milyen kemény az elitsorozat mezőnye. Szeretnénk élvezni ezt a hétvégét, hiszen az ilyen mérkőzésekért kezdtünk el anno kosárlabdázni, ezekért edzünk, és ezekre várunk karrierünk során. Pénteken nagyon-nagyon jó csapat ellen lépünk pályára, amely remek játékra képes, és igazi csapatként funkcionál. Igyekszünk a legjobbunkat mutatni és megtalálni a Salamanca gyenge pontjait. Az elmúlt hetekben megfelelően felkészültünk a riválisból, kitűnő meccsre számítok!

Visszatérve a csütörtöki foglalkozásra, Laczka Miklós segédedző sokáig négy magasemberrel dolgozott az egyik térfélen, míg a túloldalon Gáspár Dávid és Szegedi Róbert erőnléti edző a mezőnyposztokon szereplőkkel végezte a feladatokat (Sztevan Karadzsics szakmai mentor középen állt, és hol ide, hol oda pillantott), aztán jöhettek a közös taktikai gyakorlatok a vakító fényű Volkswagen Arenában. Szerencsére a DVTK elleni bajnoki elődöntő második felvonásán alaposan helybenhagyott, a múlt héten nem edző Jelena Brooks is ott lehet a parketten, ami felbecsülhetetlenül fontos. A szerb magasbedobó bekerült az Euroliga második legerősebb ötösébe, az elsőben a ragyogó amerikai-francia bedobó, Gabby Williams képviseli a soproniakat, ráadásul őt választották meg az idény legjobb védőjátékosának is.

Helyi idő szerint este nyolctól is edzett a szállástól néhány percnyi buszútra található csarnokban a Sopron Basket, ám korábban, az ebéd előtt még volt miért izgulni, ugyanis a keret és a stábtagok számottevő része bent ragadt a liftben, hosszú percekig vesztegeltek két emelet között, aztán kacifántos úton visszajutottak az étterem szintjére. A szomszédos asztalnál éppen Roberto Íniguez, a korábbi nagyszerű soproni edző és csapata, a sorozatban eddig veretlen Perfumerías Avenida Salamanca evett – még ha a nemzetközi szövetség megkérdezett szakértői nem is igazán bíznak a zöld-sárgákban, igenis jó esély van rá, hogy 2018 után ismét Euroliga-finálét játsszanak, vagyis sikerrel vegyék a spanyolok elleni pénteki elődöntőt.

A két csapat jellemzői sok tekintetben egyezőek

– Milyen állapotban vannak a sérüléssel bajlódók, élükön Jelena Brooksszal?
– Jeca nem gyógyult meg százszázalékosan, a fogát kezelik majd, de készen áll a játékra – mondta Gáspár Dávid, a Sopron edzője. – A többiek is rendben vannak a helyzetükhöz képest, játékra alkalmasak, fájdalmak akadnak itt-ott, de ez normális.

– Elég hűvös van a csarnokban, a fényviszonyok is furcsák, számít ezek javulására pénteken?
– Fogalmam sincs, hogy változnak-e, de tény, az edzések ideje alatt elég érdekes szögből érkezett a világítás. A hideget nem észleltem, engem nem zavar a hőmérséklet.

– Miben jobb a Sopron Basket a Salamancánál?
– A pályán kiderül, hogy jobb-e. Úgy látom, védekezésben és támadásban is ugyanazt a csapatjátékot, szisztémát próbálja megvalósítani mindkét csapat, nyilván különböző játékosokkal. Amelyik fél jobban érvényre juttatja az akaratát, és jobb formában lesz az adott pillanatban, az győzhet. Nem tudnék kiemelni olyasmit, hogy ötös poszton vagy irányítóban ütőképesebbek vagyunk, de fordítva sem – a két együttes erősségei és jellemzői sok tekintetben megegyeznek.

– Meglepődött, hogy a FIBA által felkért szakértők a spanyolok továbbjutását jósolják?
– Nem foglalkozom vele, ez az ő véleményük, szívük joga, hogy ezt higgyék. Az előző mérkőzések vagy a játék képe, a játékoskeret összetétele alapján őket sorolják előrébb, nincs ezzel semmi baj.

– Bármi is történjék Isztambulban, remek idényt futott a csapat. Egyetért?
– Igen, nagyszerű, hogy eljutottunk ide, nagyon sok munka van benne, nem a véletlen műve. Összességében elégedett lehetek, az egész csapat, mindenkit beleértve, és a stáb közös sikere ez, örülünk neki.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
ELŐDÖNTŐ
Április 16., péntek
16.00:
 Fenerbahce (török)–Jekatyerinburg (orosz)
20.00: Sopron Basket–Salamanca (spanyol) (Tv: M4 Sport)

HELYOSZTÓK
Április 18., vasárnap
14.00:
 bronzmérkőzés
18.00: döntő

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.

2021.03.14 00:14:22

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A sportági szakszövetségeknek „kötelességük közreműködni a tagok közötti viták rendezésében”. Közbevethető, hogy a szövetség nem tag, hanem hatalom, de a törvénynek nem csupán betűje, hanem szelleme is van.

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.