Női kosár Euroliga: összeszedett, elszánt játék kell a Soprontól

GYŐRI FERENC (Isztambul)GYŐRI FERENC (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 10:14
null
Határ Bernadett (labdával) szerint fontos a pályán kívüli csapategység is (Fotó: Sopron Basket/Tóth Zsombor)
A hazai pályán játszó törökök a vasárnapi döntő favoritjai, de Laczka Miklós, a soproniak segédedzője szerint lesznek olyan időszakok, amikor meg lehet fogni az ellenfelet.

 

NS-SZAKÉRTŐ

KÁROLYI Andrea
korábbi Európa-bajnoki 4. helyezett játékos: – A meccs előtt is elmondtam, a Sopron kiemelkedő csapatjátékkal tud szép eredményt elérni a final fourban. Jelena Brooks persze kiugró teljesítményt nyújtott az elődöntőben, de nem egyedül vitte a hátán az együttest, mindenki hozzátette a magáét, aki pályára került. A jó kezdés döntötte el a mérkőzést, az utolsó percekig kitartott az akkor kialakított különbség. Amíg a Salamanca a második félidő elejétől, a Sopron már az első másodperctől kezdve kitűnően koncentrált, szép támadásokat vezetett, és stabilan védekezett, ami nem ment a spanyoloknak az első két negyedben. A Fener közben abszolút esélyesként lépett pályára az USK Praha ellen, ám volt olyan pillanat, amikor a csehek tizenkettővel is vezettek – más kérdés, hogy a törökök olyan bombaerősek, hogy simán ledolgozták a hátrányt, majd kilenccel megnyerték a találkozót, vagyis huszonegy pontot vertek riválisukra egy félidő alatt, ami beszédes. Lényegében ugyanaz történt, mint az elődöntő első párharcában, csak a magyar bajnok nem adta le az előnyét, míg a Fenerbahce fordított. Nagyon küzdelmes meccsre számítok vasárnap, a hazai pálya miatt kicsivel több esélye van a Fenernek, de nyomasztani fogja a teher. A Sopronnak már a kezében van az ezüst­érem, ami eleve óriási eredmény, így nyomás nélkül játszhat.

Illusztris vendégek látogatták meg szombaton az Euroliga döntőjébe 2018 után másodszor bejutó Sopron Basketet. Előbb délután az Európa-kupában csak a csalódást keltő negyedik helyen végző török Mersin két amerikai játékosa tűnt fel az isztambuli négyes döntő csapatainak helyet adó szállodában. Egyikük az előző idényben néhány hónapon át az Atomerőmű KSC Szekszárdot erősítő DeWanna Bonner volt, míg másikuk a magyar bajnokot 2016 és 2019 között erősítő korábbi nagy kedvenc, a válogatottunkban is szereplő Yvonne Turner, aki boldogan ölelkezett össze régi barátaival, és vasárnap is a mieink sikeréért szurkol az Ülker Arenában. Akárcsak az a korábbi klasszis, akinek 11-es számú mezét visszavonultatták a soproniak, ám 2019-ben rövid időre visszatért a pályára, sőt az Euroliga final fourban is szerepet kapott. Honti Kata már a pénteki sikeres elődöntő után megígérte Török Zoltán ügyvezetőnek, hogy másnap ott lesz Isztambulban, és tartotta szavát, vele is találkoztak a magyar bajnok játékosai, miután visszaértek a hotelbe a kora esti edzésről. A tréning előtt Török a szálloda szomszédságába települő alkalmi piacról (ahol a kofák egymást túlkiabálva kínálták a zöldséget, gyümölcsöt, magokat, halat a népes vásárlóközönségnek) beszerzett nagy mennyiségű eperrel lepte meg a lányokat és a stábot. A másfél órás foglalkozás túlnyomó részében a taktika, bizonyos játékhelyzetek gyakorlása és az átmozgatás volt napirenden – ahogy véget ért, megkérdeztükLaczka Miklós segédedzőtől, hogy hazai pályán meg lehet-e verni a Fenerbahcét (a csoportkörben otthon 73–47-re, idegenben 82–59-re nyert a Sopron ellen), amely 12 pontos hátrányból jött vissza az elődöntőben legjobbját, a spanyol María Condét elveszítő cseh USK Praha ellen.

„Nagyszerű képességű sztárjátékosokkal áll fel a Fenerbahce, viszont van hullámzás a játékában– magyarázta a szakember. – Sokszor épp ennek köszönhető, hogy az egyéni képességek jobban előtérbe kerülnek, mint a csapatjáték, ezekben a pillanatokban kell megfogni az ellenfelet és előnyt kiharcolni, megragadni az adódó lehetőségeket. Alina Jagupova, Kayla McBride és Satou Sabally is világsztár a kezdő ötösben, ők hárman egymaguk is képesek eldönteni a meccset, ugyanakkor azt is tudjuk, kik azok a játékosok, akiktől talán egy kicsivel kevesebb várható, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének képesek bármikor betalálni. Tehát okosnak kell lennünk.”

Laczka úgy véli, mindkét együttesre terhet rakhat a várható telt ház és a pokoli hangulat. Az biztos, hogy a Feneren óriási nyomás lesz, mindenki azt várja tőle, hogy otthon megszerzi története első Euroliga-trófeáját. Ezért aztán hatalmas támogatást kap, ezt meg a Sopronnak kell elbírnia, amely, ha élvezni tudja a döntőt, precízen, és megalkuvás nélkül játszik, jó mérkőzésnek nézhet elébe. Talán még annál is jobban kell teljesítenie, mint a Salamanca elleni elődöntő első félidejében.

Magyar edző először – akkor még a Bajnokcsapatok Európa-kupájában – 1979-ben vezetett magyar csapatot a legrangosabb európai sorozat fináléjába. Szabó Ödön nem járt szerencsével a BSE élén, most, 43 év elteltével Gáspár Dávid is megpróbálkozhat vele.

VÉLEMÉNY

Victor LAPENA, a Fenerbahce edzője: – A szurkolók kihúztak minket a csávából, amikor tizenkét pontos hátrányban voltunk. Mondtam is a játékosaimnak az időkérésnél, hogy szuper képességeik vannak, és ha olyan egységesen kosárlabdáznak, ahogyan az idény korábbi szakaszában, megfordítható a mérkőzés. Boldog vagyok, hogy sikerült! A döntőben a Sopron lesz az ellenfelünk, amely ragyogó játékoskerettel érkezett, csodálatos pillanatai voltak a Salamanca ellen. Ugyanakkor mi is nagyon megérdemeltük, hogy bejussunk a fináléba, főként azért, amit november óta mutatunk. A világ legjobbjai szerepelnek a csapatunkban, a pénteki mérkőzés második feléből önbizalmat is meríthettek a lányok, ráadásul ismét mögöttünk lesz fantasztikus közösségünk.

Kayla MCBRIDE, a Fenerbahce hátvédje: – Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan küzdöttünk. Hullámzó volt a mérkőzés, gyengén kezdtünk, de igazi csapatként talpra tudtunk állni, miután elkezdtünk úgy védekezni, ahogyan korábban szoktunk. Hihetetlen mérkőzés volt, elképesztő hangulat uralkodott az arénában, ez jellemző erre a klubra. Az eredmény az edzőnket is dicséri, ő épített fel minket erre a szintre. Egyre jobban megismertük a másikat, közelebb kerültünk egymáshoz. Csak így lehet trófeá­kat nyerni, és vasárnap is ebben a szellemben kell pályára lépnünk. Negyven percre vagyunk attól, hogy történelmet írjunk.

A soproniak jobban szeretik egymást a pályán kívül is, mint a törökök

HATÁR Bernadett, a Sopron centere: – Nem mindennapi bravúr tizenhatos pontos előnnyel zárni az első félidőt az Euroliga elődöntőjében. Miről beszéltek az öltözőben a nagyszünetben?
– Ismerjük a Salamancát edző Roberto Íniguezt, tudtuk, hogy még nagyobb energiával jön ki csapata a második félidőre. Tisztában voltunk vele, hogy nem eshetünk össze, azt beszéltük, hogy próbálunk kitartani, ameddig csak lehet, és ugyanazt a játékot játszani, amit az első két negyedben.
– Amikor négy pontra feljöttek a spanyolok, akkor is azt érezte, hogy kézben van a mérkőzés?

– Természetesen izgultunk, de számítottunk rá, hogy előállhat ilyen helyzet. Az elveszített Magyar Kupa-döntő miatt egyértelmű volt, hogy nem eshetünk szét a hajrában. Végig küzdöttünk, ennek köszönhetjük, hogy ellenfelünk öt perc alatt nem volt képes bejönni négy pont alá.
– Jobban örült volna, ha az USK Prahával találkoznak a fináléban?

– Mondhatnám, hogy jobb lett volna, ha a csehekkel kell összecsapnunk a döntőben, ám ennek nincs jelentősége, a Fenerrel játszunk, s felkészülünk belőle. Nehéz meccs vár ránk, tele lesz a csarnok, ami nagy motivációt ad nekik, de ki kell zárnunk ezt a tényezőt, és csak magunkra koncentrálunk.
– Ki lehet jelenteni, hogy csapatként egységesebb a Sopron Basket a hazai klubnál?

– Nem mondanám, szerintem ők is elég jók ebben, tudnak egységesen játszani, nem véletlenül vannak ott, ahol... Annyiban mégis lehet előnyünk, hogy mi talán jobban szeretjük egymást a pályán kívül is.

 

EUROLIGA, NŐK, NÉGYES DÖNTŐ,
ISZTAMBUL

DÖNTŐ
16.00:
SOPRON BASKET–Fenerbahce Safiport (török) (Tv: M4 Sport+)
A 3. HELYÉRT
13.00:
Perfumerías Avenida Salamanca (spanyol)–ZVVZ USK Praha (cseh)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik