GYŐRI FERENC (Isztambul) 2021.04.18 15:50 Frissítve: 2021.04.18 18:09

Női kosár Euroliga: a bronzmeccsen is kikapott a Sopron, a Fener lett a 3.

A női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének bronzmérkőzésén a Sopron izgalmas végjátékot követően 6 pontos különbséggel, 64–58-ra kikapott a házigazda Fenerbahcétől, így a 4. helyen zárt a sorozatban.

 

Nagy csatában dőlt el a bronz sorsa (Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket)

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
BRONZMÉRKŐZÉS
Fenerbahce (török)–Sopron Basket 64–58 (22–9, 14–22, 11–15, 17–12)
Isztambul, 100 néző. Vezette: Csender (román), Velikov (bolgár), Dahra (francia)
FENERBAHCE: THOMAS 8/6, MCBRIDE 15/6, Jagupova 11/3, Sabally 13/3, Vaughn 12. Csere: Stokes 2, Cakir, Canitez, Zandalasini 3/3, Nicholls. Edző: Victor Lapena
SOPRON: Fegyverneky 3, January 5, Walker 7/3, BROOKS 21/3, KRAJISNIK 17. Csere: Határ 2, Czukor 3/3, Varga A. Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 4. perc: 9–1. 8. p.: 18–5. 11. p.: 25–9. 16. p.: 34–16. 19. p.: 34–29. 23. p.: 42–33. 26. p.: 42–40. 30. p.: 47–46. 35. p.: 57–46. 39. p.: 59–54
Kipontozódott:
 January (33. p.), Brooks (40. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Sopron Basket esélyei, illetve helytállása teljes mértékben relatívvá vált az Euroliga isztambuli final fourjának bronzmérkőzésén, amikor kiderült, amerikai kitűnősége, Gabby Williams térdbántalmai miatt nem léphet pályára. Megpróbált mindent, elkezdte a bemelegítést, ám el kellett tekinteni a játékától. Ezzel összefüggésben ugyanakkor felhőtlenül, nyomás és elvárás nélkül lehetett kosárlabdázni a házigazda török Fenerbahce Öznur Kablo ellen, amely a hiányzó nélküli Sopron ellen is favorit lett volna. Amit az idei Magyar Kupa győztese mutatott a Volkswagen Arenában ezen a vasárnapon, az abszolútértékben is felülmúlta a várakozásokat.

Öt és fél percre volt szükség a mieink első mezőnykosaráig, de szerencsére a Fener sem termelte ezeket ipari mennyiségben. Voltak momentumok, amelyeknek már ekkor is örülhettünk, így például Czukor Dalma triplája a sarokból (akit a szpíker gyakran kissé furán ejtett ki, nagyjából úgy, hogy „Czukros”), vagy éppen annak, hogy már a második negyedben pályára került a húszéves Varga Alíz.

Azt meg különösen boldogan nézhettük, ahogy az együttes 34–16-ról 34–29-re zárkózik fel a nagyszünet előtti percekben. Úgy fest, eddigre sikerült leküzdeni a kezdeti megilletődöttséget, ami mondjuk Jelena Brookson egy pillanatig sem érződött, a szerb magasbedobóra általában jellemző megalkuvás nélküli játék ezúttal imponáló eredményességgel párosult.

Aztán a harmadik negyed derekán már ott tartottunk, hogy Megan Walker triplájának köszönhetően csupán kettő pont volt a Sopron Basket hátránya – nehezen akartuk elhinni, amit látunk, márpedig valóban arról volt szó, hogy a kimagaslóan legjobb európai csapatot, a Jekatyerinburgot megszorongató Fenerbahce küszködött Gáspár Dávid lányai ellen. Brooks sajnos ezúttal is hamar begyűjtötte a negyedik személyi hibáját, mindezt úgy, hogy az ellenfél már feltette a kezét, elismerte, hogy szabálytalankodott, aztán a játékvezetők mindenki megdöbbenésére (legalábbis a magyar oldalon) támadófaultot jeleztek.

Mindenesetre élt a remény az utolsó tíz percre fordulva, Tina Krajisnik zseniális volt, mint szokott, igaz, dobása, amely vezetést érhetett volna, leperdült a gyűrűről, és Jasmine Thomas odaát bepörkölt egy triplát a szomorúságunkra. Sőt, utána Kayla McBride is, így a Fener 53–46-os előnyét regisztrálhattuk. Gáspár mester időt kért, aztán Briann January kipontozódása után még egyet – az amerikai hátvéd természetesen támadóhiba után kényszerült elhagyni a játékteret, amivel a három sporttárs jó alaposan megszórta a magyar reprezentánst a találkozón...

Azért azt se rejtsük véka alá, hogy borzalmasan játszottak a törökök, temérdek eladott labda jellemezte őket, bár ez igaz volt a Sopronra is. A véghajrában még látótávolságon belül, hat pontra volt a magyar együttes, ám bő fél perccel a vége előtt, időkérés után Czukor nem tudta bedobni a labdát a rendelkezésére álló öt másodperc alatt. Az a Czukor Dalma, akit nem sokkal korábban néma síp mellett löktek ki a pályáról… Nem ezen múlott, de a játékvezetés következetessége ezúttal hagyott kívánnivalót maga mögött.

A Sopron produkciójára viszont ez egyáltalán nem igaz, nagyon szépen fejezte be a négyes döntőt a vereség ellenére. Közhelyes kijelentés, és nem pótolja a győzelem örömét, de így igenis ki lehet kapni!

MESTERMÉRLEG
VIctor Lapena:
 – Le a kalappal a lányok előtt, noha sok problémával küzdöttünk, a koronavírus is megtizedelt minket, hittem a csapatban. Végletekig kiélezett meccset játszottunk az elődöntőben, és utána meg tudtuk nyerni a bronzmérkőzést – nagy elismerés, hogy a Fenerbahce edzője lehetek. Minden elismerésem a Sopronnak és edzőjének, fantasztikus munkát végeztek ebben, és az előző, félbeszakadt idényben is. A FIBA és az euroligás csapatok is nagyszerűen dolgoztak a mostani nehéz helyzetben, hatalmas teljesítmény volt a buborékok és a final four lebonyolítása. Így is csodálatos ez az évad, de szeretnénk a török bajnokságot is megnyerni.
Gáspár Dávid:
 – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, és hogy a Sopron Basketet irányíthatom. A vezetőség mindent megtett, hogy segítse a munkánkat, és a final fourban képviselni ezt a klubot nagy dolog nekem és mindannyiunknak. Az egész meccsen keményen küzdöttünk, próbáltuk a legjobbunkat adni, s még ha nem is léphettünk ki a pályára a legerősebb csapatunkkal, de a játékosok felvették a versenyt az ellenféllel, végig készen álltak a kihívásra. Megmutattuk, miért vagyunk itt, és hogy nem volt véletlen, amit ebben az idényben elértünk. Dolgozunk tovább, vannak még céljaink az évadban. Emelt fővel hagyjuk el Isztambult!

DÖNTŐ
18.00:
Salamanca (spanyol)–Jekatyerinburg (orosz)

2021.11.23 22:36:22

Kosárlabda DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Összekovácsolódott a nemzeti csapat gerince.

2021.10.21 16:10:11

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A kétszeres NBA-győztes klasszisnál képzettebb centert keveset hordott a hátán a föld.

2021.10.11 17:13:43

Kosárlabda nemzetisport.hu

Régen volt ilyen nehéz és összetett időszak a kosárszövetség munkatársainak életében.

2021.10.11 16:55:11

Kosárlabda nemzetisport.hu

Eseménydús hónapokat tudhat maga mögött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége.

2021.09.27 20:50:14

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak, aki nem követi a sportág honi történéseit, talán ezért is lehet meglepő, hogy a Falco jelenleg csupán két idegenlégióst alkalmaz. Szombathelyen úgy próbálnak sikeresek lenni itthon és a nemzetközi porondon egyaránt, hogy a lehető legtöbb magyar válogatott játékost igyekeznek szerződtetni.