Kosárlabda: Kellemetlen ellenfelek leszünk mindenkinek – Vojvoda Dávid

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 10:22
Szlovén vezetőedzővel, új játékospolitikával készül az előttünk álló idényre az Alba Fehérvár, amely az elmúlt két év csalódásai után visszavágyik a dobogóra.
A labdát a Fehérvárra visszatérő Szabó Zsolt (jobbra) elől elhalászó Omenaka Godwin maradt az Albánál (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A labdát a Fehérvárra visszatérő Szabó Zsolt (jobbra) elől elhalászó Omenaka Godwin maradt az Albánál (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


„Kellemetlen ellenfelek leszünk mindenkinek...”
– summázta a felkészülés eddigi tapasztalatait az Alba Fehérvár hétfő délutáni edzése előtt Vojvoda Dávid, a klub legmagasabbra taksált játékosa.

ALBA FEHÉRVÁR 2021–2022
Érkezett:  Martins Laksa (lett; Estudiantes, spanyol), Mirko Mulalic (szlovén; KK Rabotnicski, szerb), Pongó Marcell (Crailsheim Merlins, német), Jonathan Stark (amerikai; Giessen 46ers, német), Baylee Steele (amerikai, Stargard Szczecinski, lengyel), Szabó Zsolt (Zalakerámia-ZTE KK)
Távozott: Esa Ahmad, Stacy Davis, John Gillon, Zaid Hearst (mind amerikai; ?), Ronald Curry (amerikai; VEF Riga, lett), Csorvási Milán (Kaposvári KK), Markovics Luka (?)
Edző: Dejan Mihevc (szlovén; új)

Hogy a kék-fehérek, illetve a magyar válogatott vezére mire gondolhatott, arról nem sokkal később megbizonyosodtunk, hiszen az ötszörös magyar bajnok új szlovén vezetőedzője, Dejan Mihevc és stábja roppant intenzív és kemény edzést vezényelt, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem lesz egyszerű az ellenfeleknek már a labdafelhozatal sem.

Azt a múlt héten az Alba 20 éves magasbedobójától, Lukács Norberttől megtudtuk, hogy a fehérváriak az elmúlt évekhez képest egészen más harcmodorral és taktikával készülnek, egész pályás letámadást terveznek, mindehhez viszont kifogástalan figyelem és erőnlét szükséges. Nem hatott meglepetésként, amikor a szakvezető az első, a gyors átmenetet szimuláló gyakorlatnál a védekező együttes hanyag koncentrációját kritizálta. Mihevc egyébként is végig hangos szóval irányította kosarasait, egyetlen apró megingás sem kerülte el a figyelmét, és több esetben is aprólékosan magyarázta el játékosának, hol hibázott és mit kellett volna tennie.

VOJVODA DÁVID, AZ ALBA HÁTVÉDJE
A helyi fiatalokon kívül csak én maradtam, új légiósok és két meghatározó magyar játékos érkezett. Új a vezetőedző és az biztos, hogy teljesen más szemléletű csapatot láthatnak a szurkolók, mint az előző évadban. Hajtós, rakkolós együttes leszünk, amely a védekezést előtérbe helyezi. Nagyon kemény edzéseink vannak. Bátran kijelentem, kellemetlen ellenfél leszünk, de hogy ez az eredményekben hogyan mutatkozik meg, később derül ki.

Az edzés résztvevői pedig figyeltek, koncentráltan, teljes erőbedobással végezték a feladatokat, a sportághoz mérten szikrázó fizikai kontaktusok jellemezték a gyakorlatokat, a tréner pedig kérte is, senki se fogja vissza magát, a védők folyamatosan lihegjenek a támadók nyakában.

Úgy tűnt, egyébként sem kell motiválni senkit, az Alba jelenlegi kerete tudatosan lett úgy összeállítva, hogy a rutin megfelelően vegyüljön az ifjonti hévvel. A 35 esztendős Szabó Zsolt például úgy korholta magát, amikor kihagyott egy ziccert, mintha éppen pályája elején lévő, bizonyítani vágyó tinédzser lenne, s persze nemegyszer tanácsokkal látta el a mostani fiatalokat, akiknek van mit tanulniuk az „öreg harcostól.” Ez a Fehérvár abban is különbözik a korábbiaktól, hogy visszaszorulóban az öltözőben az „amerikai vonal”, a korábban megszokott négy-öt tengerentúli légiósból most kettőt találunk a keretben, a lett válogatott Martins Laksával és a szlovén Mirko Mulaliccsal teljes a kontingens, illetve négy aktív magyar válogatott is az Alba dresszét hordja, vagyis megfelelően mély a keret – ez kell is ahhoz az energiazabáló, de az ellenfelet hibára késztető elképzelés megvalósításához, amelyet a szakmai stáb elképzel. Az U23-as szabály miatt a Fehérvár nem lesz hátrányban, Lukács Norbert, Godwin Omenaka, Takács Milán és Martin, vagy éppen Balsay Ádám bőven elviszi a kötelező perceket.

Korai bármit mondani, de a fehérváriak alkalmasak lehetnek arra, hogy visszatérjenek a legjobbak közé – persze nem árt óvatosnak lenniük, az előző két évadnak is így futottak neki...

MINIINTERJÚ: DEJAN MIHEVC, AZ ALBA VEZETŐEDZŐJE
CSAK A GYŐZELEM A CÉL

 

– Milyenek az eddigi tapasztalatai Székesfehérváron?
– Semmi okom sem lehet a panaszra. Remek városba érkeztem, a klub pedig minden feltételt megteremt az eredményes munkához. Kiváló a sportcsarnokunk, az edzéslehetőségek, szóval nincs semmi probléma.

– A keret összetételével is elégedett?
– A lehetőségeinkhez képest a legjobb társaságot sikerült összerakni. Annyi probléma volt, hogy az amerikai Donte Thomas nem ment át az egészségügyi vizsgálaton, helyette érkezett a lett válogatott Martins Laksa, aki kiváló játékos. Nagy öröm számomra, hogy sok a fiatal a keretben, nagy felelősség, egyben öröm velük dolgozni. A játékosok hozzáállása egyébként is példaértékű, mindenki teljes erőbedobással dolgozik.

– Milyen játékstílusra számíthatnak a drukkerek?
– A koncepciónkat mindig a játékoskeret összetételéhez igazítjuk. Ez most sincs másként, a felkészülés alatt meglátjuk, hogyan ülnek az elképzeléseink.

– Képes lehet a csapat arra, hogy visszatérjen a legjobbak közé?
– Minden meccset szeretnék megnyerni, így természetesen a bajnokságban és a kupában is az első hely megszerzése lebeg a szemem előtt. Persze nagyon erősek a riválisok, de igyekszünk napról napra fejlődni, és felnőni az előttünk álló feladathoz.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik