Kosár NB I: visszajött mínusz tízről a Falco, az ötödik meccs dönt az aranyról

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 20:25
null
Nem tudta megőrizni előnyét a Szolnok (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Bár a harmadik negyed végén már-már kilátástalan helyzetben volt a Falco, a szombathelyi együttes 24–8-ra megnyert utolsó játékrésszel fordított és végül behúzta a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik meccsét a Szolnoki Olajbányász ellen. Mindez azt jelenti, hogy az ötödik mérkőzésen dől majd el a bajnoki arany sorsa!

 

Pünkösdhétfőn választ kaptunk arra a kérdésre, hogyan teljesít a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely akkor, amikor a nyakán a kés. Nos, szenvedett, de hatalmas szívvel küzdött, s bár a mutatott játék ezúttal sok kívánnivalót hagyott maga után, mégis a maga javára fordította a csatát.

Pénteken a 2019-es győztes kihívója, a Szolnoki Olajbányász Marjan Cakarun nélkül hosszabbításban szerzett ismét előnyt a fináléban, s az Arena Savariában újra számíthatott húzóemberére. A hangulat méltó volt a mérkőzés rangjához, a hazai drukkereken túl száz szolnoki fanatikus is elutazhatott Szombathelyre, s reménykedhetett abban, hogy kedvencei a negyedik találkozón lezárják a párharcot – sokáig nem is hiába.

A házigazda (amelynek kezdő ötösébe váratlanul bekerült Doktor Péter) szurkolói annyira lelkesek voltak, hogy Váradi Benedek méretes homálya után is kosarat ünnepeltek. A látottak túl sok örömmel nem tölthették el őket, a kosárszegény kezdésből a Falco is alaposan kivette a részét. Aztán bejött Perl Zoltán, aki bámulatos formában pörgeti a rájátszást, és kosárral nyitott – majd blokkolta Bojan Szuboticsot, de közben meg is lökte, így mozdulatát nem ítélhette meg szabályosnak a játékvezetői hármas, amely éppen ugyanaz volt, mint az első felvonáson.

Az elsöprő kezdés mindenesetre hibádzott a Falco részéről, illetve ez nem teljesen igaz, mert Perl ismét nagyon domináns volt. Rajta kívül viszont senki, amit hosszú távon nem bírhatott el Gasper Okorn csapata, ennek eredményeként hárompontos szolnoki vezetéssel zárult az első negyed.

A 11. percre hét eladott labdánál jártak a vendéglátók, gond volt az élességgel, miközben a piros-fehérek mindegyik pályára kerülő játékosa duzzadt az önbizalomtól. Indulatoknak sem voltunk híján, az egyik időkérés felé tartva Angelo Warner, a szolnoki irányító meglökte Váradit, de nagyobb balhé nem alakult ki az esetből. Aztán Rudner Gábor kiütött labdája telibe találta Okorn mestert, akinek bele is kellett huppannia a legközelebbi székbe, nehogy elessen. A játék képe a következő percekben sem változott, ugyanúgy az Olaj akarata érvényesült.

VÉLEMÉNY

BOROS Zoltán

korábbi 88-szoros válogatott:

„A sírból hozta vissza a meccset a Falco, mert okosan játszott az Olajbányász sokáig, s megérdemelten szerzett tízpontos előnyt. A hazaiak borzasztóan dobtak, a tét nyomta a vállukat, én még sosem láttam ilyen dobóteljesítményt a szombathelyiektől az Aréna Savariában. Az volt az érzésem, az utolsó negyedben rájöttek a hazaiak, nem csak egy az egy és kettő a kettő játékból lehet pontot szerezni, ezután megtalálták a belső embereket, Boris Barac és Keller Ákos pontjaival jöttek vissza a meccsbe, miközben leolvadt a Szolnok, s faultproblémákkal küzdött. A vendégeknél a kreativitás elfogyott, miközben nagyot harcolt a hazai gárda, míg a vendég Olajbányásznál a személyi hibák miatt fejben fáradt el. Ám ha Perl Zoli nem a Falcóban játszik, már megnyerte volna a bajnokságot a Szolnok. Szerdán már bármi lehet...”

Bajba kerültek a szombathelyiek – hogy ennek a fáradtság volt-e az oka, vagy valami egészen más, nem egyértelmű. A csapatkapitány, Váradi Benedek képtelen volt betalálni távolról (nemcsak ő), esetlegesek voltak a Falco offenzívái, amit nem szoktunk meg tőle. A Szolnok ellenben minden dicséretet megérdemelt a produkciójáért, igazi csapatként játszva gyűjtötte a kosarakat, elsősorban Warner és Shane Gibson vezérletével (48–57).

A negyedik negyed előtt nem sok jel mutatott arra, hogy a nehéz helyzetben lévő Falco előhúz valamit a kalapból, mégis megpróbálta, feljött öt pontra, Gasper Potocnik gyorsan időt is kért. Valami megváltozott, megérezte az esélyt a hazai alakulat, Evan Bruinsma hergelte a szurkolókat, aztán Boris Barac is, aki hatalmas elánnal kezdte a záró periódust – 63–65-nél újabb vendég időkérés következett. Keller Ákos egyenlített, Barac zsákolt, Potocnik meg kikérte a harmadik idejét is öt perc alatt, hogy megkísérelje visszavinni együttesét a helyes útra.

Roko Badzim triplát dobott, Perl meg duplát az önkívületi állapotban játszó Barac passzából, az utolsó két percre fordulva eggyel vezetett a Falco. Perl átlopakodott a látogatók védelmén, aztán középtávolról is beköszönt, és a büntetővonalról sem hibázott a döntő eddigi hőse, aki 28 pontjával csak azért nem egymaga verte meg a Szolnokot, mert ez egyrészt csapatjátékban felelőtlen megfogalmazás, másrészt Barac parádéja nélkül ő sem csinált volna nyarat. A nyár jelen esetben az ötödik mérkőzésben manifesztálódik, szerdán egy lebilincselően izgalmas finálé fejeződik be, melynek mindkét résztvevője rászolgált már a végső sikerre.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ 7670 (16–19, 22–22, 14–21, 24–8)
Szombathely, 2800
néző. V: Benczur, Praksch, Győrffy
FALCO:
Váradi 2, Doktor, Benke 2, BRUINSMA 15/3, KELLER Á. 14
Csere:
PERL 28, Anderson 5/3, BARAC 10
Edző:
Gasper Okorn
SZOLNOK:
WARNER 13/3, Kovács P., Badzim 13/9, SZUBOTICS 12/6,
CAKARUN 13
Csere:
Gibson 9/6, Pongó Máté 6/3, Zsíros 4, Juhos, Rudner, Taiwo
Edző:
Gasper Potocnik
Az eredmény alakulása. 3. perc:
5–0. 5. p.: 5–6. 8. p.: 12–15. 11. p.: 16–21. 13. p.: 24–21. 16. p.: 28–31. 18. p.: 30–35. 21. p.: 42–41. 23. p.: 42–46. 27. p.: 48–57. 31. p.: 52–62. 32. p.: 57–62. 36. p.: 67–65. 39. p.: 69–68
Kipontozódott:
Badzim (40. p.), Warner (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Gasper Okorn:
– Túl idegesek voltunk a meccs nagy részében, pocsékul dobtunk, a legtisztább helyzetekből sem találtunk be. Eközben a Szolnok sok figurát végigjátszott, így változtattunk a védekezésen, ezáltal jó ritmusba kerültünk, nagyot harcoltunk, és megteremtettük az esélyt az ötödik meccsre. Ebben a szezonban sok előre nem tervezhető dologgal találkoztunk, de én most mindent elkövetek, hogy megnyerjük a szerdai meccset, amin bármi előfordulhat.
Gasper Potocnik:
– Jár a dicséret a Falcónak, mert megmutatta, hogy minden mérkőzés negyven percig tart, nem ér véget a negyedik negyedben. Jól játszottunk sokáig, aztán faultproblémáink adódtak. Sajnos bekalkuláltuk a személyi hibákat, lazult a védekezésünk, ezután vesztettük el a meccset. Az elejétől a végéig kell koncentrálni ahhoz, hogy itt nyerjünk. Lesz még egy találkozó saját közönségünk előtt, amin sok apróság dönthet.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik