FAZEKAS ZOLTÁN
2020.10.02 10:07 Frissítve: 2020.10.02 14:22

Férfi kosárlabda: hétről hétre borulhat a papírforma – rajtol az NB I

Az erőviszonyok alapján a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely megvédi az elsőségét, csakhogy valószínűleg hétről hétre borulhat a papírforma a pénteken rajtoló férfi kosárlabda NB I-ben.

Perl Zoltán (balra) és a Falco egyik kihívója a Lóránt Péter (44) vezette Paks lehet (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)

 

Az úgy kezdődött, hogy az egyik csapat két héttel a bajnoki rajt előtt elhalasztotta az első hét (!) mérkőzését.

Ennél kifejezőbb példával nem is érzékeltethetnénk, már most mennyi bizonytalanság veszi körül a férfibajnokságot, amely pénteken a Kecskemét–Kaposvár találkozóval kezdődik el, elvileg. Sajnos az egész világot sújtó és megváltoztató koronavírus-járvány a kosárlabdát sem kíméli. A 2018–2019-es idényt bronzérmesként záró PVSK-Veoliánál két hete heten mutattak pozitív teszteket, ezért kérték a baranyaiak, halaszthassanak. A honi szövetség „vírusszabálya” szerint az az együttes kaphat halasztást egy bajnoki mérkőzésre, amelynek 12-es keretéből öten is igazoltan fertőzöttek, s fontos információ az is, hogy gyógyult, két negatív teszttel rendelkező játékosok is csak a betegség diagnosztizálásától számított 4–6 hetet követően játszhatnak újra bajnoki mérkőzést, mivel a vírus maradandó károsodásokat is okozhat a sportoló szervezetében. A Pécsnek így október 28-án rajtolhat az évad.

ÚJRA ITTHON

Vojvoda Dávid visszatér a magyar bajnokságba, amelyben klasszissá nőtte ki magát az elmúlt nyolc évben. Illetve inkább hétben, hiszen tavaly nyáron, 29 évesen kipróbálta magát külföldön, az olasz Reggio Emiliában. A válogatott hátvéd nem lett alapember, de amikor lehetőséget kapott, többnyire bizonyított – a koronavírus miatt ő is leállt. Hosszú hetekig tartó karantén után hazatért, majd néhány nappal később három évre aláírt az Alba Fehérvárhoz.

 „Ennyi volt a külföldi pályafutásom, sajnálom, hogy ilyen rövid lett – nyilatkozta lapunknak Vojvoda az aláírást követően. – Minden erőmmel azon leszek, hogy a következő három esztendő jól sikerüljön. Vezérszerepre törekszem, hogy felnézzenek rám a fiatalok, példakép lehessek nekik, és húzzam őket. Persze nem egyemberes csapat lesz az Alba, Markovics Luka, Csorvási Milán, valamint a válogatott bő keretébe is bekerülő Lukács Norbert és Takács Milán révén megvan a magyar mag, mellé a megfelelő külföldi játékosokkal és a megfelelő edzővel úgy szerepelhet a gárda, mint régen, és ott lehet az élmezőnyben.”

De foglalkozzunk inkább a szakmával, noha a világjárvány és az általa okozott megváltozott körülmények, feltételek miatt ez pokolian nehéz. Ráadásul idén nem hirdettek bajnokot, a pandémia márciusi első hulláma elsöpörte az alapszakaszt és a rájátszást is, azaz a tulajdonképpeni címvédő a Falco, amely 2019-ben lett aranyérmes, miután 3–0-val kisöpörte a Körmendet az akkori fináléban. Azóta sokat változott a szombathelyi gárda – a csapatkapitány Váradi Benedek, Perl Zoltán, valamint a németországi és izraeli kitérője után a nyáron visszatérő amerikai Evan Bruinsma maradt a bajnokcsapatból az edző, Gasper Okorn mellett –, a sárga-feketék azonban nem gyengültek, sőt. Váradi és Perl mellett az ugyancsak válogatott Benke Szilárd is alapember, a rájuk épülő együttes ereje nem az összeszokottság, hanem a rutin és a minőség lehet. Az újak ugyanis kész, érett játékosok, sok nagy csatát megéltek, és tudják, hogyan kell ezeket győztesen megvívni. Az amerikai Kyan Anderson az év fogása lehet, a Bundesligában is ponterős amerikai az NB I-ben is lubickolhat; Bruinsma anno úgy távozott, hogy a finálé legértékesebb játékosának választották; DeQuon Lake már az előző évadban is fejlődőképes volt, és egyre stabilabban kosarazott; és akkor Sztrahinja Milosevicsről még nem is szóltunk. Az NB I-ben valaha megfordult légiósok egyik legkiválóbbjának szerződtetése megosztja a kosarastársadalmat, hiszen több mint egy évet kihagyott Achilles-ín-szakadása miatt, és nagy kérdés, nem volt-e túl kockázatos átigazolni. Csakhogy a Szolnokkal négy-négy bajnoki címet és Magyar Kupát nyerő szerb magasbedobó rutinja és játékintelligenciája szó szerint aranyat érhet a szombathelyi gárdának.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI

1–3.: Falco, Paks, Szolnok
4–5.: Alba, DEAC
6–8.: Körmend, Kecskemét, Sopron
9–12.: Pécs, ZTE, Oroszlány, Szeged
13–14.: Kaposvár, Jászberény

A trónkövetelők között most is ott találjuk a jól erősítő Paksot és az egységesnek kinéző, az elitbe visszakívánkozó Szolnokot, de a Debrecen, az Alba és a Körmend (ahol csütörtök délután három játékos tesztje lett pozitív) is odaérhet a végén a dobogó tetejére, mert a kiszámíthatatlanság döntő tényező lehet. A vírus alighanem sok csapat mindennapjait, edzéseit és taktikáját megváltoztatja, mint ahogy az U23-as szabály is: a csapatoknál az alapszakasz valamennyi mérkőzésének első félidejében végig a pályán kell lennie egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak.

A végén tehát az nyer, aki ezekhez a legjobban alkalmazkodik.

AZ IDÉNY…

...FELFEDEZETTJE LEHET: MÓCSÁN BÁLINT (Körmend)

A 23 éves hátvéd idén diplomázott az Idaho Egyetem pszichológia szakán, ám amikor a folytatásról kellett dönteni, közbeszólt a világjárvány. A 2014–2016 között a MAFC-ban 55 bajnoki meccsen pályára lépő 190 centiméteres kosaras szívesen maradt volna az Egyesült Államokban, de a bizonytalanság miatt inkább úgy döntött, idehaza keres csapatot. A Körmendhez igazolt, és a felkészülés során ragyogóan teljesített, szórta a triplákat, s jól megértette magát új társaival. Igaz, hogy már nem fér bele az U23-as szabályba, azaz már felnőtt magyarként kerülhet pályára, de az eddigi játéka alapján Mócsán Bálint meghatározó játékossá nőheti ki magát Körmenden, és ebben az esetben alighanem a felnőttválogatottól is érkezhet meghívó.

...MEGLEPETÉSE LEHET: DEAC

Ez az a kategória, amelyre kockázatos tippelni – főleg úgy, ha azt vesszük alapul, mennyi bizonytalanság és előre nem látható tényező lesz hatással a bajnokság végkimenetelére és mérkőzéseire, a csapatok hányszor kényszerülnek halasztásra a koronavírus-járvány miatt. Mi mégis a DEAC előrelépését jósoljuk. A hajdúsági együttes 2018-ban még az alsóházban szerénykedett, de 2019-ben már csak hajszállal maradt le a negyeddöntőről. Az előző, be nem fejezett évadban a negyedik helyen álltak Stefan Moody és társai, amikor jött a járvány – azaz nemcsak arra lett volna esélye, hogy negyeddöntős legyen, de arra is, hogy esetleg a döntőért vívjon. A nyáron jól igazoló klubnál minden (keret, szakmai stáb, anyagi támogatás) adva van a jó szerepléshez, ami sikerülhet.

...LÉGIÓSA LEHET: KYAN ANDERSON (Falco)

Az első számú bajnokaspiráns szombathelyiek kisebbfajta bombát robbantottak a nyáron, amikor is bejelentették, náluk folytatja pályafutását Kyan Anderson. Az amerikai hátvéd az előző idényben a német élvonalbeli Göttingennél 15 pontos átlaggal a bajnokság 11. legjobb dobója volt, valószínűleg a Falcóban is meghatározó szerepet kap Gasper Okorn vezetőedzőtől.

„Amikor Németországban lefújták a szezont, megkérdezte az ügynököm, mit szeretnék, mert sokan kerestek. Én azt feleltem, jó lenne olyan csapatnál folytatni, amellyel a bajnoki címért küzdhetünk és amelyik a nemzetközi kupában indul. Ám ennél is fontosabb volt, hogy engem akarjanak, rám legyen szükségük, ne a második vagy harmadik opció legyek, akit azért keresnek meg, mert az elsőt vagy másodikat nem sikerült szerződtetni. A tökéletes megoldást kerestem.”

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
1. FORDULÓ
Péntek
18.00: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Kaposvári KK
Szombat
18.00: OSE Lions–Sopron KC
19.30: DEAC–Atomerőmű SE (Tv: M4 Sport+)
Elhalasztva
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Jászberény – új időpont: december 9., 18.30
Pécsi VSK-VEOLIA–Zalakerámia ZTE KK – új időpont: november 3., 18.00
Alba Fehérvár–Szolnoki Olajbányász – egyelőre nincs új időpont
Egis Körmend–Naturtex-SZTE-Szedeák – egyelőre nincs új időpont

TUDNIVALÓK

Az oda-vissza vágós, 26 fordulós alapszakasz befejeztével előreláthatóan a csapatok a rájátszással folytatják – a vírushelyzet és a Falco BL-szereplése miatt alighanem így is sok meccset kell majd elhalasztani. A playoff lebonyolításának módja egyelőre nem ismert, ám várhatóan az előző évekhez hasonlóan az 1–8. helyezett csapatok folytatják a negyeddöntővel (az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba). A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak. Az alapszakasz 9–14. helyezett csapatai a bennmaradásért körmérkőzéses rendszerben játszanak (tíz mérkőzés). A bajnoki rájátszás és a finálé dátumai szintén nem ismertek még, miként a Magyar Kupa nyolcas döntőjének időpontjáról sincs információ. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára.

A LEGUTÓBBI TÍZ IDÉNY BAJNOKA
2010–2011: Szolnok
2011–2012: Szolnok
2012–2013: Albacomp
2013–2014: Szolnok
2014–2015: Szolnok
2015–2016: Szolnok
2016–2017: Alba Fehérvár
2017–2018: Szolnok
2018–2019: Falco
2019–2020: nem hirdettek bajnokot

2023.02.06 22:33:00

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Semmiféle matematikai tudományra ne legyen szükségünk

2022.12.29 23:09:09

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Most sokkal nagyobb szükség van példaképekre, mint korábban bármikor. A Fegyvernekyvel, Ocskayval kapcsolatban említett tulajdonságok egyre kevésbé tűnnek fontosnak, mindent átsző az üzlet, a rossz értelemben vett karrierizmus, a csillogó, álságos és felületes világ.

2022.12.27 23:37:35

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A nemzetközi mezőnyben mindenki elismeri őt.

2022.11.12 21:54:14

Kosárlabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Tehetséget és észt viszont nem lehet csak úgy a játékosokba tölteni, van, ami tanulhatatlan.