Férfi kosárlabda: hétről hétre borulhat a papírforma – rajtol az NB I

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.10.02. 10:07
null
Perl Zoltán (balra) és a Falco egyik kihívója a Lóránt Péter (44) vezette Paks lehet (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
Az erőviszonyok alapján a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely megvédi az elsőségét, csakhogy valószínűleg hétről hétre borulhat a papírforma a pénteken rajtoló férfi kosárlabda NB I-ben.

 

Az úgy kezdődött, hogy az egyik csapat két héttel a bajnoki rajt előtt elhalasztotta az első hét (!) mérkőzését.

Ennél kifejezőbb példával nem is érzékeltethetnénk, már most mennyi bizonytalanság veszi körül a férfibajnokságot, amely pénteken a Kecskemét–Kaposvár találkozóval kezdődik el, elvileg. Sajnos az egész világot sújtó és megváltoztató koronavírus-járvány a kosárlabdát sem kíméli. A 2018–2019-es idényt bronzérmesként záró PVSK-Veoliánál két hete heten mutattak pozitív teszteket, ezért kérték a baranyaiak, halaszthassanak. A honi szövetség „vírusszabálya” szerint az az együttes kaphat halasztást egy bajnoki mérkőzésre, amelynek 12-es keretéből öten is igazoltan fertőzöttek, s fontos információ az is, hogy gyógyult, két negatív teszttel rendelkező játékosok is csak a betegség diagnosztizálásától számított 4–6 hetet követően játszhatnak újra bajnoki mérkőzést, mivel a vírus maradandó károsodásokat is okozhat a sportoló szervezetében. A Pécsnek így október 28-án rajtolhat az évad.

De foglalkozzunk inkább a szakmával, noha a világjárvány és az általa okozott megváltozott körülmények, feltételek miatt ez pokolian nehéz. Ráadásul idén nem hirdettek bajnokot, a pandémia márciusi első hulláma elsöpörte az alapszakaszt és a rájátszást is, azaz a tulajdonképpeni címvédő a Falco, amely 2019-ben lett aranyérmes, miután 3–0-val kisöpörte a Körmendet az akkori fináléban. Azóta sokat változott a szombathelyi gárda – a csapatkapitány Váradi Benedek, Perl Zoltán, valamint a németországi és izraeli kitérője után a nyáron visszatérő amerikai Evan Bruinsma maradt a bajnokcsapatból az edző, Gasper Okorn mellett –, a sárga-feketék azonban nem gyengültek, sőt. Váradi és Perl mellett az ugyancsak válogatott Benke Szilárd is alapember, a rájuk épülő együttes ereje nem az összeszokottság, hanem a rutin és a minőség lehet. Az újak ugyanis kész, érett játékosok, sok nagy csatát megéltek, és tudják, hogyan kell ezeket győztesen megvívni. Az amerikai Kyan Anderson az év fogása lehet, a Bundesligában is ponterős amerikai az NB I-ben is lubickolhat; Bruinsma anno úgy távozott, hogy a finálé legértékesebb játékosának választották; DeQuon Lake már az előző évadban is fejlődőképes volt, és egyre stabilabban kosarazott; és akkor Sztrahinja Milosevicsről még nem is szóltunk. Az NB I-ben valaha megfordult légiósok egyik legkiválóbbjának szerződtetése megosztja a kosarastársadalmat, hiszen több mint egy évet kihagyott Achilles-ín-szakadása miatt, és nagy kérdés, nem volt-e túl kockázatos átigazolni. Csakhogy a Szolnokkal négy-négy bajnoki címet és Magyar Kupát nyerő szerb magasbedobó rutinja és játékintelligenciája szó szerint aranyat érhet a szombathelyi gárdának.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI

1–3.: Falco, Paks, Szolnok
4–5.: Alba, DEAC
6–8.: Körmend, Kecskemét, Sopron
9–12.: Pécs, ZTE, Oroszlány, Szeged
13–14.: Kaposvár, Jászberény

A trónkövetelők között most is ott találjuk a jól erősítő Paksot és az egységesnek kinéző, az elitbe visszakívánkozó Szolnokot, de a Debrecen, az Alba és a Körmend (ahol csütörtök délután három játékos tesztje lett pozitív) is odaérhet a végén a dobogó tetejére, mert a kiszámíthatatlanság döntő tényező lehet. A vírus alighanem sok csapat mindennapjait, edzéseit és taktikáját megváltoztatja, mint ahogy az U23-as szabály is: a csapatoknál az alapszakasz valamennyi mérkőzésének első félidejében végig a pályán kell lennie egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak.

A végén tehát az nyer, aki ezekhez a legjobban alkalmazkodik.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
1. FORDULÓ
Péntek
18.00: Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Kaposvári KK
Szombat
18.00: OSE Lions–Sopron KC
19.30: DEAC–Atomerőmű SE (Tv: M4 Sport+)
Elhalasztva
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Jászberény – új időpont: december 9., 18.30
Pécsi VSK-VEOLIA–Zalakerámia ZTE KK – új időpont: november 3., 18.00
Alba Fehérvár–Szolnoki Olajbányász – egyelőre nincs új időpont
Egis Körmend–Naturtex-SZTE-Szedeák – egyelőre nincs új időpont

TUDNIVALÓK

Az oda-vissza vágós, 26 fordulós alapszakasz befejeztével előreláthatóan a csapatok a rájátszással folytatják – a vírushelyzet és a Falco BL-szereplése miatt alighanem így is sok meccset kell majd elhalasztani. A playoff lebonyolításának módja egyelőre nem ismert, ám várhatóan az előző évekhez hasonlóan az 1–8. helyezett csapatok folytatják a negyeddöntővel (az 1–8., a 2–7., a 3–6. és a 4–5. helyezett kerül párba). A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak. Az alapszakasz 9–14. helyezett csapatai a bennmaradásért körmérkőzéses rendszerben játszanak (tíz mérkőzés). A bajnoki rájátszás és a finálé dátumai szintén nem ismertek még, miként a Magyar Kupa nyolcas döntőjének időpontjáról sincs információ. Az élvonal mérkőzéseit az M4 Sport és az M4 Sport+ csatorna tűzi műsorára.

A LEGUTÓBBI TÍZ IDÉNY BAJNOKA
2010–2011: Szolnok
2011–2012: Szolnok
2012–2013: Albacomp
2013–2014: Szolnok
2014–2015: Szolnok
2015–2016: Szolnok
2016–2017: Alba Fehérvár
2017–2018: Szolnok
2018–2019: Falco
2019–2020: nem hirdettek bajnokot

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik