Férfi kosár: Nem is akármilyen lehetőség ez! – Benke Szilárd

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 09:57
null
Benke Szilárd (Fotó:Vas Népe/ Unger Tamás)
Benke Szilárd, a 27 éves bedobó évek óta várta a lehetőséget, hogy külföldön is kipróbálhassa magát – most megadatik neki: a francia élvonalbeli BCM Grave­lines-Dunkerque-ben folytatja a pályafutását.

 

– Gratulálunk, hogy belevág!
˜˜– Köszönöm, tényleg nagyon boldog vagyok – mondta a Nemzeti Sportnak a 27 éves Benke Szilárd, aki, mint kedden beszámoltunk róla, egy évre aláírt a francia élvonalban szereplő BCM Grave­lines-Dunkerque együtteséhez. – A menedzserem, Lóránt András hívott, hogy lenne egy lehetőség, ráadásul nem is akármilyen, a francia élvonalból.

˜˜– Belelkesedett?
˜˜– Persze! A franciák edzője és a klub is régóta figyelt engem, nyomon követték az idényemet. Aztán az edzővel beszéltem is telefonon, aki felvázolta, mit szeretne, milyen játékstílust kedvel, s meggyőzött, beleillenék ebbe. Nem sokkal később aláírtuk a szerződést. Régóta várom már, hogy erősebb bajnokságban is kipróbálhassam magam, s noha próbálkoztam az előző években is, nem jutottunk el addig, hogy szerződést küldjön egy klub. Most küldött.

˜˜– A legjobb korban van egy ilyen kalandhoz.
˜˜– Azt gondolom, mindennek megvan a maga ideje. Nekem ez a mérföldkő most jött el, nagyon örülök, hogy lehetőségem lesz egy másik bajnokságban játszani. Izgatott vagyok, várom a következő idényt. A kellő tapasztalatom megvan, nemzetközi szinten is, ráadásul sokféle, különböző stílusú gárdában megfordultam.

˜˜– Mit tud új együtteséről?
˜˜– Hogy a lengyel center és a francia játékosok maradnak, s hogy az előző évadban a tizenkettedik helyen végeztek a szoros középmezőnyben. A vezetők nem voltak elégedettek a szerepléssel, az ősztől a playoff lesz a cél. Igaz, ez konkrétan nem lett megfogalmazva, de a klub hagyományai miatt ennél alább nem akarják adni.

˜˜– Most eljött a pihenés ideje?
˜˜– Fáradt vagyok, tizenegy hónapos volt az idény, adok a testemnek három hét pihenőt, aztán a szeptemberi Európa-bajnokságra való felkészülésre koncentrálok.

˜˜– Hogyan értékelné az előző három évét, amit a Falcóban töltött?
˜˜– Az elsőben a Bajnokok Ligája főtáblájáért selejteztünk, sikerrel, aztán egy év múlva egyből a csoportkörben kezdtünk, legutóbb pedig történelmet írtunk és a második körbe jutottunk. Boldog vagyok, hogy mindezt megélhettem a klubbal, hogy része voltam ezeknek a sikereknek, a két bajnoki címnek és a szintén történelmi elsőnek számító Magyar Kupa-győzelemnek. A játék sok szegmensében fejlődtem, hiszen három évig erős európai együttesek ellen játszhattam, s az életvitelemen is változtattam, mert ezen a szinten már kőkemény profi hozzáállás szükséges, ezen a téren léptem a legtöbbet előre. Sokat kellett tanulnom és több áldozatot kellett hoznom, hogy ebben a ritmusban is mindig képes legyek a maximumot nyújtani.

˜˜– Utólag mit gondol a bajnoki döntőről?
˜˜– Nem kertelek, nem vártam a döntőbe a Körmendet, de amikor kiderült, velük játszunk az aranyért, akkor már nem számítottam könnyű sorozatra. Magam is nehezen hittem el, amikor kettő egy lett oda... Nagyszerű finálé volt, megnyertük, mert győztes mentalitású játékosok alkották a csapatot.

Egyszer a kupát is elhódította a Dunkerque
Az 1984-ben Albert Denvers, Gravelines polgármestere által alapított klub sokáig a francia másodosztályban szerepelt, amit 1987-ben megnyert, ám abban az esztendőben nem volt kieső az élvonalból, így maradt a második vonalban. Nem sokáig, egy évvel később már megvalósult a szintlépés a Nancy elleni osztályozó sikeres megvívása után. 1990-ben a nemzetközi kupaporondra (Koracs-kupa) is eljutott a Gravelines, majd 2002-ben fuzionált a szomszédos Dunkerque-kel, így ezután az egyesület nevében mindkét várost feltüntették. Legnagyobb sikereit a 2000-es évek elején érte el, 2005-ben megnyerte a Francia Kupát, 2004-ben bajnoki ezüstérmes lett. Az Euroligán kívül valamennyi kupasorozatban elindult.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik