GYŐRI FERENC 2021.04.13 13:17 Frissítve: 2021.04.13 13:29

Férfi kosár MK: Megígértem édesanyámnak, hogy megcsináljuk – Váradi

A Falco magyar válogatott csapatkapitánya, Váradi Benedek szeretné továbbvinni, amit édesanyjától tanult, s úgy érzi, vasárnap, a döntőben ő is ott volt velük és segített nekik.

Váradi Benedek (középen) újabb gyermekkori álmát teljesítette a Magyar Kupa-győzelemmel (Fotók: Földi Imre)

 

– Mikor feküdt le?
– Későn is értünk haza, ráadásul többször megálltunk, úgyhogy talán hétfő hajnali három óra körül – mondta Váradi Benedek, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely magyar válogatott csapatkapitánya, akinek csapata története első Magyar Kupa-győzelmét szerezte vasárnap a budapesti Ludovika Arénában a DEAC 67–64-es legyőzésével.

– Kellemes volt Magyar Kupa-győztesként ébredni?
– Mindenképpen! Örülünk, hogy végre sikerült megnyernünk a kupát, tudjuk, hogy klubunknak, a városnak és a szurkolóinknak is óriási eredmény ez.

– Mennyire volt fontos cél a karrierjében az MK megnyerése?
– Ezen így még nem gondolkodtam. A sportoló minden döntőnek, sorozatnak úgy indul neki, hogy meg szeretné nyerni. Kiskoromban én is Magyar Kupa- és bajnoki győzelemről álmodtam, most már mindkettőből van egy-egy, bízom benne, hogy lesz még lehetőségem újabb trófeákat szerezni.

– Nagyon jó formát mutattak a tornán, ez minek volt köszönhető?
– Rengeteg nehézséggel küzdöttünk már az idényben. Először a koronavírussal és a mindenféle itthoni karanténnal, majd inkább azzal küszködtünk, hogy mindig voltak sérült játékosaink, nem volt teljes a létszámunk, leszámítva néhány NB I-es és Bajnokok Ligája-meccset. Örülünk, hogy stabilizálódott a helyzetünk, rendben van mindenki, köszönjük, hogy volt türelmük a szurkolóknak és a klubnak, miközben az orvosi stáb, a fizioterapeuta mindent megtett, hogy százszázalékosak legyünk. Ez volt a kulcs, végig tudtuk játszani a három kupamérkőzést, bizonyítottuk, hogy amit a szakmai stáb elvár védekezésben és támadásban, azt véghez tudjuk vinni.

– Megijedtek, amikor a DEAC a negyedik negyed elején átvette a vezetést?
– Az eredményjelzőn láttuk, de nem inogtunk meg. Sokat dolgozott érte a Debrecen, ám tudtuk, rengeteg erőt kivett belőle a felzárkózás, ezt kihasználtuk a végén. Sikerült behúznunk a győzelmet, amely kemény, jó erőnlétet igénylő összecsapás volt, ugyanakkor teljesen sportszerű keretek között zajlott.

– Érezte, hogy a tripla plusz büntető kombináció döntő lehet a hajrához közelítve?
– Meccs közben nem, viszont utána, amikor a fordulópontokról beszéltünk, ez is felvetődött. Temérdek olyan momentum volt, ami segített, nem is akarom a sajátomat és másét sem kiemelni, mert csapatként nyertünk. Az egész tornán érezhető volt, hogy mindenki tudja, mi a célunk, és az adott pillanatban bárki képes előrelépni.

– Családi tragédia után kellett csapatkapitányként vezetnie a Falcót. El tudta terelni valamennyire a gondolatait?
– Édesanyám halála után egyből mentem edzésre, mert nagyon jól tudom, ő is ezt szerette volna. Bizonyos mértékben jobb is volt, hogy néhány órára kikapcsoltam, és a pályára koncentráltam, a döntő után mondtam is, hogy neki szeretném ajánlani a győzelmet. Megígértem neki, hogy megcsináljuk, és meg is csináltuk! Sok mindenen mentem keresztül az elmúlt másfél-két hétben, ám tudom, hogy vasárnap ott volt velünk, és segített minket. Rengeteget köszönhetek neki, szeretném továbbvinni, amit tőle tanultam.

– Mi volt a legfontosabb, amit édesanyjától kapott útravalóul?
– Kiskorom óta jártam vele edzésekre, akkor még a bátyám is utánpótláskorú volt, és láttam anyukámat, hogyan neveli a játékosait. Megtalálta az emberekkel a kapcsolatot, tudta, kivel hogyan kell kommunikálni, és miként segít ezáltal a játékosainak, vagy mint pedagógus, a diákjainak a nehéz szituációkban. A halála óta rengeteg üzenetet kaptam, egy-egy korábbi tanítványa elmesélte, mennyi mindent köszönhet neki, ezek nagyon jólestek.

– Hamarosan kezdődik a bajnoki rájátszás a negyeddöntővel, rögtön vasi rangadókkal. Veszélyes ellenfélnek érzi a Körmendet jelenlegi állapotában?
– Természetesen. A rájátszásról beszélünk, ahova mindenki okkal jutott be. Szeretnénk továbbjutni a párharcból, de nagyon nehéz lesz. Nem is olyan régen játszottunk két mérkőzést a Körmenddel, mindkettőt megnyertük, elemezzük őket és felkészülünk. Remélem, a csapatnak pluszt ad a kupasiker: még jobban összeállunk és lépésről lépésre felépítjük magunkat. Meglátjuk, mit hoz a jövő, most kezdődik a bajnokság érdemi része, a következő másfél hónapban minden eldől.

KITETTÉK A LELKÜKET A PÁLYÁRA

2019-ben harmadik, idén második lett a DEAC a Magyar Kupában, és mivel tavaly nem rendezték meg a nyolcas döntőt, jövőre győznie illene...

„Igen, ez volna a cél hosszabb távlatban, bár örültünk volna, ha ezt az ezüstöt kihagyjuk... – mosolygott Polyák László, a története legnagyobb sikerét elérő DEAC csapatkapitánya. – A gyenge kezdés után sok energiánkba tellett felzárkózni a Falco elleni fináléban, sajnos rosszul dobtunk távolról, csupán kétszer találtunk be huszonegy kísérletből. Amikor átvettük a vezetést, volt két-három labdánk, hogy meglépjünk több ponttal, de nem tudtuk kihasználni, Váradi Benedek három plusz egyes játéka pedig visszaadta a lelki fölényt az ellenfélnek, s már nem is adta ki a kezéből a vezetést. Jobban fáj így a vereség, hogy miután megéreztük a vérszagot, kezünkben volt a győzelem, ám így alakult, a végjátékban higgadtabb volt a Falco, és megérdemelten nyert.”

Polyák nagyon büszke a csapatára, amely megmutatta a karakterét, és minden mérkőzésen motiváltan játszott. Az elődöntőben, a Körmend ellen mindenkinek beesett a dobása, a döntőben viszont bent ragadtak az öltözőben, ám így is a szakosztály eddig legjobb eredményének örülhettek.

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.

2021.03.14 00:14:22

Kosárlabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A sportági szakszövetségeknek „kötelességük közreműködni a tagok közötti viták rendezésében”. Közbevethető, hogy a szövetség nem tag, hanem hatalom, de a törvénynek nem csupán betűje, hanem szelleme is van.

2021.02.24 00:01:33

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Nyilván nem jöhet mindig minden össze egyszerre, mint akár 2017-ben, de jó lenne látni a világos, egyenes irányú fejlődést mindkét szakágnál.