Férfi kosár MK: a Falco lesz a Sopron ellenfele a döntőben

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.04.08. 21:43
Különösebb erőlködés nélkül verte meg a Milos Boriszovot nélkülöző Kecskemétet a Falco 14 ponttal, így vasárnap a Sopronnal vívhatja meg a férfi kosárlabda Magyar Kupa döntőjét.
A Falco jutott be a Magyar Kupa döntőjébe (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A Falco jutott be a Magyar Kupa döntőjébe (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

Ellentétes emlékei voltak a csapatoknak a tavalyi, debreceni nyolcas döntőről, hiszen míg a Szombathely órási meglepetésre a negyeddöntőben kikapott a későbbi ezüstérmes Szegedtől, a Kecskemét bronzérmet szerzett. A Falco sokáig hadilábon állt a kupával, a sárga-feketék 1998 és 2019 között hatszor verekedték be magukat a döntőbe, de mind a hatszor kikaptak, mielőtt 2021-ben a budapesti, koronavírusjárvány miatt zárt kapuk mögött megrendezett fináléban legyőzték a DEAC-ot és megszerezték a klub első aranyérmét ebben a sorozatban. A KTE, amelyet a bajnokságban oda-vissza megvertek a sárga-feketék, esélyei tovább romlottak Milos Boriszov kézsérülése miatt, a rutinos montenegrói magasbedobó át sem öltözött.

A meccs Karahodzsics Kemal zsákolásával kezdődött, az amerikai Matt Tiby triplájával folytatódott. Sajnos még ezren sem voltak a csarnokban – a szolnokiak nagy része távozott a számukra csalódással végződő első elődöntőt követően. Hirtelen öt ponttal meglépett a Falco, mert Zac Brown tíz másodpercen belüli két labdaszerzését követően az amerikai egy triplával és egy ziccerrel büntette a lila mezeseket. A hetedik percben már tíz ponttal vezetett a vasi gárda, amely ettől kissé elkényelmesedett, s a szlovén Jaka Klobucar vezetésével duplányira kapaszkodott a KTE a 14. percben. Sőt, négy perc múlva Ivkovics Milán szerencsés hárompontosával már csak egyetlen pontocska volt a szombathelyiek előnye, amelyből mínusz egy lett Karahodzsics büntetői után.

Fordulás után – ahogyan arra számítani lehetett – összekapta magát a Falco és másfél perc alatt újra tíz ponttal elhúzott. Küzdött a lila mezes együttes, újra triplányira küzdötte fel magát a 27. percben. Ám utolérni többször már nem tudta a a takaréklángon égő riválisát, amely az egész meccs összképe alapján csak annyit adott ki magából, amennyi elég volt a győzelemhez. Így aztán a vasárnapi döntőben a Sopron és a Falco csap össze a 65. férfi Magyar Kupáért.

A másik mérkőzésen: Sopron KC–Szolnoki Olajbányász 82–76

KOSÁRLABDA, FÉRFI MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ (TÜSKECSARNOK)
ELŐDÖNTŐ
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 82–68 (29–20, 14–20, 18–15, 21–13)

Tüskecsarnok, 800 néző. V: Mészáros, Tőzsér, Makrai
FALCO: Pot 6, Z. BROWN 21/15, Kovács B. 3/3, TIBY 21/9, KELLER Á. 8. Csere: Perl 12, Krivacsevics 3, Cowels 8/6, Barac, Sövegjártó, Horváth Á., Takács Zs. Edző: Milos Konakov
KECSKEMÉT: TOWNES 17, Ivkovics M. 3/3, KLOBUCAR 11/6, Dramicsanin 10/6, KARAHODZSICS 16. Csere: Wittmann 3/3, Kiss D. 4, Kucsera 3/3, Fazekas M., Tóth Balázs 1, Tóth Barna. Edző: Forray Gábor
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–8. 4. p.: 13–8. 7. p.: 24–14. 10. p.: 29–17. 13. p.: 29–27. 18. p.: 39–40. 22. p.: 50–40. 27. p.: 54–51. 29. p.: 61–53. 32. p.: 63–58. 36. p.: 72–62. 39. p.: 82–67
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
– A meccs előtt tudtuk, nagyon nehéz összecsapás vár ránk, a Kecskemét nagyon jó csapat, elismerésem az idényéért, jó munkát végez. Az első negyedben puhák voltunk védekezésben, a másodikban meg támadásban, és az eladott labdáink ritmust adtak a Kecskemétnek. A második félidőben agresszívebben védekeztünk, a szerzett labdákból könnyű kosarakat szereztünk. Egyre jobbak és jobbak lettünk, ez megteremtette a lehetőséget a győzelemhez. Nem ez volt a legjobb mérkőzésünk, de az volt a célunk, hogy bejussunk a döntőbe, és ezt sikerült elérnünk. Szeretnénk még egy jó meccset játszani, és nyerni!
Forray Gábor: – Nem érheti szemrehányás a csapatomat, jól játszottunk, de a buta hibáink is kellettek ahhoz, hogy tíz pont feletti különbség alakuljon ki. U16-os szintű hibáinkkal hozzájárultunk ahhoz, hogy megverjük magunkat, ugyanakkor nézhetjük abból a szemszögből is, hogy a Falco kényszerített minket bele ezekbe a helyzetekbe. Tanulságos és jó, hogy ilyen erős csapattal játszhattunk a bajnoki rájátszás kezdete előtt. Próbáltuk rángatni az oroszlán bajszát, a meccs képe bizakodásra ad okot.

A VASÁRNAPI PROGRAM
17.00: bronzmérkőzés, Szolnoki Olajbányász–Kecskemét
20.00: döntő, Sopron–Falco-Szombathely (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik