Férfi kosár BL: nem kaphat könnyű hárompontosokat a Falco

GYŐRI FERENC (Riga)GYŐRI FERENC (Riga)
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 07:59
null
A magyar bajnok Falcónak le kellett mondania első edzéslehetőségéről, miután a rigai csarnokban két hokicsapat játszott kedd este (a szerző felvétele)
A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a tapasztalt, évek óta hasonló rendszerben játszó lett VEF Riga fogadja a magyar bajnokot.

 

Sokáig túl simán alakultak a dolgok, várható volt, hogy közbe kell szólnia valami gikszernek. A Bajnokok Ligája D-csoportjának második körében Lettországba látogató Falco KC Szombathely problémájának okozója két KHL-es jégkorongcsapat, a Dinamo Riga és a Metallurg Magnyitogorszk voltak, ugyanis ők játszottak az Arena Riga centerpályáján kedd este fél nyolctól, ami egybeesett a vasiak első kinti edzésével. Így az együttes csak a szerda délelőtti foglalkozáson ismerkedhet meg azzal a parkettel (merthogy addigra már nem jég borítja majd a felületet), amelyen össze kell csapnia a házigazda VEF Rigával. A Falcónak csupán egy kisebb terem jutott, amit ráadásként fojtogató festékszag hatott át.

A szerb edző, Milos Konakov hangja gyakran betöltötte a csarnokot, a mester hangulatát megalapozták a nehézségek. Amelyek, ahogyan említettük is, addig elkerülték a csapatot: gond nélkül letudta a repülőutat a kollektíva, senkinek sem tűnt el a csomagja, majd teljesen elszeparált hotelrészt kapott a gárda a Daugava folyó partján, vagyis a körülményekre helyi idő szerint 19 óráig nem lehetett panasz – a rigaiak mentségére szóljon, restelkedtek eleget a kialakult állapot miatt.

„A szabály teljesen egyértelműen fogalmaz, nem korrekt, amit csináltak velünk, de nekem edzőként ki kell zárnom a történteket – mutatott rá Konakov, hogy a hazai félnek kétszeri edzéslehetőséget kell biztosítania a látogatónak a mérkőzés hivatalos helyszínén. – Ellenfelünk ezen a szinten tapasztalt csapat, Janis Gailitis edző több éve dolgozik a Rigánál, a rendszer tehát hosszú ideje azonos, ami előnyös. A lettek erőssége a periméter-játék, jó dobókkal rendelkeznek, el kell kerülnünk, hogy a betörés-kiosztások után könnyű hárompontosokat szerezzenek, ha sikerül, meccsben leszünk.”

A három hete kézsérüléssel bajlódó Kovács Benedek nagyjából már egészséges, ő, és az alapkeret összes többi tagja is bevethető. Konakov úgy véli, az évadban eddig veretlen legénysége jó úton jár és remek passzban van, viszont védekezésben két-három apróságot ki kell javítaniuk. A támadás terén még egy kevés időre szükségük van, hogy mindenki jobban érezze a másikat, de ahogy a szakember fogalmazott, baj lenne, ha már most, az idény ilyen korai szakaszában elérték volna a százszázalékos formájukat.

Az biztos, hogy a Riga ellen nem lesznek egyedül Váradi Benedekék, várhatóan több tucat drukker buzdítja majd őket, amire szükségük is lesz a kiélezettnek ígérkező összecsapáson.

INTERJÚ GOLOMÁN GYÖRGGYEL, A FALCO ERŐCSATÁRÁVAL

– Idénybeli eddigi összes mérkőzésüket biztosan nyerték. Védő- és támadóoldalon is minden a legnagyobb rendben megy most a csapatnál?
– Nyilván van még hová fejlődnünk, de ahogy említette, a győzelmek magukért beszélnek, valamit mindenképpen jól csinálunk. Az évad azonban nagyon hosszú, emiatt semmi esetre sem szabad elkényelmesednünk. Védekezésben és támadásban is vannak hiányosságaink, amiken dolgoznunk kell, ugyanakkor persze fontos volt a jó kezdés.

– Egyelőre úgy érzi, jó döntést hozott azzal, hogy hazajött és a Falcót választotta?
– Igen, jól érzem magam, nagyon jó közegbe kerültem, szeretem a csapattársaimat, úgyhogy eddig feltétlenül pozitív a hozzáállásom ehhez a kérdéshez, és remélem, így is marad az egész idényben.

– Az AEK Athént kemény fizikai küzdelemben múlták felül a Bajnokok Ligája első körében, mennyiben más a görögöknél a szerdai ellenfél?
– Mindegyik BL-meccsen nagyon nagy küzdés és fizikai erőkifejtés várható. A játékvezetők felfogása tapasztalataim szerint más, mint a magyar élvonalban, amihez hozzá kell majd szoknunk. A Riga egyébként hasonló csapat, mint az Athén, szeret sok hármast dobni, ami megmutatkozott a Treviso elleni mérkőzésén is. Erre fel kell készülnünk, de szerintem minden képességünk adott a győzelemhez, ez lesz a célunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik