Férfi kosár BL: a hajrában bukta el a győzelmet a Falco

BOBORY BALÁZS (Murcia)BOBORY BALÁZS (Murcia)
Vágólapra másolva!
2022.11.23. 22:40
null
Nem bírta a hajrát a Falco (Fotó: FIBA)
A férfi kosárlabda Bajnokok Ligája A-csoportjának 4. fordulójában a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 81–74-re kikapott a Murciától, így maradt a 4. helyen a kvartettben.

 

Murcia hangulatos belvárosában kora délután semmi jel nem utalt arra, hogy a spanyol labdarúgó-válogatott nem sokkal később bemutatkozik a katari világbajnokságon, pedig az ember azt gondolta volna, hogy a magyarországihoz hasonló közösségi élmény lesz a futballmeccsnézés. Ehhez képest az ódon falak, régi épületek között csupán egy étteremnél gondolták úgy, hogy a teraszra érdemes egy nagy képernyős televíziót kihelyezni.

Természetes, hogy a városba érkező szombathelyi szurkolók pont ott foglalták el az asztalokat, és jókedvűen itták a hideg sört vagy éppen a hűvös bort, s bár figyelték a futball-vb meglepő eseményeit is, sokkal inkább már a kedvenceik, a Falco esti összecsapására hangoltak.

A szombathelyiek nagy nyugalomban készültek a mindkét csapat számára rendkívül fontos találkozóra, igaz, a helyiek által biztosított busz fél órát késett a déli, átmozgató tréning előtt, így a tervezettnél kevesebb ideje maradt belőni a gyűrűt a magyar bajnoknak, ám amerikai légiósa, Raymond Cowels ezzel nem foglalkozott, az edzés végén huszonöt triplát szórt be egyhuzamban, amit az utolsó dobás után egy hatalmas diadalkiáltással nyugtázott.

Noha a mérkőzés elején a vendégek megközelíteni sem tudták az amerikai bedobó teljesítményét, és a 219 centiméter magasra nőtt ukrán Artem Pusztovijjal sem sikerült mit kezdeni, az első negyed felében sikerült fordítani nyolcpontos hátrányból, elsősorban a padról beszálló cserék, Perl Zoltán, Boris Barac vagy éppen Kovács Benedek remek teljesítményével. Nagyszerűen védekezett a Falco, a spanyolok tíz perc alatt csak 13 pontig jutottak. Persze várható volt, hogy valamikor azért elkapja a fonalat a Murcia, és gyorsan fordítani is tudott, de a szombathelyieknél Keller Ákosnak minden megmozdulása veszélyes volt a gyűrűre, egy ízben szinte Pusztovijjal együtt zsákolta a labdát a gyűrűbe és második negyed hajrájáig vezetett a Falco. A hazaiak óriásával azonban nem nagyon lehetett mit kezdeni, és amikor kívülről beestek dobások, akkor átvette a vezetést a Murcia, amely ekkor már nagyszerűen használta a zónavédekezést az ettől némileg lefagyó vendégek ellen.

A fordulás után viszont megint megtalálta magát a Falco, elsősorban a ponterős Sztefan Pot és a végig csillogó Keller révén, de gyorsan felzárkózott melléjük Perl is. És ha nincs a harmadik negyed végén a kisebb lefagyás, akkor nem egypontos Murcia-előnnyel kezdődik az utolsó tíz perc.

Amelynek első felében szinte végig vezetett a Falco, a spanyolok Perllel semmit sem tudtak kezdeni, csak nem fejezhetett be ő mindent. Az sem segített, hogy ilyen szoros állásnál a hajrában a játékvezetők meglökték a Murcia szekerét, Baracot látták színészkedni, amikor Pusztovij felöklelte, az ajándékba kapott büntető mellett maradt a labda is a hazaiaknál, a szlovén Urban Klavzar triplája pedig lezárta a nyitott kérdéseket. Kár érte, mert nagy bravúrhoz állt közel a szombathelyi csapat.

KOSÁRLABDA, FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
4. FORDULÓ, A-CSOPORT
Murcia (spanyol)–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 81–74
(13–19, 25–16, 20–22, 23–17)
Murcia, 2500
néző. Vezette: Horozov (bolgár), Zapolski (lengyel), Jurcevic (horvát).
MURCIA: Bellas 6/6, McFadden 5, Rojas 7/3, ANDERSON 17/12, PUSZTOVIJ 17. Csere: Radovics 6, Diop 8, KLAVZAR 14/3, Jelinek 1, Sakho. Edző: Sito Alonso
FALCO: POT 17/9, Cowels 3/3, Brown 2, Tiby 8/6, KELLER Á. 19/6. Csere: PERL 19, Barac 4, Kovács B. 2, Krivacsevics. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 4. perc: 9–1. 7. p.: 9–12. 13. p.: 20–19. 15. p.: 22–28. 19. p.: 36–33. 22. p.: 41–40. 25. p.: 45–46. 28. p.: 53–55. 33. p.: 61–64
Kipontozódott: Rojas (40. p.), Brown (40.), Pot (40.)
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
– Jól felkészültünk erre a meccsre, végigcsináltuk a tervünket, de nem számítottunk rá, hogy a hazaiak két meghatározó játékosa nem játszat. Urban Klavzar előlépett és eldöntötte a meccset. Ezen a mérkőzésen a védekezésünkkel nem volt különösebb baj, a támadással inkább, kihagytunk üres helyzeteket, két-három játékosunk nem kapta el a ritmust, ám ez előfordul egy ilyen erős ellenféllel szemben. Fontos, hogy tíz ponton belül maradtunk, ebben a szoros csoportban ez döntő lehet, de meg kell nyernünk az utolsó két mérkőzésünket otthon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik