Férfi kosárlabda: Hanga Ádám okos, lojális és remek csapatember – Scariolo

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 09:03
Sergio Scariolo (Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia/Rébay Viktor
Az olasz kosárlabda-sztáredző, Sergio Scariolo lapunk kérdésére többek között arról beszélt, hogyan alakult a viszonya Kawhi Leonarddal, illetve hogy miért honosították a spanyolok Lorenzo Brownt.

– Hogy tetszik az akadémia, milyen tapasztalatokat gyűjtött Pécsen?
– Rendkívül színvonalas létesítmény, minden nagyszerűen meg van szervezve – felelte Sergio Scariolo, a spanyol férfiválogatott öt világversenyt is megnyerő szövetségi kapitánya, aki többek között a Nemzeti Sport kérdéseire is válaszolt az újságírók kis csoportjának rendezett pécsi sajtótájékoztatón. – Ha a kosárlabda bármelyik hozzám hasonló szerelmese eljön ide, lenyűgözi, amit lát. Észrevehető Rátgéber László keze nyoma, világos a filozófia, a koncepció, és az is nagyon fontos, hogy biztos a pénzügyi háttér, a kormányzat és a vállalatok támogatják az akadémiát és a sportot. Kollégáim, Nick Nurse és Chris Finch, akik korábban megfordultak itt, csupa jót mondtak a körülményekről, de a valóság túlszárnyalta az elképzeléseimet.

SERGIO SCARIOLO – NÉVJEGY

Született: 1961. április 1., Brescia, Olaszország

Edzői pályafutása: Scavolini Pesaro (1989–1991), Aurora Desio (1991–1993), Fortitudo Bologna (1993–1997), Saski Baskonia (spanyol; 1997–1999, 2013–2014), Real Madrid (spanyol, 1999–2002), Unicaja Málaga (spanyol, 2003–2008), Himki Moszkva (orosz, 2008–2010), Spanyolország (2009–2012, 2015–), Olimpia Milano (2011–2013), Toronto Raptors (kanadai, NBA; 2018–2021, segédedző), Virtus Bologna (2021–2023)

Kiemelkedő eredményei edzőként: világbajnok (2019), 4x Európa-bajnok (2009, 2011, 2015, 2022), olimpiai ezüstérmes (2012), olimpiai bronzérmes (2016), Eb-bronzérmes (2017), NBA-győztes (2019, segédedzőként), ULEB Európa-kupa-győztes (2022), 2x spanyol bajnok (2000, 2006), olasz bajnok (1990), 2x Spanyol Kupa-győztes (1999, 2005), Orosz Kupa-győztes (2008), 2x olasz Szuperkupa-győztes (2021, 2022)

– Dolgozott az NBA-ben, segédedzőként bajnok lett a Toronto Raptorsszal. Nehéz a közös munka olyan játékosokkal, akik a lehető legmagasabb szinten kosárlabdáznak? Például a 2019-es bajnokcsapat kulcsembere, Kawhi Leonard megbízik az edzőiben?
– Kawhi az első néhány héten épp csak annyit mondott, „Helló”, amikor elmentünk egymás mellett az arénában. Aztán ez megváltozott, figyelt rám, a rájátszásban mérkőzés előtt kért egy rövid pluszvideózást, mert úgy érezte, ez segít neki, hogy jobban koncentrálhasson a kulcsfontosságú taktikai elemekre. Ez egy folyamat, ki kell vívnod a tiszteletüket, mert ha odamész Amerikába, szinte semmit sem ér az Európában megszerzett hitelességed. Az első hetekben ki kell alakítanod a bizalmi viszonyt, és ha sikerül, az olyan nagy játékintelligenciájú sztár, mint Kyle Lowry, elmondja a többieknek, hogy igenis figyeljetek oda erre a fickóra, mert érdemes. Hasonló játszódott le a nemzeti csapatnál, amikor először találkoztam Pau és Marc Gasollal, Juan Carlos Navarróval – megfigyeltek, hozzá tudok-e tenni a csapat eredményességéhez. Egy hét után azt éreztem, elfogadnak, de addig teszteltek.

– Mi a legnagyobb kihívás szövetségi kapitányként? Esetleg a csapatépítésre fordítható kevés idő?
– Mi csak láncszemek vagyunk egy hosszú folyamatban, előttünk és utánunk is volt, lesz élet. Következetességre van szükség és világos elképzelésekre. Keresned kell a tehetségeket, de nem az a feladatod, hogy összetereld a tizenkét legjobb játékost, nem mindig a statisztika alapján legjobb kosárlabdázót helyezed az adott posztra. Csapat vagyunk, ez tesz minket különlegessé, vannak remek utánpótlás-válogatottjaink, van örökségünk a nagy játékosoknak köszönhetően, és ez mind tovább él a jövőben is. Hinnünk kell a folytonosságban, amihez hozzátartozik a honosítás is. Lorenzo Brown a 2022-es Európa-bajnokságon csatlakozott hozzánk, miután Sergio Rodríguez visszavonult a válogatottságtól, Ricky Rubio megsérült, a tizenhét-tizennyolc éves irányítóink pedig éretlenek voltak a vezérszerepre. Emlékeztem Lorenzóra, edzettem őt Torontóban, tudtam, hogy a személyisége passzol a taktikához, az értékeinkhez, és bámulatosan illett a csapatba. A sportminiszter, a szövetség rábólintott az érkezésére, aztán amikor tavaly ő és Rubio is sérüléssel bajlódott, elővettük a tizenkilenc éves játékmesterünket, Juan Núnezt, és betettük a kezdő ötösbe. Hosszú távra tervezünk, mert bár okozott nehézséget ez a döntés, Núnez fontos tapasztalatot szerzett, amit a következő években hasznosíthat a nemzeti együttesben.

– A Baskoniánál Hanga Ádám edzője volt a 2013–2014-es évadban. Mi a véleménye róla és az azóta befutott karrierjéről?
– Sajnos csak néhány hónapig dolgoztunk együtt, nem kezdhette el az idényt a csapattal, emlékeim szerint csak karácsony környékén vált bevethetővé, mert sérüléssel küszködött. Elég nagy volt a fizikai lemaradása, nehezen tudott felzárkózni, de nagyon élveztem a munkát vele, mert keményen melózott, lojális volt, okos, elképesztően jó csapatember. Manresából érkezett, jóval alacsonyabban jegyzett klubtól, ez volt az első évada az Euroligában, ám érezni lehetett, nagyszerű játékos lesz belőle. Ezt bizonyította is nálunk, a Barcában, a Real Madridban, és annyi év után még mindig az elitsorozatban szerepel, ami lenyűgöző. Örülök a sikereinek, mert megérdemli, sokat tett érte.

– Milyen tanácsot tudna adni a magyar kosárlabdáért tevékenykedőknek?
– Legyenek türelmesek. Ne várják, hogy a befektetés gyorsan megtérül, de jönnek majd a sikerek. Időről időre fontos ellenőrizni, jó-e az irányvonal, megfelelően épül-e a rendszer. A folyamat során nem érdemes túlzott jelentőséget tulajdonítani annak, ami az eredményjelzőn áll, a lényeg, hogy az elképzelés, a jövőkép tiszta legyen.

Kitettek magukért a sztárelőadók Pécsen
Fotó: Rébay Viktor

Lehetett fokozni a szakmai élvezeteket hétfőről keddre, és nemcsak azért, mert Sergio Scariolo két gyakorlati előadást is tartott a Nemzeti Kosárlabda Akadémia plénumán (az elsőn a váltásos védekezés, a másodikon a dobóspecialistát segítő csapatmunka volt a középpontban), hanem mert a többi nagyszerű szakember is rendkívül érdekes témákról beszélt. Élményszámba ment Alekszandar Dzsikics előadása, rendkívül határozott, ugyanakkor kellően szórakoztató stílusban irányította a pályán a támadási automatizmusokhoz kapcsolódó gyakorlatokat bemutató akadémistákat. A Pécsre érkező honi és külföldi edzők alaposan feltöltekezhettek hasznos tudással a két napon – folytatása következik júniusban!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik