Női kosár: Óriási szakmai kihívás lesz – Cziczás az Euroligáról

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 09:56
null
Cziczás László óriási szakmai kihívás előtt áll csapatával (Fotó: Dömötör Csaba)
Kemény, fizikailag megerőltető edzésekkel hangol az idényre az előző évad bajnoki ezüstérmese, amely a 2016–2017-es évad után játszik újra csoportkört a női Euroligában.

 

Egyáltalán nem véletlen, hogy az Egyetemi Sportcsarnok egyik oldalsó lelátójára Laklóth Anna visszavonultatott meze és a 2012-es bajnoki címet hirdető molinó mellé kikerült a női Euroliga hivatalos zászlója is. Ez egyfajta motivációt is jelent az előző idényben bajnoki ezüstérmes Serco Uni Győr stábjának, játékosainak, hiszen a klub hat év után készül újra arra, hogy a női elitsorozatban mutassa meg magát. Egyébként abból a csapatból mindössze ketten – Török Ágnes csapatkapitány és az öt esztendő után visszatérő Goree Cyesha – maradtak hírmondónak. Az Euroligát október 4-én a francia Villeneuve otthonában kezdő együttes kedd délutáni edzésén az egyik új szerzemény, az amerikai Destiny Slocum a nyáron visszavonult Varga Zsófia mezében varázsolt, és igen, az elnyűhetetlennek hitt magyar erőcsatár is játszott még a 2016–2017-es évadban. Dombai Réka most még sehol sem játszik, a májusban lábközépcsonttörést szenvedő válogatott bedobót három hónapja műtötték, kihagyta az Európa-bajnokságot is, ám már nemcsak lábadozik, néha beszáll a többiekhez is.

„A kontaktust még kerülöm a játékban, de jól halad a felépülésem. Remélem, a rajtra teljesen felépülök” – mondta a 21 éves Dombai, miközben a többiek kemény első félórás „bemelegítésben” részesülnek, Sebestyén Balázs erőnléti edző izzasztja meg a derekasan melózó hölgyeket. A létszám még nem teljes, az amerikai-brit Kristine Anigwe és az amerikai Diamond Miller, Juhász Dorka csapattársa Minnesotában, csak később érkezik, de remélhetőleg nekik is lesz idejük összeszokni a többiekkel az októberi első euroligás fellépésig. A csapat gerince amúgy egyben maradt, a stáb egy helyen változott, Földi Attila másodedzőt Léránt Gábor váltotta, aki a győri férficsapat edzője is. A pokoli meleg és a rettenetesen kemény feladatok ellenére is lelkesen végezte a csapat a munkát, sőt, időnként Cziczás László vezetőedzőnek kellett visszafognia és lelassítania Dubei Debóráékat, akik nagyon motiváltan dolgoztak.

„Természetesen mindenki motivált, újra az Euroligában szerepelünk ősztől, ez nagy szó, óriási szakmai kihívás – mondta Cziczás, aki vezetőedzőként szintén újonc lesz a csoportkörben. – Fizikailag roppant megerőltető lesz a dupla terhelés és a sok utazás, ami ezzel jár, ezért is helyezünk nagy hangsúlyt az erőnlétre. Most keményen dolgozunk, hogy megteremtsük a lehetőségét, hogy ősszel majd meccseket is nyerhessünk Európa legerősebb sorozatában.”

A kétórás tréning tripladobó-csapatversennyel zárult, a győztes örült, a vesztes kis pluszmunkát kapott, de a hangulaton ez csak javított. Az már most látszik, hogy ez a fiatal társaság – a 30 éves Goree a legidősebb, ám egyben a legrutinosabb is, ami az Euroliga-szereplést illeti – már most nagyon egyben van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik