Férfi kosárlabda: Érdekes a hangulat jelenleg – Perl Zoltán

BOBORY BALÁZS (Gliwice)BOBORY BALÁZS (Gliwice)
Vágólapra másolva!
2023.08.16. 08:45
null
Perl Zoltán a lengyeleknek 24, a portugáloknak 13 pontot dobott (Fotó: FIBA)
Óriási győzelmet kellene aratnia szerdán, az olimpiai előselejtező csoportkörének utolsó játéknapján a magyar férfiválogatottnak Bosznia-Hercegovina ellen, hogy tovább küzdhessen a jövő évi párizsi játékokért. Közben egyre valószínűbb, hogy a szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan erősen gondolkodik a folytatáson, elképzelhető, hogy a korábbi sejtelmes nyilatkozatai sem véletlenek voltak...

 

– Eddig nem úgy alakul a torna, ahogy vártuk. Milyen reményekkel érkezett Gliwicébe? Gondolta volna, hogy két nap után két vereséggel áll majd a magyar válogatott?
– Úgy éreztem, elérhető a csoportunkból a továbbjutás, és nagyon bíztam is benne – válaszolta lapunk kérdésére Perl Zoltán, a mieink hátvédje, aki a lengyeleknek 24, a portugáloknak 13 pontot dobott. – Csalódott vagyok, hogy így állunk. Az első mérkőzésen szerintem nem játszottunk rosszul, volt tartása a csapatnak, a második összecsapás viszont nem sikerült jól.

– Milyen okai voltak a portugálok elleni rosszabb teljesítménynek? Mentális, esetleg fizikai problémák jelentkeztek?
– Talán a lengyelek elleni vereség még lehúzta a társaságot, nagyon rossz egylabdányi különbséggel kikapni ilyen fontos mérkőzésen. Nem volt olyan erő a játékunkban, mint az első játéknapon. Ráadásul ezen a mérkőzésen a portugálok nagyon jól dobtak kintről, ez is fontos tényezőnek bizonyult a vereségünkben.

– Benne van a játékosok fejében, hogy sokan hiányoznak a keretből azok közül, akik általában biztos oszlopai a válogatottnak?
– Ezen nem gondolkodunk, mindig az adott keretben található tizenkét játékos a legfontosabb. Ez nem lehet kifogás.

– Milyen a csapat hangulata két vereség, illetve a szintén nem túl sikeres felkészülési mérkőzések után? Bár a tesztmeccsek eredményeiből Ivkovics Sztojan szakmai vezetése idején sohasem lehetett jelentős következtetéseket levonni…
– Érdekes a hangulat jelenleg. A kapitány még a kecskeméti edzőtáborban beszélgetett velünk, felvázolta a jövővel kapcsolatos elképzeléseit, amelyekről nem az én tisztem beszélni, de mindenképpen hatással vannak a csapatra. Én nyolc évet dolgoztam vele együtt, sok szépet átéltünk, rengeteget köszönhetünk neki. Érezhető azonban, hogy valamennyire ő is más ezen a tornán, mint lenni szokott.

– Ezzel együtt matematikai esély még mindig van a továbbjutásra, ráadásul az utolsó fordulóban a torna eredeti favoritja, Bosznia-Hercegovina lesz az ellenfél. Hogyan tudnak felkészülni erre a csatára?
– Állomány tekintetében valóban a bosnyákok tűnnek a legjobbnak attól függetlenül, hogy eddig nem voltak meg­győzőek. Bízom benne, hogy a pihenőnap jót tett nekünk, és szerdán úgy tudunk kimenni a pályára, hogy bravúrgyőzelmet aratunk.

– Mi kell ahhoz, hogy ezt a bosnyák válogatottat két vállra fektessük?
– Elsősorban a gyűrűről lecsorgó labdákat kell begyűjtenünk, a portugálok ellen is sok támadólepattanót engedélyeztünk az ellenfélnek. Támadásban is jobban meg kell találnunk az üres helyzeteket, s mivel az ellenfél fizikailag rendkívül erős csapat, ezúttal sokkal keményebben kell játszanunk.

– Ha nem sikerül tizenhat pontos különbséggel nyerni, akkor vége a válogatott nyári programjának, és legközelebb jövő februárban vív tétmérkőzéseket. Gondolkodik már azon, mi vár a csapatra az Eb-selejtezőn?
– Ennyire még nem szaladtunk előre, de láttuk az Eb-selejtező sorsolását és a menetrendet. Izlanddal kezdünk, abból a szempontból minden új sorozat nehéz, hogy a két fél okozhat a másiknak meglepetést, de szerintem nem fontos a sorrend, hogy éppen kivel kezdjük, vagy hol zárjuk a selejtezőt.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lengyelország
2
2

168–157
+94
2. Bosznia-Hercegovina
21
1
160–160 0
3
3. Portugália 2
1
1
161–158
+33
4. Magyarország
2

2
155–169–14
2
A csoport első két helyezettje jut tovább. Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény, majd az egymás elleni jobb kosárkülönbség, végül az egymás elleni meccseken szerzett több kosár dönt.

KOSÁRLABDA
FÉRFI OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ, GLIWICE
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
21.00:
Magyarország–Bosznia-Hercegovina (Tv: Duna World)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik