Vereség a franciák ellen, nincs meg az Eb-bronzérem

Vágólapra másolva!
2023.06.25. 16:50
A női kosárlabda Európa-bajnokság vasárnapi ljubljanai bronzmérkőzésén Magyarország 82–68-ra kikapott a franciáktól.
A fehérben játszó magyar válogatott alulmaradt a franciával szemben (Fotó: Koncz Márton) – A MECCSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKHOZ KATT A KÉPRE!
A fehérben játszó magyar válogatott alulmaradt a franciával szemben (Fotó: Koncz Márton) – A MECCSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKHOZ KATT A KÉPRE!

 

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
A 3. HELYÉRT
Franciaország–Magyarország 82–68(26–8, 23–22, 12–19, 21–19)
Ljubljana, 900 néző. V: Castillo (spanyol), Aunkrogers (lett), Proc (lengyel)
FRANCIAORSZÁG: Fauthoux 4, TOURÉ 20/18, Salaun 6, CHARTEREAU 10, Gruda 1.
Csere:
BADIANE 9, Bernies 4, Vukosavljevic 3, Michel, RUPERT 13/3, Lacan 10/3, Foppossi 2. Szövetségi kapitány: Jean-Aimé Toupane
MAGYARORSZÁG:
STUDER 15/9, Lelik 6/6, Dubei 9, GOREE 15/6, KISS V. 21/3.
Csere:
Kányási, Aho N., Határ 2, Török Á., Horváth B., Varga A., Ruff-Nagy. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 3. perc:
3–7. 8. p.: 18–7. 11. p.: 31–8. 14. p.: 36–17. 16. p.: 38–22. 24. p.: 51–37. 27. p.: 55–45. 29. p.: 61–46. 32. p.: 67–49. 39. p.: 74–65
MESTERMÉRLEG
Jean-Aimé Toupane: – Rendkívül elégedett vagyok a csapattal, amely új formáció, nagyjából egy éve dolgozunk együtt. A tavalyi világbajnokság óta folyamatosan, lépésről lépésre haladunk előre. Természetesen nagyon csalódottak voltunk a belgáktól az elődöntőben elszenvedett vereség miatt, de nagyon büszke vagyok a lányokra azért, mert jól reagáltak a történtekre, ez volt a legfontosabb. A harmadik helyünkkel méltó módon képviseljük a francia kosárlabda hagyományait.

AZ 5. HELYÉRT
Szerbia–Németország 78–62 (25–15, 22–19, 15–9 , 16–19)

DÖNTŐ
20.00:
Spanyolország–Belgium (Tv: M4 Sport)

Az elődöntőt ugyan nem tudta sikerrel venni a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, maradt még egy hihetetlenül motiváló kihívás: a francia válogatott legyőzésével 1991 után ismét érmet szerezni a kontinensviadalon. Franciaország megtörte a sormintát: azzal, hogy nem győzte le Belgiumot szombat este, nem lett az egymás utáni hatodik Eb-n is második. A mieink azonban ezen a napon nem tudták megvalósítani az elképzeléseiket, nem tudták igazán megszorongatni és a dobogóról letaszítani a természetesen ragyogó erőkből álló, kiegyensúlyozottan magas szintet képviselő kosárlabdázókkal rendelkező franciákat.

Ahogyan szombaton, vasárnap is felcsendült a mérkőzésünk előtt Azahriah Introvertált dala, nem tudjuk, helyesen cselekedtünk-e, amikor javasoltuk, hogy játsszák be a magyar válogatottnak a bemelegítés alatt, de talán nincs szoros összefüggésben a vereségekkel.

Kiss Virág két kosarával kezdtük az összecsapást, közéjük csak egyetlen Sandrine Gruda-büntető ékelődött, ami viszont jeles szám elérését garantálta a 36 esztendős centernek: ő lett a harmadik játékos az Európa-bajnokságok történetében, aki eljutott 900 pontig. Hét háromra vezettünk, aztán kaptunk egy nulla tizenkettes sorozatot ellenfelünktől, Székely Norbert ki is kérte az első idejét. Mamignan Touré harmadik triplája után 15–0 lett ez a bizonyos széria, képtelenek voltunk betalálni, úgyhogy a spanyolok elleni mérkőzéshez hasonlóan jelentős hátrányból kellett visszakapaszkodnunk. Még a dudaszó pillanatában is beesett egy francia tripla, a 26–8-as első negyed a világon semmi jóval sem kecsegtetett.

Kiss Virág a saját lábára ejtette a labdát, káosz uralkodott a pályán, legalábbis a mi részünkről, merthogy a franciák önfeledten szárnyaltak. Valahogyan rendezni kellett a sorokat, mert ekkor kinézett egy hatalmas verés is. Kiss két büntetőt, majd egy középtávolit is elhibázott – hiába rontottak a franciák is, ha nem tudtunk élni a lehetőségeinkkel.

Valamennyit azért faragtunk a differencián, 42–26-os vezetésüknél a franciáknak kellett időt kérniük. Közben a műsorközlő fáradhatatlanul igyekezett felpörgetni a lelátó népét, ő és a kabalafigurák pólókat dobáltak a nézők közé. Touré persze, hogy nem hibázta el a negyedik hármaskísérletét sem, mert a környékén nem járt magyar védő. Az első félidőben beszedett 49 pont meglehetősen sok, de a második tíz percben legalább támadásban sikerült értékelhető megoldásokat bemutatnunk.

Térfélcsere után már nem a harmadik hely megszerzése volt a tét valójában, hanem hogy jó szájízzel fejezzük be ezt a nagyszerű élményeket hozó tornát. A büntetőzéssel rossz szokásunkhoz híven hadilábon álltunk, nem lettünk boldogok attól, hogy Studer Ágnes háromszor is kísérletezhetett, és aggodalmaink valóra váltak, mert csak egyszer köszönt be. Kisst meg lehetett találni a palánk alatt, nagy kedvvel is kosárlabdázott, így a 24. percben már „csak” 14 pontos, 51–37-es hátrányban voltunk. A francia válogatott kötelékében dolgozó, idén visszavonult korábbi korszakos játékos, Céline Dumerc egyre jobban izgult, volt is oka rá, amikor bepottyant Studer saroktriplája (mínusz 11). Lelik is kedvet kapott, még egy ponttal közelebb merészkedtünk, mosolyt csalt az arcunkra, hogy van tartásuk a lányoknak. Riválisunk azért pillanatokon belül újra 15-re srófolta a különbséget, míg a negyedik negyed elején már 67–49-re vezetett.

Innentől már földöntúli bravúr kellett volna a fordításhoz, amire nyilván nem volt sansz, ám azért tettünk rá egy nem is teljesen tétova kísérletet. Kiss Virág ezúttal sem maradt értékesített tripladobás nélkül, és most a bónusz sem fogott ki rajta. Tizenkettőről azonban ismét gyorsan lett 16, a francia válogatott egyszerűen nagyobb játékerőt képvisel a miénknél, s bár fantasztikus lett volna újabb meglepetést szerezni, a legjobb négy közé kerülő további három együttes így, 2023 nyarán még hatalmas és emészthetetlen falat.

Azért törtünk még egy kis borsot a gallok orra alá, 1:37-tel a végső dudaszó előtt csak 74–65-re vezettek, ami a nagyszünet idején feltett kérdésünkre pozitív választ biztosított: felemelt fejjel zárta a találkozót Székely Norbert „leánysága”, megmutatta, hogy nem szabad ellene kiengedni, mert szigorúan bünteti a hanyagságot. Az ezúttal is kellően lelkes magyar tábor megtapsolta, megünnepelte szeretett csapatát, miután befejeződött neki az Európa-bajnokság.

Dubei Debóra és társai mindent kiadtak magukból, és egyértelműen igazolták, hogy átlépték a saját árnyékukat. Ez persze felelősséggel is jár a jövőre nézve, és biztosan sokkal jobban figyelnek mostantól rájuk, ám ez nem tántoríthatja el őket attól, hogy a következő években is megörvendeztessenek minket néhány ragyogó eredménnyel. A végére azért mindenki nagyon elfáradt, a spanyolok és a franciák alaposan meggyötörték a magyar válogatottat, viszont ez a 11 nap mintául szolgál a következő világversenyeken szereplő csapatainknak. A kollektíva hétfő reggel már útra is kel, aztán Székesfehérváron vesznek búcsút egymástól a játékoskeret és a szakmai stáb tagjai. Mindannyian becsülettel dolgoztak.


PERCRŐL PERCRE

 


 


40. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

40. perc Foppossi
az utolsó előtti másodpercben is jól ziccerezik. 68–82!

40. percTouré beszór egy újabb távolit. Goree meg két büntetőt.

40. perc A magyar közönség lelkesen ünnepli a csapatunkat, a csapatát. Negyedszer végzünk a negyedik helyen az Eb-ken. Legutóbb 1997-ben.

40. perc Kissnek két büntető... egy pont. 66–77

39. perc Touré hárompontosa eldönt minden lényeges kérdést.

39. perc Francia időkérés, de csak bő másfél perc van vissza.

38. perc Dubei kétpontoskísérlete jó.


38. perc Dubei távolija rossz, Kányási begyűjti azonban a labdát, Kiss félhorga félig sem jó, de jön balról váratlanul egy Goree-hármas. 63–74

38. perc Dubei ellöki Badiane-t, újabb büntetők. Az első rossz, a második jó.

37. perc Öt-öt személyi, Vukosavljevic és Dubei egy, ill. két pontot szerez így. 60–73

37. perc Rupert és Studer is rosszul céloz, de a magyar játékos azonnal szereli ellenfelét.

36. perc Személyi Kányási ellen, büntető... még nincs.

36. perc Rupert tempója és horogdobása is rossz, Goree kiharcol ismét két büntetőt. Egy pont, de Kissé a lepattanó... de rossz a tempódobás.

36. perc Jó védekezés után a fáradó Kisst szerelik, Studer odanyúl, a negyedik személyi hibája már.

35. perc Goree két büntetője is jó, 57–73.

34. perc Goree után Lelik is rosszul céloz, Lacan tempója sokkal jobb sajnos.

34. perc Magyar időkérés.

34. perc Vukosavljevic és Rupert középtávolija is jó.

33. perc Studer és Kiss szerez pontokat, Kiss büntetőt is dobhat, és nem ront. 55–67

32. perc Török dobása rossz, majd összehoz két büntetőt. Nem, de mindegy, mert oldalról duplázik Rupert.

31. perc Salaun-duplával és egy rossz magyar attakkal, Ruff-Nagy túl keményen védekezik, Lacan büntetőzhet, mindkettő jó. 49–65

31. PERC FOLYTATJUK!


Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

30. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED! 49–61

30. perc Most ő és Vukosavljevic is elkapkod egy dobást.

30. perc De kellett Studer hárompontosa!

29. perc Határ jól védekezik, de eladja elöl, Badiane ziccerből büntet azonnal. Dubei távolija nem jó, a lepattanó az övé, Badiane meg egyedül marad a palánk előtt, 46–61.

28. perc Csak egy pont. 6/2 a neki ma büntetőkből.

27. perc Kiss dobása rossz, szerencsére Ruperté is. Kissnek odakapnak a palánk alatt.

26. perc Zavarban a gallok, hát még Lelik triplája után! Salaun dobása sem jó, de odacsap neki Goree, és mindkét büntetője jó. 45–57

26. perc Studer-tripla a jobb sarokból, 42–53!

25. perc Kiss tempódobása most kiváló, Touré ziccert ront a másik oldalon. Kissre rosszul lépnek ki... de rossz a dobás.

24. perc Rossz betörés Berniestől, rossz távoli Kisstől. Badiane három méterről szerencsés kosarat szerez, betáncolt valósággal a labda.

24. perc Francia időkérés.

23. percKisst szerelik, de kétpontossal válaszol. Két rossz francia dobás ugyanis, majd újabb Kiss-dupla. 37–51

22. perc Lelik után Studer is remekül védekezik, Dubei kísérlete nem jó. Nem úgy Touré betörése!

21. perc Goree-duplával,
Studernek odacsapnak, jön egy pont büntetőből, a három helyett. 33–49

21. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

 

Sokat javult a szünetre! (Forrás: FIBA)
Sokat javult a szünetre! (Forrás: FIBA)

20. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!


20. perc Touré dobása rossz.

20. perc Dubei triplakísérete rossz,Touré elhagyja a labdát, csodás támadás végén Goree-ziccerezés. 30–49

19. perc Elszáll támadás közben Határ mellett Salaun, a harmadik személyi hibája a magyar játékosnak. Az első büntető jó, a második is.

19. perc Meg egy kiváló Dubei-dobás!

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

18. perc Meg egy magyar időkérés.

18. perc Lacan betörése remek, Kányási csele még jobb, de közelről dobást ront, jön a menetrendszerű Touré-tripla a sarokból. 26–47

18. perc Francia időkérés.

18. perc Fauthoux és Határ kosárváltása, újabb rossz francia támadás, Dubei tempója a legjobbkor jött. 26–42

17. perc Goree "megcsikolja" Chartereau orrát, két jó büntető. 22–40

16. perc Studer kétpontosa még jobb, meg is ütik a kezét, büntető. Egy pont.

15. perc Gruda tempója rossz, nem úgy Kiss ziccerezése, a palánk és a kosár is segített. 19–38

15. perc Chartereau ziccerezik egyet fél méterről, bent is van. Kiss fejét megüti Touré a másik palánk alatt, francia bedobás.

14. perc Kiss egyet beszór, 15–35. Vukosavljevic szintén a másik oldalon, Kiss gyönyörű kosarat szerez.

14 perc Francia időkérés.

14. perc Lelik szereli Grudát, Goree távolija nem az igazi, de Kissé a lepattanó, ellökik, büntetők.

13. perc Lelik távolija és Kiss középtávolija sem jó.

12. perc Goree tempója jó, az első pontjai ma, Badiane egyedül marad a palánk alatt. Kiss is, négyen rontanak rá, büntetők. Egy sem jó...

12. perc Lelik hárompontosa is jó, Studer keményen védekezik, Bernies bedobja mindkét büntetőt. 11–33

11. perc Egy eladott labdával. Bernies jól ziccerezik, mi meg gyorsan eladjuk... 8–31

11. PERC FOLYTATJUK!


10. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!


10. perc
Zónavédekezés nálunk, Rupert-tripla a válasz, az utolsó minutumban.

10. perc Rupert szór egy kettest, Dubei szabálytalan a másik palánk alatt. Lacan: kettő per egy, mert az ötödik személyi hibánk olt. Határt szerelik, Rupert vajdai magányban ziccerezhet. Török támad... a vonalra lép. 8–23, és van még vissza 14 másodperc.

9. perc Dubei kosarát elveszik, de két büntető jár azért. Az első megvan... a második nem. 8–18, a lepattanó az övék.

9. perc Vukosavljevic nekimegy az álló Határnak, az övék.

A lelátón nagy magyar fölény, 300 fős a tábor.

8. perc Kányási és Goree is a kosarat találja el, jöhetnek a franciák.

7. perc Aho szerez labdát Határ rossz dobása után, Dubei is pontatlanul céloz... nem úgy Touré a bal sarokból.

7. perc Magyar időkérés természetesen.

7. perc Határ három méterről tempózik pontatlanul, Touré hárompontossal válaszol. 7–15!

7. perc Kányási rossz passza után Chartereau büntet ziccerből. 7–12

6. perc Kányási rontása után Chartereau büntet ziccerből.

5. perc Öt rossz dobás a két palánk alatt. Hat, mert ront közelről Salaun... majd Kiss is. Hét. Chartereau megtöri a pontcsendet, és vezetnek. 7–8

4. perc Határ hosszút dob balról, Lelik le, Kányási be. Goree rövidet dob balról...

3. perc Fauthoux közelről, Studer a vonalon kívülről eredményes, de megteszi ezt Touré is. 7–6

2. perc Studer távolija rossz, Gruda a palánk alatt bakizik, Goree összeszedi ezt is, és Kiss fejezi be a támadást. 3–1

2. perc Rossz dobások itt és ott, Goree odacsap a ziccerező Gruda kezére. Két büntető, az első jó, a második nem.

1. perc Goree labdaszerzése után Kiss kiváló tempódobásával 2–0.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a franciák kék-piros-fehérben.

ELLENFÉLNÉZŐ: FRANCIAORSZÁG
Lassan melegedett be a francia válogatott motorja, de a negyeddöntőben Mon­tenegró ellen már a legszebb arcát mutatta a csapat, amely többek között a sérüléséből lábadozó Gabby Williamst és a WNBA-ben pattogtató Marine Johannest is nélkülözi. Így is tele van klasszissal, elég csak Sandrine Grudára, Mamignan Touréra vagy Valériane Vukosavljevicre gondolnunk, nagyon kreatív és sokoldalú támadójátékkal tud kirukkolni, mindezt magas sebességgel. Nem kellemes ellenfél, de ezen a szinten ilyenben nem is reménykedhetünk. A jövő évi olimpia házigazdája sorozatban nyolcadik alkalommal jutott négy közé az Európa-bajnokságon (az ötkarikás játékokon hármas sorozatot épített ki), ez is mutatja, hogy a kontinens legmeghatározóbb hatalma női kosárlabdában. Legyőzéséhez a mieink minden tudása mellett egy kis szerencse sem ártana.

A mi csapatunk olyan, amelytől érdemes félni – Kiss Virág


„A franciákat nehezebb legyőzni, mint tegnap a spanyolokat. Habár a bronzmeccsek mindig furcsák, és ott igazából nincs favorit, mert ez a csalódott csapatok találkozója. Viszont a bronz és a negyedik hely között óriási a különbség.”

A TELJES BESZÉLGETÉST ITT HALLGATHATJÁK MEG!

„Labda nélkül kicsit határozottabban, szervezettebben, gyilkos ösztönnel kellene játszani. A legtöbben arról a játékosról beszélnek, aki kidobja a labdát a pályán kívülre, de az esetek nyolcvan százalékában nem az a hibás, aki eldobja a labdát, hanem az, aki rossz helyre mozog labda nélkül.”

„Az elődöntőben jött Spanyolország, amely a leginkább verhető volt a belgákat és a franciákat is nézve. Kikaptunk, de úgy érzem, hogy maradt bennünk még. Nem tudtuk kihozni a legtöbbet a Határ, Kiss Virág, Goree hármasból. Torrens túl könnyen dobhatott kosárra, emellett rengeteg eladott labdánk volt. Ez nyilván összefügg azzal is, hogy nem tudtuk jól használni a három magas emberünket. Olyan dolgok történtek, amelyek bizonyítják, hogy ha jól játszunk, akkor döntőbe juthattunk volna. Nem kosaraztunk jól szombaton, persze ehhez kellett az agresszíven játszó spanyol válogatott is.”

„Ha valaki előre megmondja, hogy bronzmeccset játszunk az Eb-n, akkor azt mondjuk, hogy szenzáció, már kezdhetjük is. De nekem maradt hiányérzetem. Próbáljunk meg tükörbe nézni: szerencsénk volt a csoporttal. Jól játszottunk, amikor a szerbeket le kellett győzni. Első hely a csoportban, könnyebb ellenfél a negyeddöntőben – most azt hagyjuk, hogy mi történt a csehek ellen a végén. Valahol megnyertük azt a csatát, sima volt, aztán mégsem lett az.”

A Sportrádió interjút készített Rátgéber Lászlóval az Európa-bajnokságon remeklő magyar női kosárlabda-válogatottról. A neves szakember elmondta a véleményét az eddigi szereplésről, a franciák elleni délutáni bronzmeccsről, illetve a távoli kilátásokról.

Who you got for the #EuroBasketWomenpic.twitter.com/tUyYATFKyF


Az olló aztán tovább nyílt, a németek a harmadik negyedben jutottak a mélypontjukra, és csak 9 pontot termeltek a 15 szerbbel szemben. Az utolsó tíz percre már csupán a különbség mértéke volt kérdés. Németország végül behúzta a játékrészt, de Szerbia így is 78–62-re nyert, és ezzel a legutóbbi Eb-n elért aranyérme után az 5. helyen zárt.

Az Eb-címvédő szerbek (akik a magyarok mögött végeztek a csoportkörben) ennek megfelelő felszabadultsággal kosaraztak, az első negyedben 10 pontot vertek a németekre, amit a másodikban hárommal növeltek, így magabiztos előnnyel mehettek a nagyszünetre egy pontgazdag, látványos félidő után, 47–34.

Németország és Szerbia azzal, hogy a rájátszás során bejutott a legjobb hat közé, már biztosította a helyét a 2024-es párizsi olimpia selejtezőjében, ettől függetlenül még játszottak egy helyosztót a torna 5. helyéért, de a tét így már nem volt óriási.

AZ EB adatbankja ITT!

Belgium–Franciaország 67–63 (18–8, 26–22, 10–16, 13–17)

„A kisdöntő abban különbözik a finálétól, hogy itt egy éremért megy majd a küzdelem, úgyhogy biztosan nagy harc lesz. Nem láttam a magyarok egyetlen meccsét sem, úgyhogy nem sokat tudok róluk, de ez lesz az utolsó mérkőzésünk az Eb-n, és oda fogjuk tenni magunkat” – fejtette ki a 35 éves, Európa- és WNBA-bajnok játékos.

A 2009-ben az év európai játékosává választott és hetedik Eb-jén szereplő Sandrine Gruda is kiélezett mérkőzésre számít Székely Norbert együttese ellen.

„Természetesen nagy csatára számítok, mert a négy között nem is várhatok mást, itt már csak jó csapatok vannak. A magyarok teljesen megérdemelten játszhatnak bronzmeccset, mint ahogy mi is. Az én csapatomban mindig erős a versenyszellem, éremért jöttünk ide, és győztes meccsel akarunk hazautazni” – erősítette meg a 65 éves szakvezető, akit az előző, számukra ezüstéremmel zárult Eb után neveztek ki 2021-ben.

Jean-Aimé Toupane az MTI érdeklődésére elmondta, hogy ezen a szinten már nincs gyenge ellenfél.

A francia válogatott szövetségi kapitánya szerint a magyarok megérdemlik, hogy bronzmérkőzést vívjanak vasárnap Ljubljanában a női kosárlabda Európa-bajnokságon.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik