Férfi kosár NB I: jöhet a klasszikus – kezdődik a döntő!

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2019.06.15. 12:45
null
A sötét mezes Körmend otthonában kezdődik a párharc (Fotó: Szendi Péter)
Elképesztő presztízs, hatalmas tét: szombaton megkezdődik a magyar férfi kosárlabda-bajnokság döntője, Vas megye két együttese csap össze egymással. A két csapatkapitánynak, Ferencz Csabának (Körmend) és Váradi Benedeknek (Falco) ugyanazokat a kérdéseket tettük fel.

 

– Milyen emlékei vannak a tizenegy évvel ezelőtti Falco–Körmend döntőről?
Ferencz Csaba: –
Már akkor is a pályán voltam, pontosan emlékszem, mi történt, de nem jó élmény, hiszen kikaptunk. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy abban az idényben januárban még a tizenegyedik helyen álltunk a tabellán, óriási teljesítmény volt eljutni a fináléig. A Falco bombaerős csapat volt, mi elfogytunk a végére, és a szombathelyiek megérdemelten nyertek. A hangulat felejthetetlen, és remélem, most is kiváló lesz. Jó meccseket, sportszerű szurkolást várok.
Váradi Benedek: – Tizenhárom éves voltam, még bőven a Falco utánpótlásában játszottam, de a bátyám a felnőttcsapat tagjaként nyert aranyérmet. Követtem az együttest, csapattársaimmal együtt végig szurkoltam. Vannak emlékeim az ünneplésről, az éremátadóról, amely a kiscsarnokban zajlott, illetve mellette, a parkolóban. Akkor sokat beszéltünk a társakkal arról, hogy jó lenne egyszer ezt felnőttként átélni, és most itt a pillanat.

– Kialakulhatott volna ennél pikánsabb párosítás az együttesének?
Ferencz Csaba: – Szerintem ez a legpikánsabb párosítás, ez a csúcs, tényleg nagy izgalmak lesznek.
Váradi Benedek: – Tudjuk, hogy ez a döntő mit jelent a szurkolóinknak és a városnak, de nekünk úgy kellett felkészülnünk, és úgy is kell kimennünk a pályára, hogy mindegy, ki az ellenfél, azokat a taktikai feladatokat, amelyeket gyakoroltunk, végre is tudjuk hajtani a fináléban, és végig koncentráltan játsszunk.

Ferencz Csaba tizenegy évvel ezelőtt már játszott Vas megyei döntőben (Fotó: Szendi Péter)
Ferencz Csaba tizenegy évvel ezelőtt már játszott Vas megyei döntőben (Fotó: Szendi Péter)

 

– Ha egyetlen tényezőt kellene mondani, ami miatt bajnok lesz a csapata, mi lenne az?
Ferencz Csaba: –
Nehéz egyet mondani. A szurkolóink és a klub is nagyon megérdemelné, hogy nyerjünk, mert hosszú ideje várunk az aranyéremre. A drukkerek régóta mellettünk állnak, velünk voltak a sikertelenebb időszakokban is, miattuk is nagyon motivál minket, hogy bajnokok legyünk.
Váradi Benedek: – A védekezés minősége dönti el a bajnokságot. Nem szeretném ebből a szempontból a Körmendhez hasonlítani magunkat, nekünk az a fontos, hogy ebben nagyot léptünk előre az elmúlt hetekben, hónapokban.

– Mekkora előny a hazai pálya?
Ferencz Csaba: –
Valamelyest előnyt jelent a hazai pálya, illetve az, hogy nálunk van a pályaelőny, de a Falco könnyebben jutott be a döntőbe, mint mi, többet pihenhetett és készülhetett, nálunk talán egy kicsit fáradt is a társaság. Mindent megtettünk azért, hogy felfrissüljünk, tisztességesen felkészüljünk. Nagyon fontos lesz az első mérkőzés.
Váradi Benedek: – Azért küzdöttünk az alap- és a középszakaszban, hogy minél jobb pozícióból vághassunk neki a playoffnak, tehát nagy előnyt jelenthet a hazai pálya és a pályaelőny. Azonban utóbbi miatt talán a Körmenden van nagyobb nyomás, mi meg úgy megyünk neki az idegenbeli meccseknek, ahogy azt tettük a középszakaszban és a playoffban is. Nyerni szeretnénk!

Váradi Benedek örül, hogy két vasi csapat játssza idén a bajnoki döntőt (Fotó: Dömötör Csaba)
Váradi Benedek örül, hogy két vasi csapat játssza idén a bajnoki döntőt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

– Mi döntheti el az első mérkőzést?
Ferencz Csaba: –
A védekezés lesz a kulcs. A Falco most is nagyon erős, minden poszton kiemelkedő játékosai vannak, sőt, minden poszton szinte két azonos tudású kosárlabdázót forgathat. Mi elvesztettük Mario Delast, át is kellett variálni bizonyos taktikai elemeket. Meglátjuk, ki tud jobban alkalmazkodni a döntő légköréhez, ki tudja a másikra erőltetni az akaratát. Aki higgadtabb és pontosabb lesz, az nyer szombaton. Nagyon várom a döntőt!
Váradi Benedek:
– Ugyan a Körmend szerdán még játszott, és öt meccsen jutott túl a Pécsen, ennek az éremnek két oldala van, mert bár mi többet pihenhettünk, de régebben is játszottunk mérkőzést. A védekezés, a lepattanók kontrollálása, illetve a koncentráltság nagyon fontos lesz. Fergeteges hangulat lesz a mérkőzéseken, nagyon örülök, hogy Vas megye két csapata játssza a döntőt.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

15.30: Egis Körmend–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (Tv: M4 Sport)

A döntő további programja itt!

NS-SZAKÉRTŐ: EBBEN A PÁROSÍTÁSBAN NEM LÉTEZIK PAPÍRFORMA
HALM Rolland, 98-szoros válogatott játékos: – Nem vitás, hogy a magyar bajnokság jelenlegi két legjobb csapata vívja a döntőt. A Szolnok a rengeteg sérülés miatt nem védheti meg címét, a PVSK meg már azzal nagy bravúrt hajtott végre, hogy öt mérkőzésre kényszerítette az elődöntőben a Körmendet, minden dicséretet megérdemel. A fináléban a Körmendnél van a pályaelőny, de Mario Delas kiesésével hiányzik egy kulcsembere, míg a magyar mezőnyben a Falcónak van a legkomplexebb, legerősebb kerete, a szombathelyiek kilenc-tíz játékost is forgathatnak. Sok minden dönthet ebben a párharcban, de hosszabb keret ide, pályaelőny oda, ebben a párosításban nem létezik papírforma, megjósolhatatlan, ki lesz a bajnok. Csak az biztos, hogy igazi csemege lesz a vasi klasszikus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik