Férfi kosár: a válogatott vereséggel zárta a felkészülést

BOBORY BALÁZS (VARSÓ)BOBORY BALÁZS (VARSÓ)
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 19:45
null
Keller Ákos (6) óriási csatát vívott Przemyslaw Karnowskival (Fotó: pzkosz.pl)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 74–64-re kikapott Lengyelországtól a négycsapatos varsói felkészülési torna zárónapján. A mieink három vereséggel fejezték be a viadalt, és nem játszanak már több meccset az Európa-bajnokságig.

 

Amikor a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan a szombat délelőtti, gyönyörű napsütéses időben játékosai mögött baktatott Varsó óvárosában, már pontosan tudta, milyen felállásban játszik a lengyelek elleni, az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen a csapata.

A mieinknek nem kellett edzeniük ezúttal, a játékosok kérésére iktattak be némi városnézést, amely segített mindenkinek, hogy kizökkenjen a szálloda, sportcsarnok, szálloda útvonal napi kétszeri megtételének monotóniájából.

Hanga Ádám, Vojvoda Dávid és Allen Rosco ekkor még nem, csak a hotelhez visszaérve, az ebéd előtt tudta meg, hogy ezúttal nem kell pályára lépnie, és ez azt is jelentette, hogy az Európa-bajnokság előtti főpróbát pénteken, Izrael ellen már letudta a gárda, mert az egészen biztos, hogy a kimaradó trió ott lesz a pályán Kolozsváron, vélhetően az első pillanattól kezdve.

Így aztán néhány rutinos kosárlabdázóval kiegészített fiatal magyar alakulat állt fel a teljes vértezetben érkező és hazai közönség előtt bizonyítani akaró lengyelekkel szemben, a csapatkapitányi tisztséget pedig Hanga és Vojvoda távollétében Keller Ákos töltötte be.

És ha már megkapta a megtisztelő feladatot, igyekezett is a sereg élére állni, már az első negyedben 11 pontig jutott, közben pedig hatalmas csatát vívott a házigazdák óriásával, az amerikai Gonzaga Bulldogs játékosával, a 216 centiméter magas, 138 kilogramm súlyú Przemyslaw Karnowskival – váltakozó sikerrel.

A legnagyobb örömöt az jelentette, hogy a magyar csapat egyáltalán nem ijedt meg ellenfelétől, még akkor sem, amikor a vendéglátó az első negyedben 9–0-s rohammal elhúzott: szívós csapatmunkával, jó védekezéssel és időnként látványos kosarakat szerezve a második negyed elejére átvettük a vezetést. Mindenki tett valamit, hogy a félidőben se a lengyelek álljanak jobban, nem volt elveszett labda, a hibákat egymás biztatása követte, szóval jól teljesített az aktuálisan legjobb magyar válogatott.

A harmadik negyedben aztán valami elcsúszott, a mérkőzés végén 21 ponttal és 13 lepattanóval záró Karnowskival nem bírtak a mienk, és azt is hozzá kell tenni, hogy ebben az összetételben a pályára visszaküldött lengyel kezdő ötös jobb, mint a magyar. Tíz perc alatt tizenöt pontot vertek a hazaiak a mieinkre, nem volt nagy bátorság kijelenteni, hogy eldőlt a meccs.

De azért a magyar csapat becsületből megnyerte az utolsó negyedet, jó volt látni Ferencz Csaba és Keller Ákos ponterős játékát, meg a fiatalok odaadását.

Ezzel véget ért a tesztmérkőzések sorozata, pénteken elkezdődik az Európa-bajnokság Kolozsváron, számunkra Horvátország ellen.

LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 74–64 (19–18, 14–15, 26–11, 15–20)
Varsó, 1500 néző. V: Trawicki, Chrakowiecki, Sosin (lengyelek)
LENGYELORSZÁG: Koszarek, Ponitka 8, WACZYNSKI 13/9, Kulig 9/3, KARNOWSKI 21. Csere: CEL 9/9, Zamojski 3/3, Sokolowski, Hrycaniuk 4, Slaughter 5/3, Gielo 2, Gruszecki. Szövetségi kapitány: Mike Taylor
MAGYARORSZÁG: Wittmann 6/6, Perl 11/3, FERENCZ 16/12, Tóth N. 2, KELLER Á. 15/3. Csere: Karahodzsics 3, Váradi 5/3, Eilingsfeld 4, Benke 2, Kovács P. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 4. perc: 6–4. 6. p.: 8–9. 7. p.: 17–9. 12. p.: 19–21. 25. p.: 22–25. 18. p.: 32–28. 22. p.: 38–33. 24. p.: 42–37. 27. p.: 51–39. 32. p.: 65–46. 36. p.: 65–57
Kipontozódott: Karahodzsics (34. p.)
MESTERMÉRLEG
Mike Taylor: – Örülök, hogy nyertünk, a magyar nagyon agresszív, szervezett csapat, kellemetlen ellenfél lesz mindenkinek az Európa-bajnokságon.
Ivkovics Sztojan: – Egy torna harmadik napján általában a házigazda kerül előtérbe, de most úgy érzem, egyedül nekünk volt hasznos ez a mérkőzés, természetesen a fiatalok szerepeltetése miatt. Örülök Keller Ákos és Ferencz Csaba jó játékának, és csodálkozom, hogy ilyen játékosok miért nem tudnak külföldre szerződni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik