Rátgéber: Lassan nekem is át kell alakulnom testvérré, apává

Vágólapra másolva!
2008.02.07. 19:29
A női kosárlabdázók legrangosabb nemzetközi kupasorozatában, az Euroligában mindkét érintett magyar klubcsapat, az MKB-Euroleasing Sopron és a MiZo Pécs 2010 együttese is idegenbeli vereséggel kezdte a két nyert mérkőzésig tartó nyolcaddöntős párharcot. A pénteki, magyarországi második mérkőzésnek a tétje így számukra az életben maradás, hogy esetleges magyar győzelemmel a harmadik mérkőzés dönthessen a továbbjutásról. Idegenben…
A csoportmeccseken megbízhatóan játszó horvát Emilija Podrugra (balra) fontos szerep vár a Brno elleni találkozón
(archív)
A csoportmeccseken megbízhatóan játszó horvát Emilija Podrugra (balra) fontos szerep vár a Brno elleni találkozón
A csoportmeccseken megbízhatóan játszó horvát Emilija Podrugra (balra) fontos szerep vár a Brno elleni találkozón
(archív)
A csoportmeccseken megbízhatóan játszó horvát Emilija Podrugra (balra) fontos szerep vár a Brno elleni találkozón

A Bourges a csoportkörben 6/4-s mutatóval zárt, négy vereségéből hármat idegenben gyűjtött be. Igaz, még a sorozat elején – ötből háromszor idegenben játszottak, mindháromszor kikaptak -, azt követően olyannyira elkapták a fonalat, hogy még a csoportgyőztes Jekatyerinburgot is elkapták vendégként (64-62), amely az oroszok egyetlen veresége volt. Az 5/5-s mérleggel záró Sopron ezzel szemben, négy hazai találkozóját megnyerte, csak a veretlen CSZKA tudott nyerni a hűség városában, öt ponttal.
Az előzetes várakozásoknak és a papírformának megfelelően mindkét magyar csapat, az MKB-Euroleasing Sopron és a MiZo Pécs 2010 is idegenbeli vereséggel kezdte a női Euroliga nyolcaddöntőjét. A nagyobb zakót előbbi együttes kapta, a soproniak nagyszerű kezdésük ellenére több mint húsz ponttal (69-47) veszítették el a találkozót, többek között azért, mert a 13. és a 23. perc között nem szereztek egyetlen pontot sem.

„Álomszerűen kezdtünk, többször vezettünk is Bourgesban, de a tizenkettedik perc körül óriási törés következett be játékunkban – kezdte Székely Norbert, a soproniak vezetőedzője. – Ekkor rendre a franciák halászták el a lepattanót előlünk, mi pedig képtelenek voltunk pontot találni tíz percen át. A történtek miatt elbizonytalanodtunk, a védekezésünk is romlott.”

„Nem fizikai tényezők miatt vesztettünk, hanem azért mert nem bírtuk el a nyomást. Túl kell lépni a meccsen, s kettőzött erővel készülni a pénteki második találkozóra. Sajnos Németh Bernadett szeme felszakadt a keddi ütközetben, alig lát, a szerdai edzést is kihagyta, remélhetőleg péntekig rendbe jön.”

A pécsiek ellenfele, a Brno 8/2-vel végzett a csoportkörben, két vereségüket a 9/1-s csoportgyőztes Szpartak Moszvától gyűjtötték be, tehát idegenben négyszer is győzni tudtak. A MiZo viszont 3/2-vel tudta le a pécsi öt mérkőzését, a Baranya megyei városban csak nagy csatában tudott nyerni a spanyol Ros Casares (10/0) és az orosz Dinamo Moszkva (6/4).
A pécsiek nagy küzdelemben kaptak ki Brnóban 71–67-re. A hazaiak tartottak a vendégektől, a fekete-fehérek bizonyították: nem alaptalanul. Ha valamit Európa-szerte biztosan tudhatnak az ellenfelek Rátgéber László együtteséről, akkor az az, hogy bármilyen összeállításban is áll ki, nehéz megverni. Így volt ez kedd este is.

Hiába nagy esélyes a Gambrinus, mégis csak a szerencséjének köszönhette, hogy végül négy ponttal nyert.

No meg a játékvezetőknek, akik 17-tel több büntetőt dobattak a cseh csapattal, mint a magyarral, és kilenccel ítéltek több személyi hibát a pécsiek ellen, akik közül Iványi Dalma és Fegyverneky Zsófia négy-négy személyi hibával játszott, szinte az egész második félidőben. Már amikor játszott, hiszen edzőjük, amikor csak tehette, pihentette őket, nehogy elveszítse kulcsembereit a végjátékra. Legalább ez a terve bevált...

Beválhatott volna az idegenbeli bravúrgyőzelemre vonatkozó is, ha nincs két nagy hibapontja végig foggal-körömmel küzdő együttese játékának: a hármas poszt teljes eredménytelenségére - Somogyi Andrea és Mészáros Kornélia egyáltalán nem szerzett pontot - és az összesen 18 eladott labdára gondolunk.

Ráadásul a bírók inkább a hazaiaknak fújtak, így a Pécs hiába öregbítette ismét saját és a magyar kosárlabda jó hírét, a kiesés szélére került. Ha ugyanis pénteken nem nyer saját pályáján, véget ér számára az Euroliga 2007–2008-as évadja, győzelem esetén viszont - s ez a soproniakra is igaz - szerdán következhet a mindent eldöntő idegenbeli harmadik mérkőzés.

„Rettentő megerőltető ez a terhelés, amit a lányok kapnak, lassan nekem is át kell alakulnom testvérré, apává, pedagógussá, akinek a játékosai testi épsége a legfontosabb, nem a sportsiker. A visszavágón fog igazán kiütközni, hogy az ellenfelünknek kilenc topjátékosa van, míg nekünk a legjobb esetben is a fele” - mondta Rátgéber a pécsi klub honlapján.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik