H. Á.
2023.05.14 17:31 Frissítve: 2023.05.15 00:53

Giro: Evenepoelé a második időfutam és a rózsaszín trikó is

Az olasz kerékpáros-körverseny 9. szakaszán, a Savignano sul Rubicone és a Cesena közötti 35 kilométeres egyenkénti indítású időfutamon elképesztő izgalmak végén az összetettben a vezetést visszavevő Remco Evenepoel egyetlen másodperccel bizonyult gyorsabbnak Geraint Thomasnál, aki szintén egy szekundummal volt gyorsabb Tao Geoghegan Hartnál.

Evenepoel a második időfutamon visszaszerezte a rózsaszín trikót (Fotó: Getty Images)

 

Óriási izgalmakat hozott az idei Giro második egyenkénti indítású időfutama, a Savignano sul Rubicone és a Cesena közötti 35 kilométeres táv, amelyen a legjobb időfutammenők sokáig uralták a célban az első helyeket, ám a végére igazi tűzijátékot láthattunk.

Az első valamirevaló időt Edoardo Affini (Jumbo-Visma) tekerte, ám őt hamar leváltotta Bauke Mollema (Trek-Segafredo), aztán jött Bruno Armirail (Groupama-FDJ), aki majdnem egy percet adott a hollandnak a célban. Sokáig ő sem örülhetett, mert csapattársa, a svájci Stefan Küng (Groupama-FDJ) nála is gyorsabb volt négy másodperccel.

Dobogóra azonban ő sem állhatott, mert az utolsók között induló Tao Geoghegan Hart (Ineos), Geraint Thomas (Ineos) és Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) is gyorsabb volt nála mindhárom ellenőrzőpontnál, így a célban is – igaz, mindössze négy másodperccel...

Elsőként Geoghegan Hart örülhetett a provizórikus első helynek – nem sokáig, mert jött csapat- és honfitársa, Geraint Thomas, aki egyetlen másodperccel gyorsabbnak bizonyult nála. Majd jött a belga időfutambajnok Evenepoel, aki még egy másodpercet vert Thomas idejére, ezzel nemcsak a szakaszt nyerte meg, hanem a 4. etap után a rózsaszín trikót is visszavette a norvég Andreas Leknessundtől (DSM) – aki egyébként utolsóként indulva a 19. időt teljesítette.

A viadal egyetlen magyar kerekese, Fetter Erik, amikor beért a célba, még a 7. volt, végül 3:27 perc hátránnyal az 57. időt érte el.

!! FRISSÍTÉS !!
Vasárnap késő este repítették világgá a hírügynökségek, hogy Evenepoel pozitív koronavírustesztet produkált, így nem folytathatja a versenyt.

GIRO D'ITALIA
9. SZAKASZ (Savignano sul Rubicone–Cesena, 35 km, egyenkénti időfutam)
1. Remco Evenepoel (belga Quick Step) 41:24 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos) 2 mp h.
...57. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:27 p h.

ÖSSZETETT
1. Remco Evenepoel (belga Quick Step) 34:33:42 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 45 mp h.
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 47 mp h.
...125. Fetter 1:26:41 ó h.

Az olasz körversenyen hétfőn szünnapot tartanak.

A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

2023.07.28 17:58:13

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Hajlamosak vagyunk csak a győztesekre fókuszálni, az ő szemüvegükön keresztül látni a világot, őket idealizáljuk, de el tudjuk hinni, hogy ők mi is lehetnénk? Ugye, hogy nem?! Szükség van a Pinot-kra, akik azért kerékpároznak, mert szeretik.

2023.07.08 23:02:54

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba.

2023.06.22 17:21:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Az elektromos kerékpárok nemcsak kényelmes, praktikus és gyors megoldást jelentenek a városi közlekedésben. (x)

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.