Giro: Evenepoelé a második időfutam és a rózsaszín trikó is

Vágólapra másolva!
2023.05.14. 17:31
null
Evenepoel a második időfutamon visszaszerezte a rózsaszín trikót (Fotó: Getty Images)
Az olasz kerékpáros-körverseny 9. szakaszán, a Savignano sul Rubicone és a Cesena közötti 35 kilométeres egyenkénti indítású időfutamon elképesztő izgalmak végén az összetettben a vezetést visszavevő Remco Evenepoel egyetlen másodperccel bizonyult gyorsabbnak Geraint Thomasnál, aki szintén egy szekundummal volt gyorsabb Tao Geoghegan Hartnál.

 

Óriási izgalmakat hozott az idei Giro második egyenkénti indítású időfutama, a Savignano sul Rubicone és a Cesena közötti 35 kilométeres táv, amelyen a legjobb időfutammenők sokáig uralták a célban az első helyeket, ám a végére igazi tűzijátékot láthattunk.

Az első valamirevaló időt Edoardo Affini (Jumbo-Visma) tekerte, ám őt hamar leváltotta Bauke Mollema (Trek-Segafredo), aztán jött Bruno Armirail (Groupama-FDJ), aki majdnem egy percet adott a hollandnak a célban. Sokáig ő sem örülhetett, mert csapattársa, a svájci Stefan Küng (Groupama-FDJ) nála is gyorsabb volt négy másodperccel.

Dobogóra azonban ő sem állhatott, mert az utolsók között induló Tao Geoghegan Hart (Ineos), Geraint Thomas (Ineos) és Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) is gyorsabb volt nála mindhárom ellenőrzőpontnál, így a célban is – igaz, mindössze négy másodperccel...

Elsőként Geoghegan Hart örülhetett a provizórikus első helynek – nem sokáig, mert jött csapat- és honfitársa, Geraint Thomas, aki egyetlen másodperccel gyorsabbnak bizonyult nála. Majd jött a belga időfutambajnok Evenepoel, aki még egy másodpercet vert Thomas idejére, ezzel nemcsak a szakaszt nyerte meg, hanem a 4. etap után a rózsaszín trikót is visszavette a norvég Andreas Leknessundtől (DSM) – aki egyébként utolsóként indulva a 19. időt teljesítette.

A viadal egyetlen magyar kerekese, Fetter Erik, amikor beért a célba, még a 7. volt, végül 3:27 perc hátránnyal az 57. időt érte el.

!! FRISSÍTÉS !!
Vasárnap késő este repítették világgá a hírügynökségek, hogy Evenepoel pozitív koronavírustesztet produkált, így nem folytathatja a versenyt.

GIRO D'ITALIA
9. SZAKASZ (Savignano sul Rubicone–Cesena, 35 km, egyenkénti időfutam)
1. Remco Evenepoel (belga Quick Step) 41:24 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1 másodperc hátrány
3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos) 2 mp h.
...57. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 3:27 p h.

ÖSSZETETT
1. Remco Evenepoel (belga Quick Step) 34:33:42 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 45 mp h.
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 47 mp h.
...125. Fetter 1:26:41 ó h.

Az olasz körversenyen hétfőn szünnapot tartanak.

A 106. Giro d'Italia mezőnye összesen 3489 kilométert tesz meg és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget küzd le, amíg május 28-án célba ér Rómában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik