Vingegaard-nak tüdőzúzódása és légmelle is van, de stabil az állapota

Vágólapra másolva!
2024.04.05. 12:24
Jonas Vingegaard állapota stabil a bukása után (Fotó: Getty Images)
Az előző két Tour de France győztesének, Jonas Vingegaard-nak csütörtöki bukása során zúzódott a tüdeje és légmelle is kialakult, de stabil az állapota.

A Valter Attilát is foglalkoztató Visma-Lease a Bike csapatának pénteki tájékoztatása szerint a 27 éves dán klasszis az éjszakát a kórházban töltötte, ahol „jót aludt”, és stabil állapotban van. Azt még csütörtökön közölték, hogy a kerekesnek a kulcscsontja, valamint hét bordája is eltört, és egyelőre kérdéses, hogy – ha egyáltalán ott lehet a rajtnál – milyen állapotban lesz az idei Tourra.

A bukás a Baszk körverseny negyedik szakaszán történt, 36 kilométerre a céltól, amikor egy lejtmenetben lévő jobbkanyarban körülbelül tucatnyi bringás nagy sebességgel lesodródott az útról, és szinte mind vagy az érthetetlen módon a kanyar külső ívén található lebetonozott (!) árokba zuhantak, vagy, az út menti méretes szikláknak csapódtak, vagy nagy sebességgel a fák közé száguldva kerültek végül földre. 

A dán kerekes is a pórul jártak között volt, láthatóan alig tudott mozogni, nem tudott felállni. Az orvosok már az út szélén megkezdték a kezelését, majd oxigénmaszkkal és nyakmerevítővel szállították kórházba.

A bukásban érintett volt a másik két nagy esélyes, az ugyancsak a Francia körversenyre készülő Primoz Roglic és Remco Evenepoel is. A Vuelta a Espanát háromszor és a Giro d'Italiát tavaly megnyerő olimpiai bajnok szlovén, valamint a Vueltán 2022-ben első, és azévben világbajnok belga kerekes egyaránt feladta a viadalt, utóbbit ugyancsak kórházba vitték kivizsgálásra. Evenepoelnak szintén eltört a kulcscsontja, valamint a jobb lapockája, ezért pénteken Belgiumban meg is műtik.

Rajtuk kívül még a súlyos sérültek között van a szintén hordágyon mentővel elszállított Jay Vine, akinek több bordája mellett több nyaki és háti csigolyája is eltört és hozzá hasonlóan járt Steff Cras, borda- és csigolyatörés mellett a tüdeje is kilyukadt, míg a sokáig vizsgált Sean Quinnről kiderült, agyrázkódása mellett szegycsonttörést szenvedett.

A tömegbukás után a szervezők úgy döntöttek, hogy semlegessé nyilvánították (vagyis neutralizálják) a szakaszt, tehát az összetett eredményébe nem számított bele a csütörtöki etap, amelyet végül a dél-afrikai Louis Meintjes nyert meg, míg összetettben a versenyt feladó Roglic után immár a dán Matias Skjelmose vezet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik