Kerékpár: Evenepoel és Vingegaard is kulcscsontját törte

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 21:49
Vingegaard (jobbra) és Vine (balra lent) egyaránt hordágyon végezte a csütörtöki etapon (Fotó: Eurosport)
A kétszeres Tour de France-bajnok Jonas Vingegaard kulcscsontját és hét bordáját, a 2022-es Vueltán győztes és korábbi világbajnok Remco Evenepoel pedig a kulcscsontja mellett a jobb lapockáját törte el az óriási bukásban. Eközben a szintén eleső Primoz Roglic megúszta, miközben Jay Vine-ról kiderült, hogy csigolyatörést szenvedett.

 

Ritkán látható súlyos és nagyon jelentős következményekkel járó bukás rázta meg a Baszk körverseny negyedik szakaszát: közel 40 kilométerrel a cél előtt körülbelül 12 versenyző sodródott le nagy sebességgel egy lejtmenetben lévő jobbkanyarban az útról, és szinte mind az érthetetlen módon a kanyar külső ívén található lebetonozott (!) árokba, az út menti méretes szikláknak csapódtak, vagy nagy sebességgel a fák közé száguldva mentek földre.

A szakaszt a bukás után neutralizálták, a versenyt közel egy órára megállították, amíg a sérülteket kórházba szállították.

A hatalmas baleset nemcsak azért volt különösen súlyos, mert lejtmenetben történt, hanem azért is, mert a verseny legnagyobb sztárjai, az összetettet vezető Primoz Roglic, a kétszeres Tour-bajnok Jonas Vingegaard, vagy éppen a két évvel ezelőtti Vuelta-győztes és világbajnok Remco Evenepoel is érintett volt – vagyis napjaink négy legjobb országúti kerekeséből három is elesett. A negyedik Tadej Pogacar egyébként a bukás után röviddel Twitteren kívánt mielőbbi felépülést a sérülteknek.

Ami pedig a sérültlistát illeti, sajnos hosszú. Jonas Vingegaard állapotáról csapata, a Visma Lease a Bike este nyolckor közölte Twitteren: kulcscsontja mellett hét bordája is eltörött, ám nála is rosszabbul járt Jay Vine, akit a dán bringáshoz hasonlóan szintén nagyon sokáig ápoltak. Az ifjú ausztrál két nyaki és egy mellkasi csigolyáját törte el, de szerencsére idegi sérülést nem szenvedett el, derült ki csapata, az UAE közleményéből. Azt egyik csapat közleménye sem említi, hogy a két bringásra mennyi kihagyás vár. 

Remco Evenepoel sem úszta meg törés nélkül, az őt foglalkoztató Soudal Quick-Step istálló közleménye szerint a jobb kulcscsontja mellett a jobb lapockája is eltörött, és ezért az ardenneki egynapos versenyeket ki kell hagyja, ám a június végén kezdődő Tour de France-on minden bizonnyal ott lesz majd.

Náluk jóval könnyebben megúszta, sőt, lényegében megúszta a bukást a Baszk kör összetettjét a vezető Primoz Roglic, aki azért alaposan megütötte magát, ám mindössze horzsolásokat és apróbb felületi sérüléseket szedett össze, és néhány nap pihenés után már vissza is ülhet a nyeregbe.

A szintén földre kerülő EF-es Natnael Tesfatsion és a harmadik szakaszt megnyerő Quinten Hermans Roglichoz hasonlóan megúszta horzsolásokkal. Nem volt ennyire szerencsés viszont a TotalEnergies bringása, Steff Cras, akinek szintén hosszabb időt vesz igénybe a felépülése: két bordája és a háti csigolyái eltörtek, a tüdeje kilyukadt, néhány napig biztosan kórházi ápolásra szorul, lehetséges visszatérésének időpontjáról egyelőre nem számolt be a csapat.

A Baszk körverseny szombaton zárul, pénteken az ötödik etappal folytatódik, összetettben a dán Mattias Skjelmose vette át a vezetést, négy másodperccel megelőzve a spanyol Juan Ayusót és hattal a francia Kévin Vauquelint.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik