Óriási tömegbukás, Evenepoel, Roglic és Vingegaard is benne volt! – videó

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 16:52
Hatalmas bukás volt (Fotó: Eurosport)
A Baszk körverseny negyedik szakaszán hatalmas bukás történt: 36 kilométerrel a vége előtt lejtmenetben egy jobbkanyarban legalább 8 bringás – köztük a legnagyobb sztárok – csúsztak le az útról, és zuhantak nagy sebességgel az út menti árokba és a fák közé. Érintett volt az összetettet vezető Primoz Roglic, a második helyen álló Remco Evenepoel és a negyedik helyen álló Jonas Vingegaard is. Hármójuk közül utóbbi járt a legrosszabbul, hosszú percek ápolása után tudták csak hordágyra tenni.

 

A szakaszt neutralizálták az eset után röviddel, mert az összes mentőautóra szükség volt a balesetnél.

Jonas Vingegaard-t hosszú perceken át ápolták az út mellett, mire sikerült egyáltalán hordágyra tenni, s végül nyakmerevítőben került be a mentőautóba. A tömegbukást Primoz Roglic és Remco Evenepoel viszonylag olcsón megúszta, a saját lábán szállt be a mentőbe. Előbbit nem is a mentő, hanem csapata, a BORA-hansgrohe autója vitte el a baleset helyszínéről – vagyis ezzel biztossá vált, hogy az összetettben élen álló szlovén feladja a versenyt, ahogy nagy vetélytársa, Evenepoel is. Ugyanakkor a talán legrosszabbul járó Jay Vine-nal, valamint Vingegaard-ral jó ideig el sem indult a mentő, vélhetően szállítható állapotba kellett mindkettejüket hozni.

Miután a mentők elindultak a két legbalszerencsésebb bringással, a szervezők közölték: a főmezőny tagjai neutralizás hatálya mellett begurulnak a célba, míg a bukás idején a mezőny előtt két perc előnnyel haladó szökevénycsoport hat tagja mehet a szakaszgyőzelemért. Később azt is megerősítették, hogy senki sem kap időt összetettben.

Közben egyre-másra futottak be a hivatalos közlések a bukásban érintett csapatokól, s kiderült, hogy az UAE-s Jay Vine és a vismás Jonas Vingegaard is beszélni tudott az orvosokkal a mentőautóban. Utóbbi holland csapata már a kórházból jelentkezett: „Jonas eszméleténél van, a kórházban most vizsgálják” – egyben köszönik a támogató üzeneteket, további tájékoztatást is ígérve.

Az említetteken kívül földre került a bukás során többek között Natnael Tesfatsion, Sean Quinn, Markel Beloki, a harmadik szakaszt megnyerő Quinten Hermans, valamint Steff Cras.

Ami magát a szakaszt illeti: a közel 160 kilométer hosszú dimbes-dombos etapon a nap szökése hamar kialakult, hatan megléptek, s akadt, amikor több mint öt perc volt már az előnyük. A mezőny közel öt és fél perc hátránynál kezdte szép komótosan csökkenteni a különbséget, amikor az Olaeta emelkedőjének lejtmenetében, 38 kilométerrel a cél előtt jött az óriási bukás. A nagy tempóval lefelé száguldó mezőny elején többen is elnéztek egy jobbkanyart, s a külső íven óriási tempóval lesodródtak az aszfaltról, majd az út menti kibetonozott árokban kötöttek ki, vagy éppen a fák között.

Az etap hosszas várakozás után folytatódott, a hatfős szökevénycsoport az utolsó 18 kilométert versenykörülmények között teljesítette. S miközben a verseny szervezői közölték, hogy az új éllovas immár a dán Mattias Skjelmose, a szökevényeket a cseh Karel Vacek betámadta az utolsó emelkedőn, de a hegyimenők versenyét vezető Louis Meintjes megkontrázta, és elvitte a pontokat, tovább növelve előnyét a pöttyös trikóért folyó versenyben. Az Intermarché dél-afrikai versenyzője leszakította magáról a cseh ellenfelét, és jó ötven másodperc előnnyel nyert, a második pedig a Vaceket lehajrázó ausztrál Reuben Thompson lett.

BASZK KÖRVERSENY
4. SZAKASZ (Etxarri Aranatz–Legutio, 157.5 km)
1. Louis Meintjes (dél-afrikai, Intermarché) 4:21:15 óra
2. Reuben Thompson (ausztrál, Groupama FDJ) 48 másodperc hátrány
3. Karel Vacek (cseh, Burgos – BH) 52 mp h.
ÖSSZETETT
1. Mattias Skjelmose (dán, Lidl-Trek) 8:36:11 óra

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik