Tour de Hongrie: Karcagról indul, Pécsen ér véget az idei verseny

Vágólapra másolva!
2024.03.05. 17:54
A 2024-es Tour de Hongrie útvonala (Fotó: facebook.com/tourdehongrie)
Bemutatták a 45. Tour de Hongrie útvonalát, s az öt szakaszból három is a sprintereknek kedvez, a királyetap a Kékestetőn lesz, a verseny a pécsi Állatkertnél ér véget.

 

Nem voltak egyszerű helyzetben a főszervezők a 2024-es versennyel kapcsolatban, amennyiben nagyot akartak domborítani a tavalyi Tour de Hongrie-hoz képest. A ProSeries-besorolást már 2023-ban élvezhettük, igaz ez csak afféle formalitás volt, merthogy a szintlépést a korábbi évek eredményei miatt érdemelte ki a viadal.
Persze az alapvetések nem változtak, hiszen ebben az évben is május elején, konkrétan 8. és 12. rendezik a Magyar körversenyt, ezúttal is öt etapból áll majd, sőt Magyarország domborzati viszonyai sem változtak tavalyhoz képest, így a verseny elsődlegesen a világklasszis sprinterek indulását szeretné elérni. A keddi útvonalbejelentő esemény előtt már voltak is nevek, nem is akármilyenek, a kerékpársport történetének legjobb vágtázói közül kettő hivatalosan is jelezte, ott lesz az idei Tour de Hongrie-n, így a Tour de France-on hét (!) zöld trikót szerző, háromszoros világbajnok Peter Sagan, illetve a francia háromhetesek történetében holtversenyben a legtöbb szakaszgyőzelemmel (34) büszkélkedő versenyzője, Mark Cavendish. A brit egyébként járt már a Magyarországon a 2022-es Giro d'Italia alkalmával, amely után Zámolyban buszmegállót neveztek el róla.

Eisenkrammer Károly, főszervező (Fotó: Koncz Márton)

World Tour csapatokból ezúttal sem lesz hiány, hiszen itt lesz az UAE Emirates, az Astana Qazaqstan, a Bahrain-Victorious, a Bora-hansgrohe, a Jayco AlUla, a dsm-firmenich PostNL, az Ineos Grenadiers és a Lidl-Trek, előbbiben a tavalyi összetett győztese, a svájci Marc Hirschi is visszatér majd. De izgalmas szál Dylan Groenewegené is, aki a földkerekség legjobb sprinterei közé tartozik jelenleg, a Cavendish-féle generációnál fiatalabb, pályája csúcsán van, és a legutóbbi két alkalommal részt is vett a Tour de Hongrie-n, mindkétszer nyert is szakaszt, a legjobb sprinternek járó trikót viszont még nem tudta megszerezni.

No, de akkor a lényegről, a szakaszokról, hiszen ez a legizgalmasabb pontja nyilvánvalóan az eseménynek.

A 45. TOUR DE HONGRIE ÚTVONALA

1. szakasz: Karcag–Hajdúszoboszló (170 km, sík)


2. szakasz: Tokaj–Kazincbarcika (162 km, dombos) 
 

3. szakasz: Kazincbarcika–Gyöngyös, Kékestető (183 km, hegyi etap)


4. szakasz: Budapest–Etyek (163 km, dombos)

5. szakasz: Siófok–Pécs (174 km, hegyi etap)

Az első etap máris egy Cavendish, Sagan, Groenewegen csatát hozhat, mert a Karcag és Hajdúszoboszló közötti nyitó szakasz mindössze 300 méter szintemelkedést tartalmaz, és Tiszafüred érintésével jut el a fürdővárosba. A második viszont ennél már valamivel küzdőseb lesz a két kategorizált emelkedő miatt, igaz jó eséllyel így is a sprinterek vadászterülete lesz majd a Tokaj és Kazincbarcika közti nap. A középső szakasz rajtjához nem kell majd utaznia a mezőnynek, hiszen Kazincbarcika másodszor is főszereplő lesz, hogy 2700 méter szintemelkedés után a Kékestetőn érjen célba egy hegyi menő elsőként.

Budapest ezúttal sem maradhatott ki, a negyedik nap innen rajtol majd, egészen konkrétan a Hősök teréről, majd 166 kilométer múlva Etyeken pihenhetnek meg a versenyzők. Ez a szakasz egy klasszikus átmeneti nap lehet, de a legfontosabb talán, hogy a tavalyi versenyhez képest ne mossa el az eső a Tour fővárosi szakaszát. És, ha van még helyszín, amely nem maradhat ki, az a Balaton és Pécs, azon belül is a Bárány utca – ennek megfelelően a záró etap Siófokról indulva Pécsre tart, ahol háromszor mássza meg a mezőny a legendás emelkedőt, így Hirschi ismételhet tavalyi sikerei helyszínén.

A domborítás így kétségtelenül sikerült, nem lesz unalmas nap, sőt talán több izgalmat tartogat majd a verseny, mint valaha, ez pedig a szervezők, elsősorban pedig Eisenkrammer Károly érdeme.

A verseny során összesen 854 kilométer vár a mezőnyre az öt szakaszon, amely során összesen 7871 méter szintkülönbséget kell leküzdenie a kerékpárosoknak. 

„A magyar kerékpársport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli. Ez pedig nem csak a versenyzők szempontjából lényeges, hiszen a sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között. Ezért is hirdettük meg a tavalyi évben Sportoló Nemzet Programunkat, amely elérhető sportolási lehetőségekkel és különböző kedvezményekkel segít minden honfitársunknak beépíteni a mozgást a hétköznapokba. Ebben a programban is kiemelten számítunk a hazai kerékpársport szereplőire” – mondta el a bejelentés során Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.
Schmidt ádám: A magyar kerékpársport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik