Kerékpár: Valter az esélyesek között a Strade Bianchén, Pogacar is elkezdi a szezont

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 10:43
Valter a tavalyi versenyen (Fotó: Getty Images)
Szombaton rendezik meg Olaszországban a „hatodik Monumentumot”, vagyis az öt egynapos klasszikus országúti kerékpárosverseny „közé” vágyó, a toszkán Siena körül fehér murvás utakon zajló Strade Bianchét. A viadalon harmadszor indul a Visma Lease a Bike csapat ezúttal magyar bajnoki trikóban tekerő kerékpárosa, Valter Attila, aki két éve negyedik, tavaly ötödik helyen ért célba, s az egyik kedvenc versenyének tartja ezt, ráadásul a korábbi jó eredmények után idén több szaklap is esélyesként számol vele. A legnagyobb favoritnak azonban az ebben az évben először nyeregbe pattanó Tadej Pogacart tartja a szaksajtó, a szlovén két éve már megnyerte a viadalt.

 

Szombat délelőtt rajtol az idei Strade Bianche, a fehér murvás szakaszairól ismert, Siena körüli egynapos országúti kerékpárosverseny, a mezőnyében többek között Valter Attilával, a szezont most kezdő Tadej Pogacarral és a címvédő Tom Pidcockkal. A mindössze 18. alkalommal sorra kerülő viadal rövid történelme ellenére máris a klasszikus egynapos versenyek közé emelkedett – legalábbis a szurkolók körében, hosszú murvás szakaszai és a toszkán dombok közé olykor befújó szél ugyanis nemegyszer váratlan eseményekkel szolgálnak.

A legfontosabb változás az elmúlt évhez képest, hogy a szervezők úgy döntöttek: több mint 30 kilométerrel hosszabb lesz az idei útvonal, mint az elmúlt években megszokott volt, a korábbi 184 kilométer helyett ezúttal 215 kilométer vár a versenyzőkre. S a korábban megszokott 11 murvás rész helyett idén 15 ilyen szakasz lesz, összesen 71.5 kilométer hosszan.

Az idei útvonal

Ami a mezőnyt illeti: nem lesz itt a 2020-as és 2021-es győztes Wout van Aert, illetve Mathieu van der Poel – előbbi magaslati edzőtáborban vesz részt, utóbbi csak a Milánó–Sanremo versenyen kezdi meg az idényt. Nem vár viszont addig a két évvel ezelőtti győztes, Tadej Pogacar, a Tour de France kétszeres győztese ugyanis a Stradén versenyez idén először. A fehér murvás szakaszokra új frizurával is készült az UAE ásza – ahogy az Eurosport Facebook-oldaláról is kiderült: „fehér hajjal a fehér utakra”.

A 25 éves kiválóság nyilván nem afféle bibliai Sámson, akinek a hajában az ereje, sokkal inkább a lábában: Pogacar a legfőbb favoritja a viadalnak, legalábbis a Cyclingnews szakportál szerint. Pogacar már korábban is kijelentette, célja, hogy győzelemmel kezdje a szezont, szeretné megismételni a 2022-es sikerét, amikor a verseny történetének leghosszabb szóló szökése végén, az utolsó 49.2 kilométert egyedül megtéve diadalmaskodott.

„A Stradét imádom, és nagyszerű emlékeket őrzök róla – jó lenne ezeket gyarapítani. Idén türelmesebb és »lassabb« hozzáállással viseltettem az idény elejéhez, mert két háromhetesen, a Girón és a Touron is indulok, ettől függetlenül szombaton a cél a győzelem, hogy a riválisoknak megmutassam, jó formában vagyok” – fogalmazott a szlovén.

Ott lesz a mezőnyben a tavalyi győztes, imígyen címvédő brit Tom Pidcock is, aki az elmúlt hétvégén Belgiumban szerepelt, s az Omloot Het Nieuwsblad versenyén végig akcióközelben volt, majd nyolcadik lett. Utóbb beismerte: a végén „elfogytak a lábai”. Ennek ellenére a 24 esztendős angol az esélyesek közé számít, leginkább cyclocrossos és mountain bike-os múltja – és világbajnoki címei – miatt. Kevesen kezelik nála jobban a kerékpárt murván, ráadásul extra motivációt jelenthet neki, hogy a címvédés még egyetlen győztesnek sem jött össze a Stradén.

A 2023-AS VERSENY BEFUTÓJA

A Cyclingnews versenyt beharangozó írása kitér a Valter Attilát foglalkoztató Visma Lease a Bike csapatára és a magyar bajnokra is. A lap kérdése az, vajon tudja-e uralni a versenyt a holland csapat úgy, ahogy azt az elmúlt hétvégi belga egynaposokon tette, dacára annak, hogy Van Aert nem indul. Ott lesz viszont a tavalyi Vueltát megnyerő amerikai Sepp Kuss, az Európa-bajnok Christophe Laporte, valamint – természetesen – Valter Attila. „A Visma legjobb esélye a győzelemre a tavalyi ötödik helye után Valter lehet, de Kusst sem szabad elfelejteni” – írja a szaklap.

A verseny szintrajza

A szintén kerékpárversenyzésre szakosodott portál, a PEZcyclingnews is a favoritok közé sorolja a 25 éves csömöri kerekest, Pogacar után Pidcockkal egy sorban említve a nevét. „Valter 2022-ben negyedik lett a Bianchén, tavaly ötödik, ahogy a múlt héten az UAE Tourt is az ötödik helyen zárta összetettben, ráadásul igen meggyőzően ment a legjobbakkal mindkét hegyi befutós szakaszon” – írják.

Valter az emírségekbeli erőpróba után még arról beszélt, hogy a héten néhány napot Magyarországon töltött, s itthonról utazik Sienába, a szombati versenyre.

Nem Valter a mezőny egyetlen magyar résztvevője, ott lesz ugyanis Fetter Erik is a rajtnál. A Polti Kometa 23 éves bringása negyedszer indul a Stradén, legjobb eredménye a két évvel ezelőtti 47. helye – tavaly a 75. pozícióban futott be, első próbálkozásra, 2021-ben pedig kereken a 100. helyen végzett.

A 18. Strade Bianche 11.15-kor rajtol szombaton.

AZ IDEI VERSENY TRAILERE

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik