Katalán körverseny: Valter 12. lett a záró napon, Pogacaré a szakasz és az összetett

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.24. 14:43
Balról: Mikel Landa, Tadej Pogacar és Egan Bernal (Fotó: Getty Images)
Valter Attila a 12. helyen ért célba a katalán országúti kerékpáros-körverseny hetedik, utolsó szakaszán, amelyet az összetettben is diadalmaskodó Tadej Pogacar nyert meg.

 

A Barcelona környéki 145.3 kilométeres táv 1943 méter szintkülönbséget tartalmazott, a Visma-Lease a Bike 25 éves magyar bajnoka pedig jó tapasztalatokkal várta az egyhetes viadal vasárnapi zárását: három éve harmadik, két éve második volt a katalán nagyvárosban a Montjuicot magában foglaló útvonalon. Valter Attila szombaton az M4 Sport helyszíni stábjának azt mondta: vagy a nap szökésében, vagy az élmezőnyben kitartva igyekszik minél jobb eredményt elérni, csapata is érte dolgozott.

Utóbbi forgatókönyv valósult meg, már az emelkedő és a körpálya első teljesítésekor – összesen hatszor tették meg ezt a kerékpárosok – a nagy tempó rostálta a mezőnyt, amely az utolsó előtti mászáskor befogta a nap szökéséből legtovább kitartót. Röviddel ezután, még a lejtmenet megkezdése előtt tempót váltott az összetettet domináns különbséggel vezető szlovén Tadej Pogacar, de ekkor még csak az iram növelésének szándékával.

Az utolsó kör kezdetén Valter a mezőny hátsó felében helyezkedett, hét kilométerrel a cél előtt Thomas De Gendt indult meg, ám pályafutása utolsó katalán körversenyén nem tudott sokáig kitartani az elmúlt időszak egyik legjobb szökésspecialistája. Az utolsó három kilométerre egy nagyjából húszfős élcsoport állt össze, benne Valterrel és Pogacarral, ebből indított hosszú támadást utóbbi csapattársa, a portugál Joao Almeida, de utolérték. A mezőnyhajrában Pogacar diadalmaskodott, egy második hely mellett negyedik etapsikerét bezsebelve az idei viadal összetettje mellé. Valter 12. lett.

Valter az M4 Sportnak úgy értékelt: a nap első fele kicsivel könnyebb lett, mint számított rá, mivel gyorsan kialakult a nap ötfős szökése.
„Viszonylag nyugodtan meg tudtam érkezni a körözésre, onnantól pedig igyekeztem mindig a szakadás jó oldalán lenni, egyszerre jól helyezkedni és spórolni” – tekintett vissza. – „A kivárás ma jó taktika volt.”
Mint mondta, a hajrában fontos volt a helyezkedés, igyekezett úgy csinálni, mint két évvel korábban, mikor volt egy kis szembeszél a cél előtt, így akkor volt lehetőség előzni az utolsó kanyarban, ezúttal viszont nagy volt a tempó.
Nagyon száguldottunk, öt-tíz kilométer per órával gyorsabban érkeztünk, aminél pont annyival gyorsabban letelik a célegyenes, hogy már nem volt időm előzni. Ez nyilvánvalóan a saját hibám, de örülök, hogy így is az elejében jöttem meg, viszonylag jó formában zártam a hetet” – szögezte le. Hozzáfűzte: edzőtábor következik számára, ahol reményei szerint erre a jó formára tud tovább építkezni.

Összetettben Valter a 36. helyen végzett – a verseny honlapja alapján – 31 perc 38 másodperc hátránnyal. Pogacar mögött a második helyet a spanyol Mikel Landa, a harmadikat a két éve súlyos edzésbalesetet szenvedő kolumbiai Egan Bernal szerezte meg.

103. KATALÁN KÖRVERSENY

7. szakasz (Barcelona–Barcelona, 145.3 km):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 3:15:23 óra
2. Dorian Godon (francia, Decathlon AG2R) azonos idővel
3. Guillaume Martin(francia, Cofidis) a. i.
12. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) a. i.

A verseny végeredménye
1. Pogacar 25:06:16
2. Mikel Landa (spanyol, Soudal Quick-Step) 3:41 p h.
3. Egan Bernal (kolumbiai, (INEOS) 5:03 p h.

36. Valter 31:38 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik