Tim Merlier-é az első szakasz az UAE Touron, Valter tömegbukásba keveredett – videó

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 13:48
Valter (balra fent, magyar bajnoki trikóban) nagyot esett, Merlier (kékben, középen) úton a győzelem felé (Fotó: twitter.com/flobikes)
Az Arab Emírségekben zajló országúti kerékpáros-körverseny, az UAE Tour első szakaszán a várakozásoknak megfelelően mezőnybefutó döntött, amelyet a Soudal-Quickstep belga sprintere, Tim Merlier nyert meg, ám a cél előtt néhány száz méterrel óriási tömegbukás borzolta a kedélyeket. Ebbe többek között az idei első versenyét teljesítő magyar bajnok, Valter Attila is belekerült.

 

Valter a verseny során szinte végig a főmezőny elejében tekert, a közvetítés során sokszor volt látható a vismás csapattársaival, ahogy diktálják a tempót, hogy befogják a viszonylag korán, a 140 kilométeres táv első 25 kilométere után megszökő két corrateces bringást. Ez a második részhajrá után, 20 kilométerrel a cél előtt sikerült, így a várakozásoknak megfelelően jöhetett a sprinthajrá.

Ebben sokáig úgy tűnt, hogy a BORA és az UAE csapat vonatai uralják a felvezetést, ám az utolsó kilométerre fordulva váratlanul előre tört Tim Merlier a Quickstepből, és nagyot hajrázva megnyerte a szakaszt. Eközben kétszáz méterrel a cél előtt óriási bukás történt a mezőnyben, amelybe Valter Attila is belekeveredett: egy elé kerülő kerékpáron átesve az oldalára érkezett. Szinte azonnal felpattant, fogta ugyan a csípőjét, de szerencsére hamar visszaült a nyeregbe, és a 123. helyen ért be a célba – a szabályok értelmében azonban a győztessel azonos idővel számítják az összetettben az idejét a bukásban érintetteknek.

A célba érés után jó másfél órával a Visma közleményt adott ki, amelyben Maarten Wynants, az istálló sportigazgatója számolt be a Valterrel történtekről. „Attila belekerült a bukásba, ezért jelenleg kicsit megviselt. Első ránézésre nincs nagy baj vele. Boldogok vagyunk, hogy jelenleg úgy néz ki, folytathatja a szereplést a viadalon” – írta Wynants a Visma hivatalos honlapján.

A BUKÁS

A vasárnapig tartó körverseny kedden Al-Hudajrijat szigetén egy 12 kilométeres egyéni időfutammal folytatódik.

UAE TOUR
1. SZAKASZ (Al-Dafra Walk–Liva, 140 km, sík)
1. Tim Merlier (belga, Soudal Quick-Step) 3:09.55 óra
2. Arvid de Kleijn (holland, Tudor PCT) azonos idő
3. Jakub Mareczko (olasz, Corratec) a. i.
...123. Valter Attila (Visma Lease a Bike) a. i.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik