Vuelta: ír siker a spanyol körverseny hollandiai szakaszán

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.08.20. 18:30
null
Sam Bennett a célban (Fotó: AFP)
Sam Bennett sprintbefutóban nyerte meg a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny második szakaszát, amelyen az összetett első helye a Jumbo-Vismán belül cserélt gazdát.

 

Szombaton a 's-Hertogenbosch és Utrecht közötti 175.1 kilométer megtétele várt a kerékpárosokra. A sík etapba a szervezők beiktattak egy negyedik kategóriás emelkedőt, a 70 méter magas dombon szerezhető pontoknak köszönhetően ki tudták osztani a pöttyös trikót.

Ezt a korán eltekerő ötfős szökevénycsoportból Julius van den Berg kaparintotta meg a holland szurkolók nagy örömére, így vasárnap ő viselheti hazai utakon a hegyi pontverseny megkülönböztető mezét. Negyedik kategóriás emelkedőből mindössze kettő szerepel az idei spanyol körverseny útvonalában, a másikat vasárnap ugyancsak Hollandiában „mássza meg" a mezőny.

Spanyolországban a kategorizált hegyek közül csak harmadik vagy annál nehezebb kategóriájúak várnak a kerékpárosokra.

A mezőnyhajrában érdekelt csapatok nem engedték messzire a szökevényeket, és korán, 59 kilométerrel a cél előtt be is fogták őket. Ezután is akadt vállalkozó szellemű kerékpáros, de nem adta meg az esélyt a hazaérésre a cél felé közeledve egyre idegesebb mezőny, amelyben több bukás is történt.

A sprintben az ír Sam Bennett a 2019-es világbajnok dán Mads Pedersent és a friss Eb-bronzérmes belga Tim Merlier-t megelőzve diadalmaskodott. Bennett pályafutása negyedik etapsikerét gyűjtötte be a Vueltán.

A piros trikót a negyedikként beérő, a tavalyi Tour de Hongrie tatai befutóján második Mike Teunissen vette át csapat- és honfitársától, Robert Gesinktől.

Az összetett esélyesek a mezőnnyel, a győztesével azonos idővel értek célba.

Vasárnap az utolsó hollandiai szakasz, a Breda és környéki 193.5 kilométer megtétele vár a kerékpárosokra. A hétfői szünnap után kedden már Spanyolországban teker a 77. Vuelta a Espana mezőnye, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

VUELTA A ESPANA
2. szakasz, 's-Hertogenbosch–Utrecht, 175.1 km

1. Sam Bennett (ír, BORA-Hansgrohe) 3:49:34 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Tim Merlier (belga, Alpecin-Deceuninck) a. i.
4. Mike Teunissen (holland, Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett élcsoportja
1. Teunissen 4:14:14 óra
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) a. i.
3. Sam Oomen (holland, Jumbo-Visma) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik