Kajak-kenu vk: hat számban két magyar egység a döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.23. 16:37
A délelőtti öt magyar egység után további nyolc hajónk jutott be a szombat délelőtti döntőkbe a szegedi kajak-kenu világkupán. Csupán két számban – fájó, mindkettő fajsúlyos olimpiai versenyszám –, női K-2 500 m-en és K-1 1000 m-en nem lesz magyar hajó az A-döntőben, viszont NK-1 500 m-en és 1000 m-en, míg a hosszabb távon C-1-ben, C-2-ben, NK-2-ben és K-4-ben két-két hazai egység is finalista. A pénteki program a további négy 500 méteres versenyszám előfutamával folytatódik (K-1, C-1, K-2, C-2). Szombaton 9.05 órakor kezdődik az élet a Maty-éren, 10.32-től pedig már A-döntőket rendeznek.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a délelőtti előfutamok során öt magyar egység – Vajda Attila, Csay Renáta, valamint a Mike Róbert, Vasbányai Henrik kenupáros, a Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra kajakpáros és az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyes – a középdöntőt kihagyva jutott be a fináléba. Amint arról korábban már beszámoltunk, a délelőtti előfutamok során öt magyar egység – Vajda Attila, Csay Renáta, valamint a Mike Róbert, Vasbányai Henrik kenupáros, a Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra kajakpáros és az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyes – a középdöntőt kihagyva jutott be a fináléba.

NK-1500 m (42 induló, olimpiai szám)

Kárász Anna és Kozák Danuta a harmadik középfutamban egymással is megmérkőzhetett, és bizony a kétszeres olimpiai bajnok egyáltalán nem alibizhette el a versenyt. Ha nem is ment maximum pályát, azért oda kellett tennie magát, hogy tartani tudja a honi trónkövetelők egyik legfajsúlyosabbját. Viszont a kettős magyar győzelem a két hajónk döntőbejutását jelentette. Kettőjükön kívül senki nem tudott 1:56 perc alá menni a középdöntős mezőnyből. A fináléban újabb meccs jöhet, közöttük is.

NK-2500 m (28, osz.)

Horváth Noémi és Bodonyi Dóra futamában a hetedik lett, így nem jutott be az A-döntőbe, ahhoz 1–2. helyen kellett volna végeznie. Négy mp-cel maradtak el a még továbbjutótól... A következő futamban Szabó Petra és Tóth Dzsenifer is hasonló sorsra jutott: ők utolsó előttiként a nyolcadik helyen zártak, több mint hét mp-cel maradtak el a másodiktól. Bár a szám szerepel az olimpia műsorán, a magyar együttes egyedül ebben nem tudott igazán versenyképes A-egységet nevezni, csupán két fiatal hajót. Ahhoz képest, hogy egy frissen összeülő, Szabó Gabriella, Vad Ninetta páros öt közös edzéssel Milánóban nem is olyan régen vk-t nyert, hazai pályán egységünk sem lesz a fináléban.

K-1 1000 m (43, osz.)

Schenk Áronban maradt még erő – pedig ő délelőtt is becsülettel odatette magát –, ami a futam negyedik helyéhez volt elég, továbbá ahhoz, hogy jó fél hajóval érjen célba a 750 m-ig végig az élen álló, ám végül a harmadik helyen végző Adam van Koeverden mögött. A kanadai klasszis Londonban ezüst-, Athénban bronzérmes volt ebben a számban, de nyert vb-t is, éppen itt Szegeden, 2011-ben. Dombvári Bence egy másik klasszissal, a német May Hoff-fal meccselhetett volna, ha bírja. A héten betegséggel bajlódó fiatal kajakos azonban nem tudott lépést tartani a mezőnnyel, nyolcadik lett. Bezzeg a szerbek, mindkét indulójuk futamgyőztesként jutott be a középdöntőből az A-döntőbe!

C-1 1000 m (22, osz.)

Kiss Tamás a képzeletbeli dobogósokkal szoros versenyben végzett a harmadik helyen, és jutott be a fináléba, ahol az NK-1500 m-hez hasonlóan két magyar egység lesz. Vajda Attila ugyanis már az előfutamból a döntőbe kvalifikálta magát.

K-2 1000 m (27, osz.)

A Petrovics Máté, Gere Bálint kettős az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó mellé kapott besorolást, sok időt azonban a rajt után nem töltöttek együtt. Utóbbi egység ugyanis az előfutama után rutinos evezéssel és erőbeosztással a középdöntőt is megnyerte – mögötte 2–4. között nagy csata zajlott a még kiadó két helyért –, a magyar B-egységnek ez a tempó sok volt egyelőre.

C-2 1000 m (23, osz.)

A Vass András, Varga Dávid kettős futamából a harmadik helyen jutott be a fináléba, ahová a Mike Róbert, Vasbányai Henrik egység már az előfutamból kvalifikálta magát.

NK-1 1000 m (22)

Medveczky Erika a szám világbajnoki címvédőjéhez méltón minden mérőpontnál az első helyen állva magasan a legjobb idővel nyerte meg középdöntős futamát, és jutott a fináléba. Csay Renáta már az előfutamból a döntőbe kvalifikálta magát.

NK-2 1000 m (10)

A Nagy Flóra, Farkasdi Ramóna páros simán, elsőként vette a középdöntős akadályt – bár futamuknak nem volt igazi tétje, hiszen mindhárom hajó bejutott –, és csatlakozott az előfutamból döntőbe jutó Szilvásy Nóra, Bodonyi Dóra kettőshöz.

K-4 1000 m (23, osz.)

A magyar B-egység (Noé Bálint, Szalai Tamás, Boros Gergely, Kugler Attila) imponáló fölénnyel és remek evezéssel, futabgyőztesként lépett a középdöntőből a fináléba. A-egységünk (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel) már az előfutamból a döntőbe kvalifikálta magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik