Szlovák jégkorongliga: újra hosszabbítás után kapott ki a DVTK

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2020.11.29. 20:11
null
A Nové Zámky hosszabbítás után 3–2-re nyert Miskolcon (Fotó: Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország)
A szlovák élvonalbeli jégkorongliga (Tipos Extraliga) vasárnapi játéknapján a DVTK Jegesmedvék hazai pályán kétgólos előnyben is volt, végül azonban – akárcsak pénteken a listavezető Popradtól – hosszabbítás után 3–2-re kikapott a Nové Zámkytól.

 

A Nové Zámky azon kevés szlovák klubcsapat közé tartozik, amely ellen rendre a DVTK-nak jön ki jobban a lépés – pedig mára egészen hosszúra nyúlik a két együttes közös történelme.

Vélemény
„Ezt a meccset meg kellett volna nyernünk. A felénél még kétgólos előnyünk volt, majd jött egy rövidzárlat, ami után ugyan kiegyenlített volt a játék, de nem lett volna szabad hagynunk, hogy nyílt legyen a mérkőzés. Dacára annak, hogy nagyon sűrű napokat tudhatunk a hátunk mögött, nem éreztem fáradtnak a csapatot, de a jövő héttől azon kell dolgoznunk, hogy ezeket a ki-ki meccseket a magunk javára tudjuk fordítani!”Szirányi Bence, a DVTK védője.

Az érsekújváriak anno még a magyar bázisú pontvadászatban is voltak bajnokok – akkor, 2014-ben még Mol Ligának hívták a regionális sorozatot –, esztendővel később viszont a miskolciak éppen ellenük ünnepelhették történetük első bajnoki címét: a döntőben emlékezetes módon, söpréssel ütötték ki északi riválisukat a történelmi trófeáért.

Az elmúlt két évben pedig már a szlovák élvonalban gyűrhették egymást tovább, a Nové Zámky 2016-ban, a Miskolc rá két évvel csatlakozott az Extraligához. Ám a tendencia nem változott, a DVTK néhány kivételtől eltekintve győztesen hagyhatta el a jeget egyik kedvenc ellenfelével szemben. Az az egy-két kivétel, mondjuk, roppant bosszantó: még januárban becsúszott egy arcpirító, 10–2-es zakó, legutóbb pedig a szlovákok a zöld asztalon kapták meg a három pontot, miután a vírus és a sérülések miatt elfogyó miskolciak nem tudtak elutazni Újvárra, a – fogalmazzunk diplomatikusan – szigorú ligavezetést viszont ez nem hatotta meg, és 5–0-val a Zámkynak írták jóvá a mérkőzést.

Szóval most hazai jégen volt miért visszavágnia Dave Allison együttesének, és sokkal fókuszáltabban is kezdte az összecsapást, mint a pénteki, Poprad ellen átaludt nyitó harmadot.

Alig ütötte el az óra a három percet, Zach Jordan szemfülesen elcsent egy korongot a zöldmezesek gyűrűjében, majd húzott rajta még egyet, mielőtt a vele szemben álló védő takarásában ellőtte a tehetetlen Henri Kiviaho mellett – máris vezetett a Miskolc!

Ezt követően is végig a hazaiak irányítottak, a meccs feléig majdhogynem nyomasztó volt a fölényük, és Kiss Bence sem ingott meg a kapuban. A 34. perc végén aztán a szerencse is melléjük szegődött (megérdemelték, megküzdöttek érte): Szirányi Bence lövése egy védő botjáról csorgott le, és került Magosi Bálint elé, az ő kapusról kipattanó korongjára pedig Kyle Osterberg érkezett, neki már csak az üres ketrecbe kellett terelnie a korongot.

Minden szépnek és jónak tűnt, épp ezért hideg zuhanyként, a semmiből jött a vendégek feltámadása a harmad végén: előbb egy rossz helyre érkező felszabadítási kísérletből a finn bekk, Markus Västilä szerezte meg szezonbeli első gólját (irgalmatlanul eltalált bomba volt), majd rögtön a következő támadás során honfitársa, Janne Seppänen előzte meg védőjét, s fonákkal pont beleszúrt annyit a pakkba, hogy az bepattogjon a gólvonal mögé. Hiába játszott jól, és uralta a mérkőzés nagy részét a Miskolc, egy negyven másodperces rövidzárlat miatt kezdhetett mindent elölről...

A harmadik harmadbeli adok-kapok során gól nem született – két perccel a dudaszó előtt Kiviaho emberfeletti bravúrral mentette meg a meccset Karol Csányi helyzeténél –, a túlórában viszont Vestilä megduplázta idénybeli góljai számát. Az Érsekújvár így ritka sikerrel távozhatott Miskolcról, a DVTK azzal vigasztalódhat, hogy a Nyitra és a Poprád után sorozatban a harmadik dobogón álló csapat ellen is pontot szerzett.

SZLOVÁK JÉGKORONGLIGA
ALAPSZAKASZ
DVTK JEGESMEDVÉK–HC MIKRON NOVÉ ZÁMKY (szlovák) 2–3 (1–0, 1–2, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Miskolc, zárt kapuk mögött. Vezette:
Snásel, Orolin, Stanzel, Beniac (szlovákok)
DVTK. KISS B. – Wehrs, Szirányi B. (1) – Wolff (1), Kiss D. – Láda B., Rauhauser – Vojtkó – Rokaly, Vas J., Révész – Lövei, Galanisz, Magosi B. (1) – Csányi, OSTERBERG 1, Jordan 1 – Ritó, Miskolczi, Mattyasovszky. Edző: Dave Allison
N. ZÁMKY: KIVIAHO – Hain, Mikus – Roman, VäSTILä 2 – Fereta (1), Ordzovensky – Seliga, Stevuliak – Bajtek, SEPPäNEN 1, Iso-Mustajärvi – Holovic, Okolicany (1), Obdrzálek (1) – Rogon (1), Embrich, Jurík – Rehák, Ondrusek, Gilák. Edző: Martin Hrncar
Kiállítások: 12 perc + 10 perc fegyelmi (Jordan) + végleges fegyelmi (Jordan), ill. 12 perc + 10 perc fegyelmi (Embrich)
Kapura lövések: 41–28
MESTERMÉRLEG
Dave Allison: – A pénteki meccsünkhöz képest annyi volt a különbség, hogy rosszabbul játszottuk az emberelőnyös szituációinkat, emberhátrányban viszont jól teljesítettünk. Sajnos minőségi helyzeteket nem tudtunk kialakítani. Közel vagyunk ahhoz a szinthez, hogy valamennyi találkozónkat a javunkra tudjuk fordítani, de egyéni párharcainkat ötven százalék fölötti arányban meg kell nyernünk.
Martin Hmcar: – Az első harmad rosszabb játékát a hosszú buszútnak tudom be. Sok volt az emberhátrányos és az emberelőnyös szituáció a mérkőzésen, és ha jobban koncentrálunk, már a rendes játékidőben is megszerezhettük volna a győzelmet. Miskolcról azonban mindig nagyon értékes két pontot hazavinni!

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Nitra–Trencín 3–6
Banská Bystrica–Zvolen 1–6
Detva–Poprad 3–4
Slovan Bratislava–Liptovsky Mikulás 6–2
Dukla Michalovce–Kosice 0–1 – szétlövéssel

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Poprad 14 10 1 2 1 56–29 +27 34
2. Nitra 14 10 1 3 53–44 +9 31
3. Nové Zámky 17 7 3 3 4 56–44 +12 30
4. Slovan Bratislava 14 8 2 4 53–34 +19 28
5. Zvolen 12 7 1 2 2 46–27 +19 25
6. Kosice 15 6 2 1 6 45–36 +9 23
7. Dukla Michalovce 16 5 3 2 6 49–50 –1 23
8. Detva 15 5 2 1 7 45–45 0 20
9. DVTK Jegesmedvék 15 4 1 5 5 37–46 –9 19
10. Trencín 13 4 1 8 39–45 –6 14
11. Banská Bystrica 14 3 2 9 37–59 –22 13
12. Liptovsky Mikulás* 15 1 14 29–86 –57 -2
* 3 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik